Nusret Çiçek

Nusret Çiçek

Sıra Mezhepçilikte

Sıra Mezhepçilikte

M.Ö. 320 yıl­la­rın­da ya­şa­yan Bü­yük İs­ken­der 32 ya­şın­da iç­ki­den ra­hat­sız­la­na­rak öle­ce­ği es­na­da im­pa­ra­tor­lu­ğu ki­me bı­ra­ka­ca­ğı hu­su­su so­rul­du­ğun­da "En güç­lü­nü­ze" de­miş.

De­miş mi de­miş! Son­ra da ki­mi kas­tet­miş ki­mi kast et­me­miş tar­tış­ma­la­rı kı­zı­şın­ca ko­ca im­pa­ra­tor­luk dört par­ça­ya bö­lün­müş git­miş. Şim­di ge­lin, M.Ö. 320 yı­lın­da olan bu ola­yın suç­lu­su­nu, hak­lı­sı­nı ara­ya­lım.

Ara­ma­ya kal­kış­sak bi­le ki­min işi­ne ya­ra­ya­cak?

Ha­di ba­ka­lım, Ka­bil mi hak­lı Ha­bil mi hak­lı?

Hz. Ali(ra) üze­rin­den yü­rü­tü­len fit­ne­viz­yon mez­hep­çi­lik de onun gi­bi bir şey...

1400 yıl ön­ce­si­nin ha­li­fe­li­ği­ni tar­tı­şı­yo­ruz! Ha­li­fe­lik Hz. Ali efen­di­mi­zin hak­kıy­mış da Hz. Ebu­be­kir bu hak­kı gasp et­miş. Al­la­h’­tan (cc) kor­kun, kul­dan uta­nı­n…

Ma­lum odak, ne­re­den yem­le­ni­yor­sa me­sa­isi­ni bu tip bir fit­ne­ye has­re­de­rek üm­me­ti ka­rış­tır­mak, ta­kış­tır­mak pe­şin­de... El­le­rin­de ki­tap­lar, bro­şür­ler gör­dük­le­ri­ne ve­ri­yor­lar.

Tam bir Lav­rens oyu­nu.

İs­lam ale­min­de sü­rek­li fit­ne çı­kar­dı­ğı için cen­net me­kân Ya­vuz Se­lim, Şah İs­ma­il’­in çe­ne­si­ni dü­zelt­ti, yok­sa Şi­a mez­he­bi­ne kar­şı ol­du­ğu için de­ğil.

Eh­li sün­net sa­ha­be­ye ol­du­ğu gi­bi İmam Ce­fe­ri­’ye de hür­met eder, say­gı du­yar.

Ba­na ver­dik­le­ri ve de fit­ne­ci­li­ğe da­vet et­tik­le­ri bro­şü­rün bi­rin­de ya­zı­yor. Al­lah Re­su­lü (sav) Ga­dir-i Hu­m’­da hut­be oku­muş, de­miş ki:

“Ey in­san­lar, ben siz­ler için açık­la­dım ve siz­le­re an­lat­tım. Ben­den son­ra siz­le­re an­la­ta­cak olan Ali’­dir. Bi­li­niz ki ben, hut­be­nin so­nun­da siz­le­ri bi­at et­mek ve onu ik­rar­da bu­lun­mak için eli­ni­zi uzat­ma­ya da­vet edi­yo­rum ve ben­den son­ra da siz­le­ri ken­di­siy­le bi­at­leş­me­ye da­vet edi­yo­rum.”

Ala­ka­sı ol­ma­yan ayet­le­ri çar­pı­ta­rak sa­ha­be­le­re ağır it­ham­lar, la­net­le­me­le­r…

Mek­ke­’de Aze­ri Dr. Se­lim is­min­de bir mil­let­ve­ki­li ile ta­nış­mış­tım. Ken­di­si ve ha­nı­mı Tür­ki­ye­’de tah­sil­le­ri­ni yap­mış­lar, düz­gün bir Türk­çe­le­ri var­dı­…

Öğ­le ye­me­ği­ne ha­nım­la be­ni İran­lı ha­cı­la­rın bu­lun­du­ğu bü­yük bir mer­ke­ze da­vet et­ti.

Öğ­le ye­me­ği­ni ora­da ye­dik, bir kı­sım mol­la­lar­la se­yit­ler­le ko­nuş­tuk, pro­fe­sör ha­nım­la­rın sı­cak il­gi­le­ri­ni gör­dük, yer­de otu­ra­rak ça­yı­mı­zı iç­tik, na­maz­la­rı kıl­dık, son­ra da Tah­ran Üni­ver­si­te­si­’n­den Pro­fe­sör Meh­di Ha­da­vı Tah­ra­nı is­min­de bi­ri­si ile ta­nış­tır­dı­lar.

Sa­rık­lı, sa­kal­lı genç ve gü­zel bir in­sa­n...

Dr. Se­li­m’­le ter­cü­man ara­cı­lı­ğı ile soh­bet eder­ken sı­ra Hz. Ali efen­di­mi­zin ha­li­fe­li­ği­ne gel­di. “Hz. Ebu­be­kir efen­di­miz Al­lah Re­su­lü­’nün va­si­ye­ti­ne uy­ma­ya­rak Hz. Ali efen­di­mi­ze ve eh­li bey­ti­ne çok bü­yük hak­sız­lık et­miş­ti­r” de­yin­ce, nut­kum tu­tul­du.

De­dim ki, “Ba­kın, si­zin bah­set­ti­ği­niz sa­ha­be­ler Al­lah Re­su­lü­’nün sağ ko­lu, Aşe­re-i Mü­beş­şe­re­’den. Siz şim­di, Ebu­be­kir gi­bi bir de­ha­nın Al­lah Re­su­lü­’nün va­si­ye­ti­ne uy­ma­dı­ğı­nı söy­le­mek­le be­ni Mus­haf (Ku­r’­an) hak­kın­da şüp­he­ye dü­şür­dü­nüz.

Öy­le ki bu­ra­ya hac far­zı­mı yap­ma­ya gel­dim, Al­lah ko­ru­sun şu si­zin be­ya­nı­nız kar­şı­sın­da iman­sız gi­de­ce­ğim, be­ni lüt­fen dü­zel­tin!”

Ya­nım­da­ki­ler şa­şır­dı, ho­ca da şa­şır­dı.

“E­bu­be­kir gi­bi bir sa­ha­be­nin Al­lah Re­su­lü­’nün va­si­ye­ti­ne uy­ma­dı­ğı­nı söy­le­mek­le ak­lı­ma şu ge­li­yor. Al­lah Re­su­lü­’ne ita­at et­me­yen­ler ola ki (ha­şa) Ku­r’­an’­ı da ken­di ka­fa­la­rı­na gö­re to­par­la­dı­lar!

Öy­le ya, onu ya­pan bu­nu ne­den yap­ma­sın?”

Bir müd­det sus­tuk, son­ra da üs­te­le­dim: “Ho­cam, siz­den ce­vap bek­li­yo­rum. Hem de sö­zü­nü et­ti­ği­niz Hz. Ali ve di­ğer sa­ha­be­le­ri siz ne zan­ne­di­yor­su­nuz? Al­lah Re­su­lü va­si­yet ede­cek de Ömer, Os­man, Ali ve di­ğer yüz­ler­ce sa­ha­be (ra) su­sa­cak öy­le mi?

Bun­ca sa­ha­be­ye büh­tan de­ğil mi? İf­ti­ra de­ğil mi?”

Ho­ca he­men atıl­dı “Kar­deş, bu ko­nu­yu de­ğiş­ti­re­li­m” de­di.

En iyi­si de ko­nu de­ğiş­tir­mek, bu ko­nu­la­rı ta­ri­he terk et­me­k…

Eh­li sün­net inan­cı­na gö­re, Al­lah Re­su­lü­’nün üze­ri­ne de­ğen bir rüz­gâr bi­le kıy­met­li­dir, baş ta­cı­dır, de­ğil ki Eh­li Bey­t’­e kar­şı ol­ma­k…

 “As­ha­bı­ma dil uzat­ma­yı­n” bu­yu­ru­yor Al­lah Re­su­lü (Müs­lim, Fe­da­ilü­’s Sa­ha­be 221).

Uza­tan­la­rın di­li ku­ru­su­n...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Nusret Çiçek Arşivi