AK Parti'den yeni hamle

AK Parti, muhalefetin dokunulmazlıkla ilgili Anayasa değişikliğine destek vermesi durumunda oylamanın açık yapılmasını teklif edecek.

AK Parti'nin hukukçu kurmayları, Meclis'teki diğer partilerin dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa değişikliğinde nasıl bir tavır izleyeceklerine bakarak ikinci hamleye hazırlanıyor.

Bugüne kadar dokunulmazlıkların kaldırılması konusunu sürekli gündem maddesi yapan muhalefet partilerinin, yapılacak Anayasa değişikliğiyle ilgili olumlu bir tavır almaları durumunda ikinci hamle olarak gündeme getirilmesi planlanan düzenlemenin de yine bir başka Anayasa değişikliğiyle olması gerekiyor.

Bunun yapılabilmesi için, dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa değişikliği öncesinde söz konusu düzenlemenin açık oyla Meclis’ten geçirileceğine ilişkin ikinci bir Anayasa değişikliği gündeme gelecek. Ancak ''açık oylama''yla ilgili bu düzenleme, asıl dokunulmazlık düzenlemesinden önce görüşülecek.

ÖNCE OYLAMA

Açık oylamaya ilişkin düzenleme, Meclis'te normal prosedürler çerçevesinde gizli oylama yapılacak. 367 üzerinde bir oyla kabul edilmesi durumunda ise Cumhurbaşkanı'nın onayının ardından yürürlüğe girecek. Dokunulmazlık düzenlemesi ise bu aşamadan sonra getirilecek.

Böylelikle, dokunulmazlıklara ilişkin Anayasa değişikliğinin oylaması, Genel Kurul’da ''açık oylama'' şeklinde gerçekleşecek. AK Parti hukukçuların hedefi, partilerin, Anayasa değişikliğini desteklemeleri durumunda içlerinden fire olmaması için oylamanın ''açık'' yapılmasını sağlayarak, tüm partilerin dokunulmazlıklarla ilgili tavrının ''samimi'' olup olmadığını da ortaya koymuş olmak. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: MİLLETİMİZ MİLLİ VE YERLİ ANAYASAYA EVET DER

Öte yandan dün katıldığı programda Yeni Anayasa'yla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sadece iktidar partisi ile MHP el ele verse, 367'yi bulamayabilirler o ayrı bir konu ama hiç olmazsa millete gitmenin yolu açılabilir. Ben inanıyorum ki millete gitmenin yolu açılsa, millet böyle bir yeni anayasaya 'evet' diyecektir. Ben milletimize bu noktada güveniyorum. İktidar partisi ile MHP arasında asgari müştereklerin değil, azami müştereklerin olduğuna inanıyorum. Azami müştereklerin olduğu iki görüş, iki yapı eğer bir araya gelir de böyle bir milli ve yerli anayasayı eğer oluşturursa, bu millet de kendisi için, kendi dokusunu yansıtan milli ve yerli bir anayasaya 'evet' diyecektir diye düşünüyorum. Temenni ederim ki bu adım da kararlı bir şekilde atılır." dedi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Güncel Haberleri