Ali Osman Gündoğan

Ali Osman Gündoğan

AKP Ne Derece Samimi Olabilir?

AKP Ne Derece Samimi Olabilir?

AKP, MHP ile koa­lis­yon yap­mak için ne de­re­ce inan­dı­rı­cı ola­bi­lir? MHP, AK­P’­ye ne de­re­ce gü­ve­ne­bi­lir? 

Bu iki so­ru, zo­run­lu ola­rak in­sa­nın ak­lı­na ta­kı­lı­yor. Çün­kü AKP, baş­lan­gıç­tan be­ri bir­lik­te ha­re­ket et­ti­ği bü­tün grup­la­rı, işi bit­ti­ği za­man bir ke­na­ra at­mak­ta hiç­bir sa­kın­ca gör­mü­yor. 13 yıl ön­ce AK­P’­yi des­tek­le­yen grup­la­ra ba­kı­nız: 

Bu­gü­nün pa­ra­lel­ci­le­ri en ya­kın dost idi­ler. Pa­ra­lel, dev­let ka­de­me­sin­de pek çok aşın­dır­ma­ya ne­den ol­du. İş iş­ten geç­tik­ten son­ra “al­da­tıl­dı­k” de­me­nin ma­na­sı­nı an­la­mak­ta güç­lük çe­ken çok in­sa­nın ol­du­ğu­nu söy­le­mek müm­kün. Ya­rın, işi bit­ti­ği za­man MHP ile koa­lis­yon do­la­yı­sıy­la pek çok olum­suz du­ru­mu MHP’­ye fa­tu­ra et­me­ye­ce­ğin­den MHP ne de­re­ce emin ola­bi­lir? Bu ko­nu­da AKP, ne de­re­ce inan­dı­rı­cı bir ko­num­da bu­lu­na­bi­lir? Sa­yın Er­do­ğan ve Sa­yın Da­vu­toğ­lu­’na çok iş düş­tü­ğü gün gi­bi or­ta­da.

Baş­lan­gıç­ta pek çok li­be­ra­lin des­te­ği­ni alan ve hat­ta sol ge­le­nek için­den ge­lip de li­be­ral bir tu­tum için­de bu­lu­nan pek çok ya­zar, ga­ze­te­ci, si­ya­set­çi ve hat­ta Ale­vi in­san­la­rı­mı­zın des­te­ği­ne ih­ti­ya­cı kal­ma­dık­tan son­ra hep­si­ni ke­nar­da tut­ma ko­nu­sun­da hü­ne­ri­ni ser­gi­le­yen AKP, si­ya­si des­tek sağ­la­yan­la­ra kar­şı ah­la­ki bir inan­dı­rı­cı­lık ko­nu­sun­da ne de­re­ce tat­min edi­ci ola­bi­lir? Mil­li­yet­çi ca­mi­adan bü­yük bir des­tek gör­dü­ğü hal­de mil­li­yet­çi­le­ri ve mil­li­yet­çi­li­ği tah­rip eden bir AKP, MHP ile na­sıl bir iş­bir­li­ği içe­ri­si­ne gi­re­bi­lir?

13 yıl­lık bir ma­zi­nin mil­li­yet­çi­le­rin has­sas ol­duk­la­rı ko­nu­lar­da ger­çek­leş­tir­di­ği tah­ri­bat­lar or­ta­da du­rur­ken, MHP bu du­ru­mu ken­di ta­ba­nı­na na­sıl izah ede­bi­lir? 

Eği­tim Bir Sen, bü­tün eği­tim ku­rum­la­rın­da mil­li­yet­çi ve ül­kü­cü avı­na çık­tı. Üni­ver­si­te­ler­de ül­kü­cü genç­ler, PKK’­nın or­ga­ni­ze et­ti­ği olay­lar kar­şı­sın­da bir şe­kil­de sus­tu­rul­du. Üni­ver­si­te­ler­de sırf mil­li­yet­çi ve ül­kü­cü ge­le­nek­ten gel­dik­le­ri için üst ka­de­me­ler­de yö­ne­ti­ci olan pek çok aka­de­mis­ye­nin yö­ne­ti­ci­li­ği­ne son ve­ril­di, ata­ma­la­rı tek­rar ya­pıl­ma­dı. AKP ile iliş­ki­si do­la­yı­sıy­la ni­te­lik­siz, ufuk­suz, aka­de­mik ola­rak ye­ter­siz in­san­lar en önem­li gö­rev­le­re ge­ti­ril­di. Dev­let, bu dö­nem­de bü­rok­ra­si­de ve pek çok üst dü­zey gö­rev­de mil­li­yet­çi ve ül­kü­cü kad­ro­la­rı tas­fi­ye et­ti. Türk ol­ma­nın ma­na­sın­dan bah­se­dil­di­ği za­man ırk­çı-fa­şist dam­ga­sı kar­şı­sın­da Kürt ol­ma­nın ma­na­sın­dan bah­se­dil­di­ğin­de in­san hak­la­rı, öz­gür­lük­ler, de­mok­ra­si gi­bi kav­ram­lar­la et­nik-ırk­çı Kürt­çü söy­lem­ler kar­şı­sın­da ses­siz ka­lın­dı. Ne­den? İçi ve ma­hi­ye­ti hak­kın­da bü­tün bir mil­le­tin hiç­bir şey bil­me­di­ği ve so­nu­cu­nun ne ola­ca­ğı­nın kes­ti­ri­le­me­di­ği Ba­rış Sü­re­ci­’ne za­rar gel­me­sin di­ye. Bu sü­re­cin ne­ye, ki­me ya­ra­dı­ğı ve hiz­met et­ti­ği bu­gün ar­tık ko­lay­ca gö­rü­le­bi­li­yor. 

AKP adı­na med­ya­da ko­nu­şan­la­rın se­vi­ye­si, AK­P’­nin po­li­ti­ka­la­rı­nın da se­vi­ye­si­ne işa­ret eder.

Kül­tür ve eği­tim adı­na ge­li­nen du­rum or­ta­da. Tek he­de­fi mad­di men­fa­at olan in­san­la­ra ve mü­te­ah­hit­le­re, on­la­rın zen­gin­li­ği­ne bel bağ­la­yan, fa­kir­li­ği de da­ğı­tı­lan “sos­yal yar­dı­m” adı al­tın­da­ki kü­çü­cük mik­tar­lar­la vaz­ge­çil­mez bir araç ola­rak dü­şü­nen bir zi­hin, bu­gün or­ta­ya çı­kan bu ni­hi­lis­tik du­ru­mu na­sıl ber­ta­raf ede­bi­lir?

Bu so­ru­la­rı ço­ğalt­mak müm­kün. Ben ha­la, AK­P’­nin tek­rar ilk za­man­lar­da­ki gi­bi ola­bi­le­ce­ği­ne, bun­ca yıl içe­ri­sin­de mey­da­na ge­len bo­zul­ma­nın önü­ne ge­çi­le­bi­le­ce­ği­ne ina­nan­lar­da­nım. Bu­nun için AKP, özel­lik­le MHP ve ül­kü­cü­le­ri ra­hat­sız eden ko­nu­lar­da ken­di­si­ne çe­ki-dü­zen ve­rir ve par­ti­zan­ca tav­rı­nı terk ede­bi­lir­se, MHP’­ye bu­nun ga­ran­ti­si­ni sağ­la­ya­bi­lir­se AKP-MHP koa­lis­yo­nu en uy­gun çö­züm olur. Çün­kü ta­ban­la­rı ara­sın­da uyum ra­hat sağ­la­na­bi­le­cek iki par­ti­dir. An­cak AKP, men­fa­at­çi­le­ri, ni­te­lik­siz iki­yüz­lü­le­ri, şak­şak­çı­la­rı, dü­ne ka­dar ce­ma­at ev­le­rin­de ağa­bey olan ama 17 Ara­lık gü­nü U dö­nü­şü ile ge­mi­si­ni yü­rü­ten­le­ri te­miz­le­mek zo­run­da­dır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Osman Gündoğan Arşivi