Fatih Akkaya

Fatih Akkaya

AK Parti ve Vahdet

AK Parti ve Vahdet

Başbakan Davutoğlu, partisinin Seçim Beyannamesi’ni açıkladı.

Arena Spor Salonu’nda gerçekleşen programda aday tanıtımı da yapılarak, kalabalık bir ortam 
oluşturulmuş oldu.

Salonda yaklaşık 15 bin partili vardı.

6 yeni seçim şarkısının ilk kez çalındığı salonda büyük bir coşku hakimdi.

350 sayfalık Seçim Beyannamesi’ni Davutoğlu, 100 temel başlık altında yaklaşık 70 dakikada özetledi.
AK Parti’nin seçim beyannamesinde en çok da “Başkanlık” konusunun yer alıp almayacağı, alacaksa bunun ne şekilde olacağı merak ediliyordu!

Davutoğlu’nun tek tek okuduğu 100 temel başlıktan 2’si doğrudan olmak üzere 6’sını “Başkanlık sistemi” konusu oluşturdu.

Önce darbe dönemlerinde milli iradeyle işbaşına gelen hükümetleri sınırlamak için yapılan müdahaleler sonucu parlamenter sistemin özünden ve işleyiş ilkelerinden uzaklaştırıldığından söz edilip, 

Geniş yetkili ancak sorumsuz Cumhurbaşkanı ile yetkileri sınırlı fakat tüm sorumluluk omuzlarında olan Başbakanlık makamı arasında yetki çatışmasından kaynaklanan krizler yaşanabildiğine vurgu yapıldı.

Ardından “Yetki kargaşası ile malul hale gelmiş olan idari yapı ve yürütme erkinin yeniden düzenlenmesine ihtiyaç bulunduğu” kaydedildi. 

Yürütme erkinde yetki-sorumluluk dengesinin sağlanması adına idari yapının Başkanlık sistemi yönünde yeniden yapılandırılması gerektiği ifade edilen beyannamede, nasıl bir Başkanlık Sistemi sorusunun cevabı şöyle açıklandı:
“Başkanlık sistemini, zikrettiğimiz özgürlükçü Anayasal çerçevede, yasama ve yürütmenin müstakil olarak etkin olduğu, demokratik denge ve kontrol mekanizmalarının öngörüldüğü, toplumsal farklılıkların siyasal temsilinin sağlandığı bir yönetim modeli olarak tasavvur ediyoruz.”

Konu hakkında son olarak da, “Bütün siyasi tarafları ve sivil toplum kesimlerini etkin yönetim ve hesap verilebilirlik ilkeleri çerçevesinde bu yeniden yapılandırma sürecine katkıda bulunmaya davet ediyoruz” denildi.

“Yeni anayasa” taahhüdü ile “paralel yapıyla mücadelede kararlılık” da beyannamenin diğer öne çıkan maddeleriydi. 

***

AK Parti’nin seçim beyannamesinde, benim özellikle dikkatimi çeken başlık ise  “vahdet vurgusu” oldu. 

Davutoğlu’nun okuduğu 100 temel maddeden biri aynen şu şekildeydi:

“Bütün bu engin birikime dayanan kültürel birlikteliğimizin esası ‘kesrette vahdet’ yani ‘çoklukta birlik’ ilkesidir”.

Gazetemizin 15 Aralık 2014 tarihinde yayın hayatına başlamasıyla ülkemizde “birlik beraberlik vurgusu”nun yaygınlaştığına şahit olan biri olarak, bu madde karşısında daha da gururlandım. 

AK Parti’nin Seçim Beyannamesi’ne böyle bir maddenin konmuş olmasında Vahdet’e de pay çıkarıyorum çünkü. 
Vahdet’in birlik beraberlik mesajlarının, gazetemizin sıkı okurlarından olan Sayın Davutoğlu üzerinde bıraktığı izin bir yansıması olarak değerlendiriyorum, bu maddeyi. 

İddia ediyorum: Vahdet Gazetesi çıkmamış olsaydı, AK Parti’nin Seçim Beyannamesi’nde bu şekilde bir madde olmazdı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Akkaya Arşivi