İsrail Arap Dünyasının Kalbine Yerleşiyor

İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de Uluslararası Yenilenebilir Enerji Kurumu'na bağlı bir ofis açacağını duyurdu. Gelişme İsrail'in Arap dünyasının kalbine yerleşmesi olarak değerlendiriliyor .

İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'de Uluslararası Yenilenebilir Enerji Kurumu'na (IRENA) bağlı bir ofis açacağını duyururken, uzmanlar bunu "BAE ve diğer körfez ülkelerine girişi için vize" olarak yorumladı. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Arap uzmanlar, İsrail'in herhangi bir diplomatik ilişkisinin olmadığı BAE'de IRENA'ya bağlı ofis açacak olmasının stratejik önemine dikkati çekti.

İsrail parlamentosu Knesset'teki Arap milletvekillerinden Mesud Ganayim, İsrail'in Abu Dabi'de açacağı ofisin, iki ülke arasında daha önce var olan ve gelecekte de sürecek siyasi faaliyetlerinin üstünü örtme işlevi göreceğini kaydetti. Söz konusu ofisinin, ekonomi ve enerji alanlarındaki işbirliği faaliyetlerinin ötesine geçeceğini ve Ortadoğu'daki mevcut kargaşa ortamında siyasi ve güvenlik meseleleriyle ilgili görüşmelere kadar gidebileceğini belirten Ganayim, "İsrail'in BAE'de ofis açacağını böyle bir zamanda açıklaması tesadüf değil. BAE, Körfez'de ABD'nin rolünün gerilediğini ve bölgesel güç olarak İran'a yöneldiğini hissetti. Sonrasında da İsrail, Körfez ülkelerini kazanma çabasıyla konuya dahil oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Ofisin hedeflerinin açıkça konuşulmadığını ancak başta Likud milletvekilleri olmak üzere İsraillilerin genel anlamda iyimser davrandığını ifade eden Ganayim, "İsrailliler, Körfez ülkelerine en önemli giriş kapısının açılmasından söz ediyorlar. Bu ofis, İsrail’i aşamalı olarak bölgedeki yalnızlıktan kurtaracak. Bölgede önemli unsur olduğu konusunda Körfez ülkelerini ikna etmek için çaba harcamak zorunda kalmayacak. İsrail'e bu kapıyı BAE açtı” dedi.

İsrail'in güvenlik hedefleri için bir koridor

Filistinli siyasi uzman Cihad Harb de İsrail’in BAE ile çalışmalarını geliştirmesi ve Körfez ülkelerinde yeni kapılar açmasıyla Filistin davası arasında bağlantı olduğunu savunarak, “İsrail'in açacağı ofis, enerji alanında gelişmiş ülkelerin haritasındaki varlığını güçlendirecektir. Ayrıca ekonomik faydalar da sağlayacaktır" ifadesini kullandı. Lübnan’ın Beyrut kentinde bulunan Stratejik ve Bölgesel Araştırmalar Merkezi Müdürü Velid Ali, ofisi “İsrail'in siyasi ve güvenlik hedefleri için bir koridor” olarak nitelendirdi.

Katar ve Umman'da 1996 yılında açtığı ticari ofislerle Körfez bölgesinde ilk defa varlık gösteren İsrail, 2000'deki 'İkinci İntifada' sonrasında alınan kararla bu ofisleri kapatmak zorunda kalmıştı. 

Yeni Mesaj

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Sondakika Haberleri