Abbas bu alçaklığı yaptı mı?

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın ABD Başkanı Barack Obama'ya "Hamas'ı güçlendireceği gerekçesiyle Gazze Şeridi'ne uygulanan ablukanın kaldırılmasına karşı olduğunu söylediği" ileri sürüldü.

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesi, Abbas'ın bu sözleri, Obama ile çarşamba akşamı Beyaz Saray'daki görüşmesinde dile getirdiğini iddia etti. 

Gazetenin, Avrupalı diplomatlara dayandırdığı haberinde, Abbas'ın "Gazze Şeridi'ne sınır geçişlerinin açılması ve ablukanın kolaylaştırılmasına ihtiyaç bulunduğunu, ancak bunun Hamas'ı güçlendirmeyecek yollarla yapılması gerektiğini" söylediği kaydedildi.

Haberde, görüşmede Abbas'ın üzerinde durduğu noktalardan birinin, İsrail tarafından bölgeye denizden uygulanan ablukanın şu aşamada kaldırılmaması gerektiği olduğu belirtildi.

Avrupalı diplomatlara göre, Mısır da İsrail'e, ABD ile Avrupa Birliği ülkelerinin Gazze limanına gidip gelen gemileri incelemenin zorluğu nedeniyle deniz ablukasının kaldırılmasına karşı olduklarını net bir şekilde ifade etti.

İddia çerçevesinde Abbas, ablukanın hafifletilmesine yönelik uygulamaların çok dikkatli ve aşama aşama yapılmasını, bunun Hamas için bir zafer olarak algılanmasına meydan verilmemesini istedi.

Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin desteklenmesi, daha fazla mal ve ürün, insani yardımlar ile Gazze'nin yeniden imarı için inşaat malzemelerinin girişine izin verilmesi yönünde İsrail'e baskı yapılmasını isteyen Filistin lideri, bu yardımların kara ve deniz ablukasının kaldırılmasını içermeyen diğer yollarla yapılması gerektiğini belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Avrupa Birliği'nin Orta Doğu Temsilcisi Tony Blair ile cuma günü görüşmüş ve ikili, ablukanın nasıl yumuşatılacağı üzerinde yoğunlaşmıştı.

AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri