Eminağaoğlu'nu öve öve bitiremedi

"Bizim yaptığımız siyaset değil" diyen YARSAV'ın yeni başkanı, tartışmalı eski başkan Ömer Faruk Eminağaoğlu için bakın neler söyledi:

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Emine Ülker Tarhan, özellikle Eminağaoğlu dönemindeki gibi sert çıkışların süreceği sinyalini verdi. Tarhan, 'Bizim yaptığımız siyaset değil. Biz, yargı bağımsızlığına, yargıç güvencesine ve hukukun üstünlüğüne yapılan saldırılara karşı yanıt veriyoruz' dedi. YARSAV'ın yeni başkanı Tarhan selefi Eminağaoğlu'nun sağ kolu olarak tanınıyor. 

Ergenekon davası ve 'telekulak' tartışmalarıyla gündemden düşmeyen Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) yeni başkanını seçti. Herkesin merak ettiği yeni başkan Tetkik Hakimi Emine Ülker Tarhan ilk röportajını AKŞAM'a verdi. Yargı bağımsızlığının önemini dilinden düşürmeyen Emine Ülker Tarhan, eski başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun hukukçu kimliğine saygısını ve ona olan sevgisini vurgulamaktan da çekinmiyor. Hatta 'yola birlikte devam edeceğiz' diyor.

İşte YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan'ın merak edilen sorulara verdiği cevaplar: 

- YARSAV'da üyeler yönetimi belirliyor, yönetim kurulu da başkanı seçiyor. Siz Eminağaoğlu'nu devirerek mi geldiniz yönetime, yoksa onun takipçisi olmaya devam mı edeceksiniz?
Sayın Eminağaoğlu bizim kurucu başkanımızdır ve YARSAV'ı var eden kişidir. Bilgisiyle, donanımıyla, birikimiyle son derece saygın bir kişidir. Kendisine sizin aracılığınızla da sevgilerimi iletiyorum. Eminağaoğlu ile birlikte YARSAV aynı şekilde yoluna devam edecektir. Kendisiyle birlikte çalışacağız.

YASAL, HER ZAMAN HUKUKSAL DEĞİLDİR

- 'Dinlemeler yasal ama hukuka uygun değil' deniyor? Bu ne demek?
Bu konuyla ilgili bir yargı süreci yaşandığı için ayrıntılı açıklama yapmak istemiyorum. Doğrudur, yasal prosedüre uygun her şey hukuksaldır anlamına gelmez. Hukuksallığı tartışılır.

- Danıştay'da karar bekleyen yönetmelikten dolayı mı yasal boşluk var? Bu dinlemeler nasıl yapılıyor?
Yasal olup olmadığı henüz belli değil, o süreç devam ediyor. Bu değerlendiriliyor ancak hukuksal olmadığı kanısındayım, bunu net olarak ifade edeyim.

- Geçtiğimiz yıl dönemin Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile YARSAV çok sık karşı karşıya geldi. YARSAV'ın tüm savcı ve yargıçları temsil etmediği eleştirilerine ne diyorsunuz?
YARSAV mevcut mevzuata göre yasal bir sivil toplum örgütüdür. Yargıçların kendini ifade özgürlükleri Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nce de tanınmış bir haktır. Aksini düşünmek de zaten çağdaş demokrasiye uygun değildir, Türkiye'ye de yakışmaz. Bunu dışarıya da anlatamayız zaten. YARSAV'ın meşru olmadığı görüşüne katılımıyorum. Adalet Bakanlığı da yasa tasarısıyla YARSAV'ı kapatma girişiminden vazgeçti zaten.

- Çok sıkıntılı bir dönemde göreve geldiniz? Hukuk bütün bu sorunları nasıl aşacak?
Şuna inanıyoruz, bizim yaptığımız siyaset değil. Biz, yargı bağımsızlığına ve yargıç güvencesine, hukukun üstünlüğüne yapılan saldırılara karşı yanıt verdiğimizde bu eğer siyasetse bunu 'yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi siyaseti' olarak tanımlıyoruz. O sebeple siyaset olarak değerlendirmiyoruz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri