Danıştay’dan camiye engel

Ankara Eryaman’da vatandaşların topladığı paralarla yaptırılan Saltık Buğra Han Camii’nin inşaatı, tamamlanmasına çok az bir süre kala yeşil alanların yok edildiği gerekçesiyle Ankara 11. İdare Mahkemesi tarafından durduruldu. CHP güdümünde ha

Saltık Buğra Han Camii ve Kur’an Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından arsası 1996 yılında alınan ve vatandaşlardan toplanan paralarla yapımına 2005 yılında başlanan Saltık Buğra Han Camii’nin inşaatı, CHP’nin güdümünde kurulduğu iddia edilen Çağdaş Ankara Başkent Derneği tarafından yeşil alanların gasp edildiği iddiasıyla yargıya taşındı. 

Ankara 11. İdare Mahkemesi, derneğin iddialarına uyarak cami inşaatını durdurdu. İptal kararının temyize götürülmesi üzerine Danıştay 6. Dairesi, “imar plan değişikliklerinin zorunluluk olmadıkça yapılamayacağı” ve “değişikliğin yapılması için zorunluluk bulunması” gibi komik gerekçelerle inşaatı durdurdu. Başta Karacaahmet Cemevi olmak üzere kanunlara aykırı bir şekilde inşa edilen cemevleriyle alakalı 10’u aşkın başvuruya rağmen; yargıdan hiçbir cemevi için inşaatı durdurma kararı çıkmaması ise yargıdaki çifte standarda örnek teşkil ediyor.

“BUNUN ADI CAMİ DÜŞMANLIĞIDIR”
Danıştay’ın kararıyla yaklaşık 10 yıldır cami hasreti çeken Eryamanlılar, bir kez daha yıkıldı. Vakit’e konuşan Saltık Buğra Han Camii ve Kur’an Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Yalçın Güner, cami inşaatı ile ilgili bütün kanun ve kurallara uyduklarını söyledi. 1996 yılında TOKİ tarafından sosyal ve kültürel donatılar içerisinde caminin de yapılıp teslim edilmesi gerektiğini belirten Güner, “Devletin yapması gereken işi biz yapıyoruz; ama yine de önümüze olmadık engeller çıkarılıyor. Bunun adı cami düşmanlığıdır. Bu bölgede yaklaşık 45-50 bin kişi yaşıyor. 1 tane cami çok mu? Biz anayasal hakkımız olan ibadet etme özgürlüğümüzü kullanmak istiyoruz” dedi.

Güner, yeşil alanın gasp edildiği iddialarını şöyle cevapladı: “Yeşil alanı yok edilmedi. Aksine 2 adet imar parseline karşılık gösterildi. Etimesgut Belediye Meclisi’nin 06.12.1996 tarihinde aldığı karara göre cami için ayrılan 4 bin 341 metrekare miktarındaki 17356 ve 17357 ada 1 sayılı parseller yeşil alana dönüştürüldü. Yeşil alanı biz de seviyoruz. Zaten caminin 4 bir tarafı parklarla çevrili. Bahçesi de ayrıca yeşil alan olarak düzenlenmiştir. Bu sebeple yapılan yorumlar iyi niyetli değil.”

“DERNEĞİN DAVA AÇMAYA YETKİSİ YOK”
Çağdaş Başkent Derneği’nin 2005 yılında çarpık kentleşmeyi önlemek amacıyla kurulduğunu, ancak çarpık kentleşme yerine dini mekânlarla uğraştığını belirten Güner, “Kurucu üyelerden hiçbirisi Eryaman’da oturmamaktadır. Hemen hepsi Çankaya’da oturmaktadır. Çankaya’daki çarpık kentleşme dururken, kendilerine vazife edinerek Eryaman’daki cami ile uğraşmaktalar” dedi. 
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Ankara 11. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararın gerek usul gerekse esas yönünden kanuna aykırı olduğu iddialarının dikkate alınmadığını belirten Güner, “Derneğin bir kere dava açmaya yetkisi yok. Sadece dernek kurmak ile kamusal bir takım işlevler üstlenilemez” dedi. 
Ayrıca derneklerin insanların hayrına hizmetler yapmak için kurulduğunu hatırlatan Güner, “Sözde çağdaş olan dernek yöneticileri, bu bölgede oturmadıkları halde hayırlı işin önünü kesmek istiyor. Kendileri yeşil alanı seviyorlarsa bir tane yaptıkları yeşil alan ve diktikleri bir ağaç göstersinler. Bunların amacı Etimesgut ve Büyükşehir Belediyesi’ni sıkıntıya sokarak çıkar sağlamaktır.”

“KENDİ CAMİMİZDE NAMAZ KILMAK İSTİYORUZ”
Çağdaş Ankara Başkent Derneği’nin başvuruları olmasa cami inşaatının çoktan biteceğini belirten Güner, “Şu an vatandaşlar mescitlerde ve otoparklarda namaz kılıyorlar. Eryaman 3. Etap’taki ticaret merkezi altında, 4 etap çarşısındaki sığınakta havasız ve sıhhi olmayan mekânlarda ibadetlerini yerine getiriyorlar. Cami yapmak çarpık yapılaşma mı Allah aşkına? Peki, bu insanlar nerede ibadet edecekler? Biz de kendi camimizde namazımızı kılmak istiyoruz” diye konuştu.

VATANDAŞLAR TEPKİLİ: CAMİMİZİ İSTİYORUZ
Eryamanlılar, cami inşaatının durdurulması sebebiyle zor günler geçirmeye devam ediyor. Cuma günleri vatandaşlar, market önleri ve sokaklarda namaz kılıyor. Cuma günleri büyük sıkıntı yaşadıklarını söyleyen vatandaşlar, “Çarşı köşelerinde, market kapılarının ağzında, asansör çıkışlarında, beton zemin üzerinde üst üste namaz kılmak zorunda kalıyoruz” açıklamasında bulundu. 
Cami inşaatının sudan sebeplerle durdurulmasına tepki gösteren mahalle sakinleri, bölgede en yakın caminin en az 3 kilometre uzakta olduğunu belirterek, “Camimizin bir an evvel bitmesini istiyoruz. Namaz kılmak için her vakit 3 kilometre yol yürümek istemiyoruz” dediler. 

=============
Kararın arkasında “CHP” parmağı var
Çağdaş Başkent Ankara Derneği’nin CHP tarafından tabela olarak kurulduğu ve CHP isminin yıpratılmaması için böyle bir yolun izlendiği belirtiliyor. AK Parti Genel Merkezi’nin inşaatının durdurulması için yargıya başvuran ve yürütmeyi durdurma kararı alan Çağdaş Başkent Ankara Derneği’nin başkanı ve avukatı olan Muzaffer Yılmaz’ın, aynı zamanda cami düşmanlığıyla gündeme gelen Çankaya Belediyesi’nin eski CHP’li Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz’ın avukatı olması dikkat çekiyor.

HASAN TOSUN/VAKİT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri