Zabıta Başkanların Emir Eri Değildir

Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay yaptığı açıklamada “Zabıtalar belediye başkanlarının emir eri değildirler. Zabıtalar şehrin düzeninden, şehirlinin yaşamından sorumludur, angarya işler verilmemelidir” dedi.

Her yıl Eylül ayının ilk haftasında kutlanan Zabıtalar Haftası, yine bu yıl da çözümlenememiş sorunlar yumağı ve zabıtalık mesleğinin onurunu zedeleyen uygulamalarla başladı. 

Bu yıl kuruluşunun  188. Yılını kutlayan Zabıta  Teşkilatı, ne yazık ki halen kurumsallaşamadı, zabıta çalışanlarına özellikle Anadolu’da  halen Belediye Başkanının “emir eri”  gibi davranılmakta ve  meslek grubu  olarak sayılmayan zabıtalardan halen  200’ün üzerinde yönetmelik ve 20’den fazla kanun maddesini bilmesi bekleniyor. Can güvenlikleri olmadan her türlü riske açık bir çalışma sistemleri bulunan zabıtalara hak ettikleri “yıpranma payları” da bütün vaatlere rağmen bir türlü verilmedi.

TURBAY: SORUNLARININ TAKİPÇİSİYİZ
Zabıta haftası nedeniyle bir açıklama yapan Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, zabıta teşkilatının  188. Kuruluş yıldönümünü kutlarken, zabıta çalışanlarının yetkili sendikası  olarak bütün zabıtaların haftalarını tebrik etti, sorunlarının bugüne kadar  olduğu gibi bundan sonra da takipçileri olduklarını dile getirdi.

HALEN MESLEKTEN SAYILMIYOR

Zabıta çalışanlarının problemlerinin başında can güvenliklerinin olmayışını ve bir türlü kurumsallaşamamalarının geldiğini hatırlatan  Turbay “Belediyeler bünyesinde bulunan zabıta teşkilatları bir türlü kurumsallaşamamaktadır.  Zabıtalık  halen meslekten sayılmamakta, bu da  kurumsal bir dağınıklığı beraberinde getirmektedir. Kentlerin düzeninden, kentlilerin sağlığından, yaşamından sorumlu tutan zabıta çalışanları görev yaptıkları süre  içerisinde can güvenlikleri olmadan,  her türlü riski barındıran bir çalışma ortamında görev yapmaktadırlar” dedi.

Evlerine ekmek götürme çabası  içindeki zabıta memurunun, gecekondu ve kumar mafyasının, terörizmin, seyyar satıcının  ve hatta normal esnafın bile açık hedefi  halinde olduğunu belirten Turbay, şöyle devam etti: “Can güvenlikleri hiçe sayılan zabıta memuru  bu koşullar altında  görev yaptığı sırada  ateşli  silahlarla  delici, kesici aletlerle saldırıya uğramakta, dövülmekte, kendisi  ve ailesi tehdit edilmektedir. Buna rağmen  görevini yerine getirmeye çalışan zabıtaların halen “yıpranma payları” yoktur. Yetkili sendika olarak yıllardan beri üzerinde ısrarla durduğumuz yıpranma payı  uygulaması,  emsal değer taşımayan başka  meslek dalları yüzünden, canını  dişine takan zabıtalara da verilmemektedir.”

ZABITA ÇALIŞANLARI SİYASİ MAKASA ALINIYOR

Bem Bir Sen Başkanı Turbay, her yerel yönetim değişikliklerinde tüm belediye personeli  olduğu gibi zabıtaların da “siyasi makasa”  alındığını vurgulayarak, “Belediye başkanlarının emir eri  gibi çalıştırılan zabıtalar, belediye yönetimi değişikliklerinde de bunun faturasını  en  ağır bedellerle  ödemektedirler” dedi. 

ANGARYA İŞLERİN TEK SAHİBİ “ZABITALAR”

Turbay açıklamasında “Zabıtalar bir meslek  grubu  mensubu sayılmamalarına rağmen oldukça yoğun bir iş temposu  ile çalışmaktadırlar. Bir zabıta çalışanının bilmek zorunda olduğu yönetmelik sayısı 200’ün üzerinde,  bilmek durumunda  olduğu kanun maddesi  ise  20’nin üzerindedir. Bilmemek zabıtanın sorumluluğunu gidermemektedir.  Herhangi bir bakanlık çalışanı, sadece kendi bakanlığına dair mevzuattan sorumlu tutulurken,  zabıtaların bir hukukçudan daha  fazla bir mevzuatla karşı karşıya bırakılması da dağınıklığın bir başka yorumudur” ifadelerine yer verdi. 

YIPRANMA PAYLARI VERİLMELİ 

Öte yandan özellikle  Anadolu’da ki belediyelerin hemen hemen tamamında bütün angarya işlerin zabıtalar tarafından görüldüğünü kaydeden Turbay, son olarak şunları kaydetti: “Bizler Bem-Bir-Sen olarak zabıta teşkilatının bir an önce meslek grubu sayılması, yıpranma paylarının verilmesi, derece-kadro  ilerleme durumlarının mevzuata  uygun hale getirilmesi, can güvenliklerinin sağlanması ve iş tanımlarının belirlenmesi için gerek hükümet nezdinde  gerekse belediyeler nezdindeki  girişimlerimizi  eksiltmeden devam ettirmekteyiz. Bu duygu  ve düşüncelerle  Zabıta Teşkilatının  kuruluşunun  188. Yılını  ve tüm zabıta çalışanlarımızın haftalarını tebrik ediyor,  gelecekte sorunlarından  arındırılmış bir teşkilat yapısına hep birlikte kavuşmamızı ümid ediyoruz.”

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Güncel Haberleri