Kerime Yıldız

Kerime Yıldız

Yirmi Milyon Ayak Bağı

Yirmi Milyon Ayak Bağı

Koç Üniversitesi’nin 20 Haziran’daki mezuniyet töreninde, üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanı Rahmi Koç’un “Nüfus, 80 milyon kişiye doğru gidiyor. Bu bize büyük bir ayak bağı oluyor. 50-60 milyonda kalsaydık çok daha zengin olurdu bu ülke.” sözleri gündeme damgasını vurdu.

Bunu söyleyen Rahmi Koç, üç çocuk babası. Yâni, bir ayak bağı da onun evinde var.

Şimdi sizleri, 1994 yılındaki bir gazete haberine götürmek istiyorum.

Habere göre, yönetim kurulu başkanlığını ünlü sanayici Vehbi Koç’un yaptığı Türk Âile Planlaması Vakfı yetkilileri, temel maksatlarının âile sağlığı ile sınırlı olduğunu belirtmişler. Oysa, Vakıf Başkanı Vehbi Koç, Birleşmiş Milletler Nüfus Ödülü Töreni’nde yaptığı konuşmada âile sağlığına hiç değinmeden sürekli fazla nüfusun zararlarını anlatmış. Bu da âile sağlığı konusunun paravan olduğu şüphesinin doğmasına yol açmış. O günlerde Antalya’da yapılan “Doğa ve Çevre” konulu panelde, Vehbi Koç’un nüfus artışını önleme çabalarından dolayı en büyük çevreci seçilmiş olması şüpheye yer bırakmıyormuş. Sâhi, ormanların tahrip edilmesinin âile planlaması ile nasıl bir ilgisi varmış? 

Haberin devamında, Peygamberimizin, ”Evleniniz, çoğalınız. Ben âhirette ümmetimin çokluğuyla övüneceğim.” hadisine yer verilmiş. Dini otoritelere göre nüfus planlaması fikrinin arkasında, Müslüman nüfusun artışından rahatsız olan merkezler varmış. Batılıların, kendi ülkelerinde nüfus artışını teşvik edici politikalar uygularlarken üçüncü dünyaya bunun aksini tavsiye etmeleri, büyük bir çelişki oluşturuyormuş.

Haber böyle. Başlığı da “Nüfus Planlaması Gâye, Âile Planlaması Bahâne”

Türkiye’nin nüfus artışına engel olmak Koç âilesi için eskiden beri ciddi bir konu. İşin garibi, kendilerine sıra gelince çok gayr-i ciddiler. Zîrâ, 94’de bunları söyleyen Vehbi Koç, dört çocuk babası.  

Bunlar bilinen şeyler. Sır değil. Asıl garibime giden mesele başka. Yukarıdaki alıntıyı, 8 Ekim 1994 târihli Zaman gazetesinden yaptım.

Aynı Zaman gazetesi, Rahmi Koç’un üç gün önceki konuşmasını keserek verdi. Kesilen kısım, nüfus artışı ile ilgili kısım. Belki internette böyledir diye gazeteye de baktım. Rahmi Koç’un her yerde yayınlanan sözleri Zaman’da yok. Sâdece bu kısım yok.

Peygamberimizin hadisi lüzûmunca ümmetin artışından memnun olan Müslümanları rahatsız edecek kısmın makaslanması ilginç değil mi? Yirmi yıl arayla, baba ve oğul aynı sözleri sarf ediyor. Yâni, Koç âilesi, gâyet istikrarlı. Ama, Koçları, Müslüman nüfusun artışından rahatsız olan merkezlere hizmet etmekle suçlayan Zaman gazetesi, istikrarlı değil. 

Rahmi Koç’un sözlerini gizlemek niye? Koç âilesinin, âile planlaması adı altında nüfus planlamasına hizmet ettiği, Müslümanların artmasına engel olan çalışmalar yaptığı ile ilgili şüpheler nasıl dağıldı veya dağıldı mı?

Koç âilesinin fikirleri değişmediğine göre değişen ne?

“20 milyon ayak bağı aramıza girmesin.” sürecine nasıl gelindi?

Bunları bilmek hakkımız değil mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Kerime Yıldız Arşivi