Nusret Çiçek

Nusret Çiçek

Aytaç Baran’ın Suçu Ne İdi?

Aytaç Baran’ın Suçu Ne İdi?

PKK’­nın kor­ku sal­dı­ğı Di­yar­ba­kır’da ön­ce­den lis­te­ye alı­nan isim­ler nok­ta atış­la­rı­na he­def olur­ken HDP san­ki se­yir def­te­ri tu­tu­yo­r...

Gü­ven­lik güç­le­ri­nin bu olay­lar­da atıl kal­ma­sı­nın tek ne­de­ni is­tih­ba­rat­tır.

Gü­ven­lik güç­le­ri is­tih­ba­rat ala­cak. Bu­nun da iki yö­nü var­dır. Bi­ri­si ken­di ajan­la­rı di­ğe­ri de acı­la­rın mu­ha­ta­bı halk­tır. Halk sır ver­mi­yor­sa ser ve­ri­yor de­mek­tir.

“E­fen­dim Cum­hur­baş­ka­nı ne­re­de, baş­ba­kan ne­re­de?” di­ye­rek işin için­den sıy­rıl­mak baş­lı ba­şı­na bir şov­dur. Şov­lar so­run çöz­mez, ak­si­ne ka­rış­tı­rır.

İyi ya ora­da halk­tan % 70 oy alan sen var­sın.

Yap­sa­na bir şey­ler.

Ya­pa­mı­yor­sun, çün­kü se­nin de ba­şın dağ­ba­şı­na bağ­lı­dı­r…

Bu­gün ödünç oy­lar der­sin, zıl­gı­tı yi­yin­ce he­men çark eder­sin...

O ba­kım­dan, göl­ge et­mek ye­ri­ne akan ma­sum kan­la­rı dur­dur­ma­nın teo­rik de­ğil pra­tik ça­re­si­ne bak­mak la­zım. Ön­ce­lik­le bu yö­re­nin sos­yal ya­pı­sı ba­tı­ya ben­ze­me­di­ğin­den olay­la­rın ne­re­de baş­la­yıp ne­re­de bi­te­ce­ği­ni an­lat­mak ol­duk­ça güç.

So­nuç­ta her ci­na­ye­tin de­va­mın­da kan da­va­sı de­ni­len il­let gi­ri­yor dev­re­ye. Ara­ya ha­tı­rı sa­yı­lır ki­şi­ler­le, yö­re­nin oto­ri­ter­le­ri gi­rip ba­rış­tır­ma gi­ri­şi­min­de bu­lun­ma­dık­la­rı tak­dir­de ci­na­yet­ler yıl­la­ra doğ­ru kan­lı de­re gi­bi akar gi­der.

Son olay­la­rı iyi oku­mak la­zım.

PKK’­nın yö­re­de bir kor­ku im­pa­ra­tor­lu­ğu kur­du­ğu­nu bi­li­yo­ruz, “HDP ba­ra­jı aş­ma­dı­ğı tak­dir­de kan göv­de­yi gö­tü­rü­r” pro­pa­gan­da­sı din­dar Kürt­le­ri bi­le zo­run­lu ola­rak HDP’­ye yön­len­dir­di. Gü­ney­do­ğu­’da­ki­ler ney­se de ba­tı­ya sı­ğı­nan

Kürt­le­rin HDP’­ye oy ver­me­si ay­nı kor­ku­nun du­rak­sa­ma­sız uzan­tı­sı­dır. 

Na­sıl bir kor­ku ki hem do­ğu­yu hem de ba­tı­yı sa­rı­yor?

Bu so­ru­nun ce­va­bı­nı an­cak o yö­re­de ya­şa­yıp gö­ren­ler, çe­ken­ler ve­re­bi­lir.

Ba­tı­da­ki­ler bu­nu an­la­ya­ma­z… 

Ka­bul et­sek de et­me­sek de PKK yö­re­de ha­ki­mi­ye­ti­ni kur­muş du­rum­da­dır. Hal­kın il­gi­si­ni de ver­gi­si­ni de alı­yor. Kur­muş ol­du­ğu mah­ke­me­ler­de ki­mi­le­ri­ni yar­gı­lı­yor.

Hat­ta ör­güt emir­le­ri­ne kar­şı ge­len­ler­le ita­at et­me­yen­le­ri ağır bir şe­kil­de ce­za­lan­dı­rı­yor.

Ya­kı­yor, yı­kı­yor, gö­çe zor­lu­yo­r…

O yüz­den HÜ­DA-PAR üye­le­ri­ne ya­pı­lan sal­dı­rı­lar öy­le ge­li­şi­gü­zel bir olay de­ğil­dir.

HÜ­DA-PAR yö­ne­ti­ci­le­ri­nin an­la­tı­mı­na gö­re olay­lar sin­dir­me fa­ali­yet­le­ri­ne yö­ne­lik­tir. 

6-8 Ekim olay­la­rın­da yi­ne HÜ­DA-PA­R’­a men­sup ki­şi­ler şe­hit edil­miş­ti. Bu kez de şe­hit edi­len Ay­taç Ba­ran, 6 Eki­m’­de şe­hit edi­len Ya­sin Börü’nün ho­ca­sı.

Akan ka­nı dur­dur­mak için ba­rış köp­rü­sü kur­mak ge­re­kir de na­sıl ola­cak?

HDP bu ko­nu­da tam yet­ki­li de­ğil, De­mir­taş, rüz­gar gü­lü gi­bi dağ­dan han­gi ta­li­mat ge­li­yor­sa o ta­ra­fa dö­nü­yor. Ma­dem Tür­ki­ye par­ti­si­sin, o hal­de er­kek gi­bi çı­kıp “be­nim PKK ile her­han­gi bir ba­ğım yok, si­la­hım yok, tü­fe­ğim yo­k” şek­lin­de bir açık­la­ma yap­sa­na.

Bu­lun­du­ğu psi­ko­lo­ji or­ta­mın­da “HÜ­DA-PA­R’­a ya­kın der­nek baş­ka­nı­nı kim kat­let­miş­tir?”di­ye so­ru­yo­r… Pe­şin­den  “Ve dün, Di­yar­ba­kır'da 3 HDP'li­yi kim kat­let­miş­tir? so­ru­su ge­li­yor. Ha­di biz­ler de ay­nı ayak­la­ra ya­ta­rak so­ra­lım:

 Bu ci­na­yet­le­ri ör­güt doğ­ru­dan mı iş­li­yor, yok­sa ör­güt içe­ri­sin­de bi­lin­me­yen güç­ler mi var? Bir baş­ka kuv­vet­li ih­ti­mal, ta­raf­la­rı tu­tuş­tur­ma­ya yö­ne­lik ya­ban­cı is­tih­ba­rat­la­rın da eli ola­bi­lir mi? Her şe­ye rağ­men yö­re­nin ba­rı­şa, sü­ku­ne­te ih­ti­ya­cı var.

Gö­rev si­ya­si par­ti­le­rin tü­mü­ne dü­şü­yor. Te­rör ko­nu­sun­da it­ti­fa­ka ya­naş­ma­yıp yan çi­zen­ler va­tan ha­in­dir. Ne di­ye­lim baş­ka?

80 ön­ce­si gi­bi vu­ran­lar ka­yıp­la­ra ka­rı­şı­yor...

Şüp­he­siz ka­ran­lık bir el var da bu el ki­min eli?

Bu­nu bu­lup bi­lek­ten kır­mak la­zım, de­ğil­se ok yay­dan çık­mak üze­re­dir...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nusret Çiçek Arşivi