Fatih Akkaya

Fatih Akkaya

Yakınma, Ders Çıkar

Yakınma, Ders Çıkar

HDP ba­ra­jı ge­çer ve AK Par­ti tek ba­şı­na ik­ti­da­ra ge­le­mez­se, bu­nun tek bir so­rum­lu­su var­dır:

O da AK Par­ti­’nin ken­di­si­dir; Hü­kü­me­t’­in Kürt ırk­çı­lı­ğı­na hiz­met eden açı­lım po­li­ti­ka­la­rı­dır.

Bu­nu sa­de­ce biz söy­le­mi­yo­ruz.

Hü­kü­me­t’­e en ya­kın an­ket fir­ma­la­rın­dan MA­K’­ın, ilk de­fa oy kul­la­na­cak genç­ler ara­sın­da yap­tı­ğı an­ke­tin so­nu­cu da bu­nu gös­te­ri­yor. 

Her 100 genç­ten 18’i “HD­P” di­yor.

Ya­ni, ye­ni ne­sil Kürt genç­le­ri­nin he­men he­men ta­ma­mı HDP’­ye yö­nel­miş du­rum­da. 

AK Par­ti­’nin böl­ge mil­let­ve­ki­li ve aday­la­rı­nın baş­la­rı­na ge­len­ler ile an­lat­tık­la­rı olay­lar da bi­zi doğ­ru­lu­yor. 

İk­ti­da­rın Van Mil­let­ve­ki­li Bur­han Ka­ya­türk, se­çim ça­lış­ma­sı için git­ti­ği Mu­ra­di­ye il­çe­sin­den HDP’­li­le­rin tep­ki­si üze­ri­ne ay­rıl­mak zo­run­da ka­lı­yor. 

İk­ti­dar mil­let­ve­ki­li­ne il­çe­yi terk et­ti­re­bi­len bü­yük­lük­te bir pro­tes­to kar­şı­sın­da dü­şün­me­mek el­de mi?

Ve dü­ne ge­le­lim. 

Mar­din Mil­let­ve­ki­li Ada­yı Or­han Mi­roğ­lu, Hü­kü­me­t’­in açı­lım po­li­ti­ka­la­rı çer­çe­ve­sin­de yü­rür­lü­ğe koy­du­ğu Bü­yük­şe­hir Ya­sa­sı­’nın HDP’­ye ya­ra­dı­ğı­nı iti­raf ni­te­li­ğin­de tes­pit­ler­de bu­lun­du. 

Mi­roğ­lu, Sta­r’­da şöy­le yaz­dı:

 “Mar­di­n’­de gör­dü­ğüm man­za­ra tam bir ha­yal kı­rık­lı­ğı.. De­san­tra­li­zas­yon po­li­ti­ka­la­rı ka­ğıt üs­tün­de iyi, ama ger­çek ha­yat­ta bu po­li­ti­ka­la­rı müm­kün kı­la­cak bir si­ya­si kül­tür oluş­ma­mış­sa, her şey tam ter­si so­nuç ve­re­bi­li­yor. Mer­ke­zin ik­ti­dar ala­nı da­ra­lı­yor, ama bu ala­nı bu de­fa baş­ka bir ik­ti­dar ala­nı dol­du­ru­yor. Halk yi­ne or­ta­da ve yi­ne ça­re­siz... Hat­ta dev­le­ti arar ha­le ge­li­yor. Çün­kü ye­ni ik­ti­dar ala­nı­nın sa­hip­le­ri, kur­duk­la­rı de­fak­to si­ya­si sis­te­mi, ya­ni bir çe­şit al­ter­na­tif dev­let ya­pı­lan­ma­sı­nı, dev­le­tin sağ­la­dı­ğı büt­çe sa­ye­sin­de ya­şa­tı­yor ve bü­yü­tü­yor. Bü­yük şe­hir sta­tü­sü, öy­le par­ti­zan­ca kul­la­nı­lı­yor ki, bü­yük­şe­hir be­le­di­ye­si­nin gö­rev ala­nı içi­ne gi­ren par­ke ta­şı bi­le, va­tan­daş­tan oy is­ter­ken ade­ta bir si­la­ha dö­nüş­müş.”

***

Mar­din, AK Par­ti ik­ti­da­rı­nın Çö­züm Sü­re­ci kap­sa­mın­da bü­yük­şe­hir yap­tı­ğı il­ler­den. Van da öy­le. 

O dö­nem, ik­ti­da­rı çok uyar­dık.

“Bu ya­sa ile ye­rel yö­ne­tim­ler­de dev­let ira­de­si za­yıf­la­tı­lır­ken, si­ya­si be­le­di­ye ira­de­si güç­len­di­ri­li­yor. Böl­ge­sel ya­pı­yı çağ­rış­tı­ran ye­ni dü­zen­le­me­nin et­nik mil­li­yet­çi­lik­le bir­leş­me­siy­le olu­şa­cak at­mos­fer­de bu il­ler­de et­nik mer­kez­li si­ya­sal par­ti­le­rin dı­şın­da bir par­ti­nin se­çim ka­zan­ma­sı im­kân­sız ha­le gel­miş ola­ca­k” de­dik.  

Ör­ne­ğin 22.10.2012 ta­rih­li ya­zı­mız­da “Bu dü­zen­le­mey­le te­rö­rün fi­nans­ma­nı hu­su­sun­da çı­ban­ba­şı ko­nu­mun­da olan Di­yar­ba­kır Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si­ne 2 bü­yük­şe­hir be­le­di­ye­si da­ha ila­ve edil­miş ola­cak­tır. Va­n’­ı, bun­la­rın elin­den bir da­ha kim­se ala­maz, AK Par­ti­’nin elin­de­ki Mar­din de on­la­rın eli­ne ge­çe­r” uya­rı­sın­da bu­lun­duk.  

Sa­mi­mi­yet­ten de­ğil ta­ma­men kol­tuk, pa­ra ve ün uğ­ru­na ik­ti­da­rın at­tı­ğı her adı­mı si­lah­la­nıp mu­ha­lif­le­re kur­şun sı­ka­bi­le­cek de­re­ce­de sa­vu­nup, poh­poh­la­yan kral­dan çok kral­cı­la­rın so­rum­suz ya­yın­la­rı­nın da et­ki­siy­le bu uya­rı­la­rı­mız gö­rül­me­di bi­le.

Son­ra ne ol­du? 

Ya­sa­nın yü­rür­lü­ğe ko­nul­du­ğu  Ara­lık 2012 son­ra­sın­da ya­pı­lan ilk ye­rel se­çim­ler­de ya­ni 30 Mart 2014’te Mar­din AK Par­ti­’den HDP’­ye geç­ti; Va­n’­da AK Par­ti oy­la­rı da­ha da düş­tü. 

Hem de, dep­rem­de dev­le­tin tüm im­kan­la­rı­nı se­fer­ber et­me­si­ne, çok iyi bir sı­nav ver­me­si­ne rağ­men ya­şan­dı bu dü­şüş.

Et­nik mil­li­yet­çi­li­ğin do­ğur­du­ğu bek­le­nen son! 

So­nuç:

Bü­yük­şe­hir Ya­sa­sı­’y­la il­gi­li en­di­şe ve uya­rı­la­rı­mız­da da biz hak­lı çı­kar­ken, açı­lım po­li­ti­ka­la­rı ne­ti­ce­sin­de pa­laz­la­nan et­nik mil­li­yet­çi­lik bu­gün ül­ke­nin/mil­le­tin bir­lik ve dir­li­ği­ni teh­dit eder nok­ta­ya ulaş­mış­tır.

Bu teh­dit­ten AK Par­ti­’ye de pay düş­mek­te­dir. 

7 Ha­zi­ra­n’­da bu “pa­y” bel­ki de AK Par­ti­’yi tek ba­şı­na ik­ti­da­ra gel­mek­ten ede­cek­tir.

Bu tab­lo kar­şı­sın­da gün “ya­kın­ma­” de­ğil, “ders çı­kar­ma­” gü­nü­dür.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Akkaya Arşivi