Masonlar kimden torpilli?

Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nda 2006 yılında başlayan yolsuzluk tartışması giderek büyüyor. Mülkiye müfettişlerinin 320 bin YTL yolsuzluk yaptığını tespit ettiği Büyük Üstad Kaya Paşakay ile 2 üst yöneticinin savcılığa yapılan suç duyuru

HALA İŞLEME KONULMADI
Kendi disiplin kurallarını uygulayan loca ise usulsüz harcamayla itham edilen Kaya Paşakay, Genel Sekreter Koray Darga ve Genel Sayman Prof. Dr. Ali Sait Sevgener'i Mart 2006'da ihraç etti. Bu karara imza atan dönemin büyük üstadı Asım Akin'in avukatı Ferda Çelebi, yolsuzlukla ilgili dosyanın 28 Eylül 2006'dan beri Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı'nda beklediğini vurguluyor. Çelebi, "Bu kadar süre içinde hiçbir işlem yapılmaması anormal bir durum" iddiasında bulunuyor.

YOLSUZLUK TESBİT EDİLDİ
Locadaki karşılıklı suçlamalar, 2 yıl önce medyaya yansımıştı. Haberlere konu olan yolsuzluk iddiaları üzerine İçişleri Bakanlığı Müfettişi İbrahim Kapaklıkaya, locayı denetleyerek, 2 ayrı tevdi raporu ile Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. Ancak aradan bir buçuk yıl geçmesine rağmen ne dava açıldı ne de Paşakay ile diğer şüphelilerin ifadesine başvuruldu. Paşakay'ı yolsuzluk iddiasıyla locadan ihraç eden dönemin Büyük Üstadı Asım Akin'in avukatı Ferda Çelebi, "Dosya 28 Eylül 2006'dan beri bekletiliyor. Bu kadar uzun süre hiçbir işlem yapılmaksızın beklenmesi anormal bir durum" diyor.

İHRAÇ EDİLENLER
İhraç edilen masonlardan A. Sait Sevgener ise, "Savcının ifademize başvurması lehimize olur. Çünkü müfettiş raporlarındaki hususlardan bizim bir endişemiz yok" diye konuşuyor. Locada geçtiğimiz yıl yapılan genel kurulda Paşakay'a yakın olduğu belirtilen Salih Evcilerli, Büyük Üstad seçilmişti. Paşakay karşıtları, yolsuzluk konusunda somut bir mahkeme kararı bulunmaması sebebiyle 3 üst düzey 'birader'e iade-i itibar yolunun açılmasından endişe ediyor.

ŞÜPHELERİ ARTTIRIYOR
Masonların etkili olduklarını ve önemli mevkilerde bulunduklarını ifade eden Hukukçular Derneği Genel Başkanı Kamil Uğur Yaralı, “Masonların yargı ile beraber bazı kurumlarda etkili olduklarını ve bir birader dayanışması içinde olduklarını zaman zaman duyuyoruz. Bunca zaman somut bilgiler olmasına rağmen gerekli adli takibatın başlatılmaması da bunu doğrular nitelikte” dedi.

“Niçin bağımsız yargı böyle birtakım güçlü derneklerin davalarını görmüyor veya çok geç görüyor” diyen Yaralı, “Bir tarafta tespit edilmiş somut bir yolsuzluk var. Buna rağmen gerekli adli soruşturmanın bir türlü başlatılmaması insanların aklına birtakım soru işaretleri getiriyor” dedi.
Türk yargısının üzerinde çok ciddi güvensizliklerin oluştuğunu hatırlatan Yaralı, “Maalesef bugün yargı üzerinde bazı şüpheler var. Bunu aşmak için yargı özellikle bu tür davalarda gerekli adli soruşturmayı hızlandırmalı. Hem elinizde somut deliller varken gerekli takibatın yapılmaması güvensizliği ve şüpheleri artırıyor” şeklinde konuştu.

(Kemal Gümüş – Vakit)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri