Büyük Edepsizlik

Ülkenin önde gelen üniversitelerinden birinin bahçesindeki Mimar Sinan heykeli önünde kadrajımıza takılan bu kare, köküyle bağını koparmış bir nesil inşa edildiğini gösteriyor.

Yazın gel­me­siy­le bir­lik­te üni­ver­si­te bah­çe­le­rin­de bir­ta­kım kız­lı er­kek­li du­dak du­da­ğa, ya­nak ya­na­ğa gö­rün­tü­ler or­ta­ya çık­ma­ya baş­la­dı. Fa­kat va­ka-i adi­ye ha­li­ne gel­miş bu gö­rün­tü­ler­den en dik­kat çe­ki­ci­si An­ka­ra Dil ve Ta­rih Coğ­raf­ya Fa­kül­te­si bah­çe­sin­de­ki Mi­mar Si­nan hey­ke­li önün­de kad­ra­jı­mı­za ta­kıl­dı. Çün­kü bu ka­re fa­kül­te­nin bah­çe­sin­de­ki Mi­mar Si­nan hey­ke­li önün­de ser­gi­le­ni­yor­du.

AH­LAK VE EDEP­TEN UZAK

Du­va­rın­da ‘Ha­yat­ta En Ha­ki­ki Mür­şit İlim­di­r’ ifa­de­le­ri­nin ko­ca ko­ca harf­ler­le ya­zı­lı ol­du­ğu bir fa­kül­te, me­zu­nu­na ay­dın(!) gö­züy­le ba­kıl­dı­ğı bir ül­ke­de ilim ve ir­fa­nın ah­lak ve edep­ten uzak ku­ru bi­rer bil­gi­ye in­dir­gen­di­ği­nin, il­min içi­nin bo­şal­tıl­dı­ğı­nın en ba­riz gös­ter­ge­siy­di kad­ra­ja yan­sı­yan­lar. Ha­ya­tı bo­yun­ca dün­ya mi­mar­lık ha­ri­ka­sı 365 baş­ya­pı­ta im­za at­mış ilim ve ir­fan abi­de­si Mi­mar Si­na­n’­a en çok say­gı du­yul­ma­sı ge­re­ken yer­de say­gı­sız­lık ya­pıl­ma­sı so­ru­nun en ka­na­tı­cı ta­ra­fı... Ka­re­ler, kö­küy­le ba­ğı­nı ko­par­mış bir ne­sil in­şa edil­di­ği­ni gös­ter­di­ği gi­bi kö­kü ol­ma­yan bir bit­ki mi­sa­li kö­kü ol­ma­yan bir ne­si­lin de böy­le­ce ku­ru­yup yok ola­ca­ğı­nı açık şe­kil­de or­ta­ya ko­yu­yor. 

EĞER BU­GÜ­NÜ GÖR­SEY­Dİ...

Ya­şa­dı­ğı top­lu­mun ‘İs­la­mi­’ ya­pı­sı­nı çok iyi ta­nı­mış, ah­la­ki de­ğer yar­gı­la­rı­nı önem­se­miş, taş­tan, tuğ­la­dan yap­tı­ğı eser­le­re da­hi bu­nu yan­sıt­mış Si­nan, üni­ver­si­te öğ­ren­ci­le­ri­nin bu hal­le­ri­ni gör­sey­di kah­ro­lur taş ke­si­lir­di her­hal­de. Si­nan, Ku­r’­an-ı Keri­m’­de ge­çen “Biz dağ­la­rı yer­yü­zü­ne çi­vi gi­bi göm­dük...” aye­tin­den et­ki­le­ne­rek ya­pı­lar in­şa eder­ken şim­di­ki genç­lik Ba­tı­lı ya­şam tar­zın­dan et­ki­le­ne­rek ah­lak ve ma­ne­vi­ya­tı­nı gö­mü­yor top­ra­ğa...

EDEP YAHU DEDİRTEN GÖRÜNTÜ

Mi­mar Si­na­n’­ın eser­le­ri yüz­yıl­lar­dır ayak­ta fa­kat bu eser­le­rin özün­de­ki İs­lam ah­lak ve ma­ne­vi­ya­tı ayak­lar al­tın­da. Si­nan, kub­be­le­ri fi­zik ve ma­te­ma­tik ku­ral­la­rı­na ay­kı­rı şe­kil­de ayak­ta tu­tar­ken, şim­di­ki üni­ver­si­te­ler ede­bi ayak­ta tu­ta­mı­yor. Si­nan, 13 bi­lin­me­yen­li denk­lem­le­ri çö­zer­ken şim­di­ki genç­lik ar per­de­si­ni çö­züp atı­yor. O, eser­le­rin­de de­ha­sı­nı kul­la­na­rak her­ke­si şa­şır­tır­ken şim­di­ki genç­lik ah­lak­sız­lı­ğıy­la her­ke­si şa­şır­tı­yor. Bu hal­le­riy­le üni­ver­si­te­ler ilim, ir­fan yu­va­sı ol­ma­dık­la­rı­nı is­pat et­tik­le­ri gi­bi ‘e­dep ya hu­’ de­dir­ti­yor.

Vahdet

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (10)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Güncel Haberleri