Fatih Akkaya

Fatih Akkaya

Sürecin Diyeti

Sürecin Diyeti

Hü­kü­met kar­şı­tı mar­ji­nal grup­lar gi­bi Cum­hur­baş­ka­nı ve AK Par­ti de, mil­li­yet­çi oy­lar ile HDP’­nin ba­ra­jı aşıp aş­ma­ya­ca­ğı­na ki­lit­len­miş du­rum­da. 

Ne­de­ni ma­lum.

1-HDP ba­ra­jı ge­çer­se, AK Par­ti tah­min edi­len en yük­sek oyu bi­le al­sa, mil­let­ve­ki­li sa­yı­sın­da cid­di bir dü­şüş ola­cak; 300 mil­let­ve­ki­li­ni da­hi ya­ka­la­ya­ma­ya­bi­le­cek. 

2-Öte yan­dan AK Par­ti­’nin mil­li­yet­çi oy­la­rın­da dü­şüş var. 

Bu­nu ilk gö­ren Sa­yın Cum­hur­baş­ka­nı ol­du.

Mi­ma­rı ol­du­ğu Çö­züm Sü­re­ci­’ne he­men mü­da­ha­le­de bu­lun­du. 

Hü­kü­met de İz­le­me He­ye­ti oluş­tur­mak­la meş­gul iken işa­re­ti ça­ka­rak, Sü­re­ci don­dur­du.

Şim­di gi­den mil­li­yet­çi oy­la­rı ge­ri çek­mek için mil­let, bö­lü­cü te­rör ör­gü­tü tem­sil­ci­le­ri ve si­ya­si uzan­tı­la­rı ile hiç ma­sa­ya otu­rul­ma­dı­ğı­na inan­dı­rıl­ma­ya ça­lı­şı­lı­yor. 

Ha­fı­za­lar­dan son bir iki yıl ta­ma­men si­lin­mek is­te­ni­yor. 

“Te­rör ör­gü­tüy­le ay­nı ma­sa­da otur­mak dev­le­tin çök­tü­ğü an­la­mı­na ge­lir” bi­le de­nil­di.

Ya hal­kın olup bi­ten­ler­den “Na­sıl ya­ni, iki yıl­dır si­zin yap­tı­ğı­nız ne” de­me­yi akıl ede­me­ye­cek ka­dar bi­ha­ber ol­du­ğu dü­şü­nü­lü­yor,

Ya da hal­ka “na­sıl ol­sa an­la­ma­mış­tır” gö­züy­le ba­kı­lı­yor. 

***

Di­ğer ta­raf­tan te­rör ör­gü­tü­ne ar­tık “te­rör ör­gü­tü” de­ni­li­yor, ay­nı şe­kil­de HDP ger­çe­ğin­den söz edi­li­yor. 

Med­ya­nın için­de olan bi­ri ola­rak, çok iyi bi­li­yo­rum ki, şu­ra­da üç-dört haf­ta ön­ce­si­ne ka­dar ya­zı ve ha­ber­ler­de PKK’­dan “te­rör ör­gü­tü”; Öca­la­n’­dan “te­rö­rist­ba­şı” di­ye söz edil­me­sin­den ra­hat­sız­lık du­yu­lu­yor­du. 

He­le Hü­kü­me­t’­e ya­kın bir kı­sım med­ya or­ga­nı, Öca­la­n’­a, PKK’­ya, HDP’­ye toz kon­dur­mu­yor; bun­la­rın sa­mi­mi­yet­siz­li­ği­ni, bö­lü­cü­lü­ğü­nü or­ta­ya se­ren ya­zı­la­rı­mız kar­şı­sın­da bi­zi “çö­züm sü­re­ci­ni sa­bo­te et­mek­le” eleş­ti­ri­yor­lar­dı. 

Ba­kı­yo­rum da ay­nı med­ya or­gan­la­rı bu­gün­ler­de “bö­lü­cü te­rör ör­gü­tü” ha­ber­le­ri­ni man­şet­le­rin­den dü­şür­mü­yor­lar.

De­ğer­li okur­lar, Cum­hur­baş­ka­nı ve Hü­kü­met ile bir kı­sım med­ya or­ga­nı ve ya­za­rın bu­ra­da cid­di bir yan­lış yap­tı­ğı­nı dü­şü­nü­yo­rum. 

Tu­tar­lı, omur­ga­lı, ney­sen o olun­ma­lı.

Her­şey mil­le­tin gö­zü önün­de ya­şa­nı­yor.

Oy için ve kon­jonk­tü­re gö­re du­ruş ser­gi­le­ne­rek, hal­kı ap­tal ye­ri­ne koy­mak ya­kı­şık al­maz ve bu ters te­pe­bi­lir.

***

Bu ara­da, üst per­de­den PKK/HDP’­ye ça­kı­lır­ken, alt­tan alt­tan Çö­züm Sü­re­ci­’ne se­çim son­ra­sı kal­dı­ğı yer­den de­vam edi­le­ce­ği me­saj­la­rı ve­ri­li­yor.

Hü­kü­me­t’­e en ya­kın ga­ze­te­ler­den bi­ri­nin baş ya­za­rı ön­ce­ki gün, öy­le “bil­gi­ler” ak­tar­dı ki ken­din­den emin bir şe­kil­de, kay­na­ğı sağ­lam ol­ma­lı.  

Bu baş ya­za­ra gö­re, “Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan son haf­ta­lar­da çö­züm sü­re­ci ve HDP/PKK’­yı mil­li­yet­çi oy­lar için, MHP’­ye gi­den oy­lar için eleş­ti­ri­yor. Çö­züm sü­re­cin­de dik­ka­te alın­ma­sı ge­re­ken hu­sus, Er­do­ğa­n’­ın söz­le­ri de­ğil, par­ti­si­nin Se­çim Bil­dir­ge­si.  Se­çim­ler­den son­ra çö­züm sü­re­cin­de ye­ni bir aşa­ma­ya ge­çi­le­cek.”

Ne an­la­ma ge­li­yor” di­ye üze­rin­de uzun uzun du­rul­ma­sı ge­re­ken bir “s­tra­te­ji” bu. 

***

Hü­kü­me­t’­in, Cum­hur­baş­ka­nı’nın Çö­züm Sü­re­ci­’nin bu ha­liy­le sa­de­ce ve sa­de­ce bö­lü­cü­lü­ğe hiz­met et­ti­ği­ni gör­me­si ve bun­dan ge­ri dur­ma­sı ge­re­kir ar­tık.

Bu­gün “Ya HDP ba­ra­jı aşar­sa” ka­bus­la­rı gö­rü­lü­yor­sa, bu­nun ne­de­ni bu sü­reç­tir.

HDP’­yi, PKK’­yı, Öca­la­n’­ı sü­reç le­gal­leş­tir­miş, kah­ra­man­laş­tır­mış­tır. Böy­le bir sü­reç iş­le­til­me­miş ol­say­dı bu­gün HDP, mak­si­mum yüz­de 5-6 oy po­tan­si­ye­li olan mar­ji­nal bir ör­güt ola­rak kal­ma­ya de­vam ede­cek­ti.  

Kı­vır­ma­ya ge­rek yo­k… 

Bö­lü­cü­lü­ğe kar­şı söy­le­mi­miz­de sa­mi­miy­sek eğer, Çö­züm Sü­re­ci­’n­de atı­lan so­run­lu adım­la­rı ve so­nuç­la­rı­nı açık yü­rek­li­lik­le ka­bul et­me­miz ge­re­kir.

Ya­kı­şa­nı bu­dur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Akkaya Arşivi