Kerime Yıldız

Kerime Yıldız

Goygoycu

Goygoycu

Goygoyculuk diye bir şeyi duymuşsunuzdur muhakkak. Gelenek, Kânûnî döneminde başlamış. Pâdişah, oğlu Mustafa için yaptırdığı Şehzâde Câmii yanında, fakir  âmâların yiyip içip kalmaları için bir yer ve îmâret yaptırmış. Bu âmâlar, Muharrem ayı gelince İstanbul sokaklarında dolaşır; 

KerbeIâ’nın yazıları

Fatma Ana kuzuları

KerbeIâ’nın tâ içinde 

Yatır al kanlar içinde

şeklinde mersiyeler, ilâhiler  okuyarak aşure erzâkı toplarlarmış. Bu erzâkın bir kısmını, aşure pişmesi için îmârete verir; kalanını satıp parasını aralarında taksim ederlermiş. Bu işe  goygoyculuk denmesiyle ilgili çeşitli rivâyetler var.

Âmâlar dolaşır da dilenciler durur mu? Zamanla bu iş onların eline geçmiş. Bunlar mersiyeleri okurken arada hep bir ağızdan “Yâ hoy goy canım” derlermiş. Musâhibzâde Celâl’e göre bu, her beyit veya dörtlüğün arasında söylenen “Ya hayyulkayyûm” ün bozulmuş şekli.

Başka bir rivâyet şöyle: Bu dilenciler erzâk toplamaya çıktıkları için her dörtlük arasında, ilâhi okudukları ev sâhibine torbalarını gösterip  “koy koy canım” derlermiş. Bu, zamanla, “goy goy canım” olmuş. 

Goygoycuların başlarında yemeniden sarık, üzerlerinde bir aba, ellerinde değnek ve omuzlarında torbaları olurmuş.

Goygoyculuk târihe karışsa da zaman zaman mahalle aralarında ilâhi okuyarak dilenen kalıntılara rastlamak mümkün.

Meğer bir goygoycu çeşidi daha varmış. Öyle bildiğiniz gibi hırpânî kılıklı falan değil. Takım elbiseli, kravatlı. Muharrem’i kaçırmamış. Cemevine gitmiş. Elinde sopa değil, mikrofon var. Nefretî makamında birşeyler söylüyor.  

“Hiçbir şekilde 12 gün boyunca Muharrem yası yokmuş gibi, milyonlarca insan Muharrem orucu tutmuyormuş gibi bir atmosfer var Türkiye’de. İşte bu adâletsizliktir. Çünkü ülkemizde Ramazan orucu da tutuluyor. 24 saat boyunca bütün televizyon kanallarında Ramazan ayıyla ilgili yayınları izleyebilirsiniz.”

O da haklı. Torbasını doldurması lâzım. 

Aslında, ne Kerbelâ umûrunda ne de Kerbelâ’nın yasını tutanlar. Derdi, goygoyculuk. Daha doğrusu oy oyoyculuk. Torba dolmalı. 1 Kasım’da, bir kısmı teröriste; bir kısmı kendine lâzım.

Yukarıdaki sözleri söylerken “oy oy canım” diyor kısacası.

İlâhi goygoycu!

İllâki Müslümanların ortak hüznü olan Kerbelâ’dan kendine vazife çıkaracaksan sana yakışacak rol iki yüzlü, dönek Kûfeli rolüdür.

Sırtını yasladığın PKK’nın Ramazan orucu mu var? Muharrem orucu mu var?  

Hz. Hüseyin Kûfe’ye giderken onu uyaran Şâir Ferazdak şöyle der:

“Kûfelilerin gönlü senden; kılıcı Emevî’den yanadır.”

Hz. Hüseyin’in yasını tutanlar iyi bilmelidir ki bu goygoycuların gönlü de kılıcı da PKK’dan yanadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Kerime Yıldız Arşivi