Nusret Çiçek

Nusret Çiçek

Diyadin Saldırısının Düşündürdükleri

Diyadin Saldırısının Düşündürdükleri

Ağ­rı Di­ya­din sal­dı­rı­sı, te­rör ko­nu­sun­da ar­tık son nok­ta­yı koy­ma­nın bir çağ­rı­şı­mı da ola­bi­lir. Ola­yı ba­sit bir sal­dı­rı­dan zi­ya­de, ta­raf­la­rın güç de­ne­me­si ola­rak gör­mek en doğ­ru­su­… PKK bu yö­re­de tek ben va­rım de­mek is­ti­yo­r…
Sü­reç, ba­rış der­ken ge­li­nen nok­ta­da ör­gü­tün dağ­dan şe­hir­le­re doğ­ru in­di­ği­ni ve de şe­hir ya­pı­lan­ma­sın­da hay­li me­sa­fe al­dı­ğı­nı gö­rü­yo­ruz.  

İm­ra­lı ile ya­pı­lan bir­çok gö­rüş­me­ler so­nu­cu PKK si­lah bı­ra­ka­rak gü­ya dağ­dan ine­cek­ti. Son­ra da yurt dı­şın­dan dö­nüp si­ya­set ya­pa­cak­tı.

Ha­ni ne­re­de?

Bun­la­rın hiç­bi­ri­si ol­ma­dı­ğı gi­bi ak­si­ne as­ke­ri, po­li­si he­def ala­rak kan­lı ni­ye­ti­ni ser­gi­le­mek­te­dir. Kur­ban eti da­ğı­tan HÜ­DA-PAR yan­lı­sı genç­le­rin kat­le­dil­me­si de böl­ge hal­kı­na yö­ne­lik göz­da­ğı­dır. Ge­re­kir­se si­ze de sı­ka­rı­z…

Böl­ge hal­kı bu aşa­ma­da hiç gü­ven­de de­ğil. 

Ya­ra­lı as­ker­le­re yar­dım et­me­le­ri de bu­nu te­yit edi­yor.

San­dı­ğa git­se de oyu­nu hür ira­de­si ile kul­lan­mış sa­ya­ma­yız.

Gü­ney­do­ğu ça­tış­ma­lar yü­zün­den ge­ri kal­mış bir böl­ge­…

Her an kar­şı­sın­da ör­güt ve si­lah var.

Her gün harç, her ay­ba­şı ver­gi...

An­ka­ra­’dan HDP’­li be­le­di­ye­le­re gi­den tah­si­sat­la­rın bü­yük bir ek­se­ri­ye­ti de ör­gü­tün büt­çe­si­ne gi­ri­yor. Av­ru­pa İn­san Hak­la­rı Mah­ke­me­si­’n­den Tür­ki­ye aley­hi­ne hük­me­di­len taz­mi­nat­lar da ör­gü­tün ce­bi­ne. 

Di­ğer yol­lar­dan el­de edi­len­le­r…

Şim­di de par­ti­le­re ya­pı­la­cak Ha­zi­ne yar­dı­mı­nı ik­ti­dar % 3’e in­dir­mek­le ör­gü­tün ek­me­ği­ne yağ sür­müş ol­du. HDP her ha­lü­kar­da Ha­zi­ne­’den yar­dım ala­cak.

Hem bu Ha­zi­ne o ka­dar zen­gin mi ki par­ti­le­re pa­ra yar­dı­mı ya­pı­yor?

CHP gi­bi bir par­ti İş Ban­ka­sı­’n­da­ki his­se­le­rin­den al­dı­ğı pa­ra­lar yet­mi­yor­muş gi­bi üs­tü­ne üst­lük Ha­zi­ne­’den de yar­dım alın­ca ik­ti­dar so­rum­lu­lu­ğu­nu ne­den yük­len­sin?

Ye iç key­fi­ne ba­k…

Dar ge­lir­li­si ol­duk­ça faz­la olan  bir ül­ke­yiz.

Ha­zi­ne yar­dım­la­rı ile ara­ba sal­ta­na­tı­na son ve­ril­me­si­ni AK Par­ti ik­ti­da­rın­dan bek­ler­dik. Son da­ki­ka­da mil­let­ve­ki­li ma­aş­la­rı­na zam hiç ol­ma­dı­…

Bu ha­va­da ba­rış sü­re­ci­nin na­sıl ha­yat bu­la­ca­ğı da meç­hul.

PKK şe­hir ya­pı­lan­ma­sın­da hay­li me­sa­fe al­dı. Ona gö­re ida­ri ya­pı­lan­ma ta­mam, mah­ke­me­ler de ku­rul­muş du­rum­da.

Ver­gi de top­la­nı­yo­r… 

Ge­ri­ye ka­lı­yor, dev­let oto­ri­te­si ile ör­güt oto­ri­te­si­nin ka­fa ka­fa­ya çar­pış­ma­sı, so­nuç­ta han­gi­si ga­lip ge­lir­se mü­hür onun ola­cak.

İm­ra­lı, akil in­san­lar der­ken ma­ale­sef bu ka­pı­ya ka­dar gel­dik. 

Se­çim son­ra­sı da­na­nın kuy­ru­ğu­nun ko­pa­ca­ğı ka­na­ati­ni ta­şı­yo­rum.

2002 yı­lın­da ör­gü­tün bit­me aşa­ma­sın­da ol­du­ğu­nu söy­le­ye­bi­li­rim.

Hat­ta İm­ra­lı bi­le ör­güt ta­ra­fın­dan dev­re­den çı­ka­rıl­mış­tı.

O za­man da yaz­dım çiz­dim, ope­ras­yon­lar bir yıl da­ha de­vam et­miş ol­say­dı böl­ge bu­gün­kü du­ru­ma gel­me­miş ola­cak­tı. Bu­gün ise te­rör si­ya­set are­na­sın­da ken­di­si­ne yer bul­du­ğun­dan mo­ra­li ol­duk­ça yük­sek bir se­vi­ye­de, at­tı­ğı­nı vu­rup kay­bo­lu­yor.

Dün te­rör­le dağ­lar­da sa­va­şı­lı­yor­du, bu­gün ise bir ko­lu dağ­da, bir ko­lu şe­hir­de olan bir ya­pı­lan­ma ile sa­vaş­mak zo­run­da dev­let.

Gö­nül is­ter ki sa­vaş ol­ma­sın ba­rış ol­su­n…

Ne var ki öy­le­si bir ha­va gö­rün­mü­yo­r… 

An­la­ta­ma­dı­ğı­mı­zı bir se­fer da­ha ye­ni­le­miş ola­lım.

De­dik ki PKK si­lah bı­rak­maz, hat­ta bı­ra­ka­ma­z…

Ne­de­ni ise dış bağ­lan­tı­sı ol­ma­sı ve de bir yer­le­re so­rum­lu ol­ma­sı­dır. O yer dur der­se du­rur, de­ğil­se sen is­te­di­ğin ka­dar ba­rış de fay­da­sı­z…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Nusret Çiçek Arşivi