Barışı Dinamitleyenler

Lütfü Şehsuvaroğlu

Ba­rı­şı kim is­te­mez? Bir­kaç yıl­dır ba­rı­şı en­gel­le­mek is­te­yen­le­re kar­şı sa­vaş açan ucuz kah­ra­man­lar do­la­şı­yor med­ya­da.

Bel­ki de hak­lı­dır­lar. Er­ge­ne­kon­cu­lar, bal­yoz­cu­lar bu se­fer ce­ma­at­çi kı­lı­ğı­na gir­miş ba­rı­şı en­gel­li­yor ola­bi­li­r…

‘Ne bi­lem?… Yo­sam baş­ka bir şey mi?’

Aca­ba bir tür­lü ba­rı­şın te­sis edil­me­yi­şi­ne ken­di­le­rin­ce ba­ha­ne bul­mak ya da ha­ya­li so­rum­lu­lar icat et­me­nin mi pe­şin­de­ler?

Şöy­le de dü­şü­nü­le­bi­lir. As­lın­da ba­rış te­sis edil­se bun­dan kim kâr­lı, kim za­rar­lı çı­kar?

Es­ki­den de or­ta­lı­ğı ka­rış­tı­rıp te­rör ör­gü­tüy­le iç­li dış­lı böl­ge­de he­sap ge­liş­ti­ren­ler so­nun­da or­tak çık­ma­dı mı?

12 Ey­lül yö­ne­ti­mi­nin bi­le­rek ve is­te­ye­rek bir Kürt so­ru­nu icat et­mek için Kürt­çe­yi dur­duk ye­re ya­sak­la­ma­sı, Apo­’yu kul­la­na­rak et­nik kim­li­ği ide­olo­jik kim­lik­le­rin önü­ne ge­çir­me ham­le­si­ne gi­riş­ti­ği­ni ilk ben yaz­mış­tım. 

Tür­ki­ye­’de­ki ide­olo­jik ay­rım­lar­dan ra­hat­sız olan re­jim, sol ör­güt­le­rin içi­ne et­nik­çi­li­ği şı­rın­ga et­ti. Böy­le­ce de­rin dev­le­tin kü­çük ak­lı­na gö­re Mark­sist Kürt­ler­le Mark­sist Türk­ler ay­rı­şa­cak­tı. Hem o va­kit Sov­yet teh­di­di de Ba­tı gü­ven­lik şem­si­ye­si al­tın­da­ki­ler için he­nüz re­vaç­tay­dı. 

Bü­tün bun­la­rın dı­şın­da ay­rı­ca Ku­zey Ira­k’­ta ini­si­ya­tif ge­liş­tir­miş ola­cak­tı, Tür­ki­ye in­şa edil­mek­te olan PKK sa­ye­sin­de. 

Bu­gün de ay­nı akıl, ik­ti­da­rı da Kürt ha­re­ke­ti­nin si­lah­lı cep­he­si­ni de kul­la­na­rak ak­lı sı­ra ini­si­ya­tif ge­liş­tir­mek­te­dir. 

Bu­gün de ye­ni bir or­tak­lık var ga­li­ba.

Ba­rış te­min edil­se HDP’­nin bo­ru­su bu­gün­kü ka­dar öter mi aca­ba?

Ba­rış te­sis edil­se böl­ge in­sa­nı­nın ör­gü­te bo­yun eğen­le­ri­nin dı­şın­da­ki­ler ik­ti­da­ra mah­kûm ka­lır­lar mı?

Böl­ge­de mu­kim­ler ile Tür­ki­ye­’nin her ta­ra­fın­da­ki­ler bu sü­re­ce mah­kûm gi­bi­ler.    Me­se­la Yoz­gat, Kon­ya, Ço­rum, Si­vas, Kay­se­ri, Ba­lı­ke­sir, Bur­sa, Es­ki­şe­hir, Er­zin­can, Er­zu­rum ve da­ha bir­çok es­ki­den MHP’­nin ka­le­si olan il­ler sü­reç nor­ma­le dön­se bu­gün­kü gi­bi AK Par­ti­’ye yüz­de el­li­le­rin üs­tün­de oy ve­rir mi? Ba­rış te­sis edil­miş ol­sa, Di­yar­ba­kı­r’­da bi­le MHP’­ye bu­gün­kün­den da­ha faz­la oy çık­maz mı? Ya da baş­ka bir par­ti­ye me­se­la BBP’­ye­… Me­se­la Hü­da­Pa­r’­a, me­se­la Va­tan Par­ti­si­’ne ve­ya ÖD­P’­ye­…

Şöy­le di­ye­bi­lir mi­yiz? AK Par­ti ile HDP ka­fa ka­fa­ya ver­miş Tür­k’­ün vic­da­nı­na çö­kert­me oy­na­tı­yor­lar.

Di­ye­me­yiz el­bet­te. 

O za­man da ih­ti­yat­lı bir iyim­ser­lik­le (Meh­met Do­ğa­n’­ın ifa­de­siy­le) me­se­le­ye yak­laş­mak en ak­lı ba­şın­da iş. Gö­zü­mü­zü, ku­la­ğı­mı­zı, di­li­mi­zi, vic­da­nı­mı­zı her ma­kul se­se, du­yar­lı­lı­ğa ka­pa­tıp her şe­yi düz­gün ve doğ­ru ilan et­mek; da­ha hiç­bir müs­pet adım atıl­ma­dan ba­ha­ne­le­re sa­rıl­mak hak­ka, ada­le­te sı­ğar mı?

Bir ke­re tes­lim ede­lim ki, si­lah­la­rı bı­ra­kır gi­bi gö­zük­mek ör­gü­tün is­te­di­ği bir şey. Zi­ra se­çim var ve HDP’­nin ba­ra­jı aş­ma­sı için bü­tün mi­li­tan­la­rın sa­ha­ya in­me­si ve san­dık­la­rı tut­ma­sı ge­re­ki­yor. Elin­de ke­leş­le pro­pa­gan­da yap­ma­ya alış­mış mi­li­tan­la­rın ve te­rö­rist­le­rin şeh­re inin­ce si­la­ha ih­ti­ya­cı ola­ca­ğı­nı mı sa­nı­yor­su­nuz?

Dü­şü­nün on ye­di ya­şın­da bir ço­cuk gel­se ve “bu san­dık­tan sa­de­ce HDP çı­ka­cak de­se­”, bu ika­zı alan va­tan­daş ar­ka­sın­da ke­le­şin olup ol­ma­dı­ğı­na ba­ka­cak mı? Hiç de bi­le­…

Do­la­yı­sıy­la en azın­da per­so­nel ih­ti­ya­cı ba­kı­mın­dan dağ­da­ki­le­rin şeh­re in­me­si ga­yet ma­kul bir pro­je­…

Pe­ka­la, bir de şöy­le so­ra­lım: te­rör ör­gü­tü­nün si­lah­la­rı bı­rak­ma, Tür­ki­ye­’de ger­çek bir ba­rı­şı te­sis et­me nok­ta­sın­da bir ira­de be­ya­nı­na rast­la­dı­nız mı?

Ge­nel ola­rak hat­ta en ma­sum Kürt için bi­le dev­let şu açık­la­ma­nın han­gi ve­bal kıs­mın­da ol­du­ğu­nu dü­şün­me­li­dir: “PKK ol­ma­say­dı, si­lah­lı mü­ca­de­le ol­ma­say­dı dev­let di­ze ge­lir miy­di?” de­mek ki me­se­le dev­le­tin di­ze ge­ti­ril­me­si me­se­le­si­dir ve bu en ma­sum ka­na­at­tir. 

Se­çim­le­re ka­dar si­lah­la­rın bı­ra­kıl­ma­sı­nı son­su­za ka­dar ba­rış gi­bi tak­dim et­mek pek de iyi ni­yet gös­ter­ge­si ol­ma­sa ge­rek­tir.

Za­ten pro­je­nin mü­el­li­fi Da­vid Phil­lips ile Henry Bar­key (CI­A aja­nı ve Kürt so­ru­nu­nun çö­zü­mü ra­po­ru­nu dik­te et­ti­ren­ler) da­ha mad­de­le­re geç­me­den so­ru­nun dev­let ta­ra­fın­dan ka­bul edil­me­si ge­rek­ti­ği­ni ve en baş­ta da Türk­le­rin ge­nel ola­rak Tür­ki­ye hal­kı­nın bir suç­lu­luk psi­ko­zu içi­ne so­kul­ma­sı ge­rek­ti­ğin­den dem vur­muş­lar­dı.

Bu­gün olan da bu­dur. 

GÜNÜN TWEETİ

ALFABE ŞÖYLE BAŞLASIN
UYU UYU YAT UYU!
Uyu - uyut
Yut - yat - uyu
Uyu uyu - uyut
Uyan etrafı dinle
Hemen kalkma
Tekrar uyut
Sen de uyu
Memleket uyusun
İyidir uyumak
Gaz yapar
ALFABE ŞÖYLE
BAŞLARDI ZATEN
UYU UYU YAT UYU!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.