Altını çizdiğim satırlar...

Haşmet Babaoğlu

Pazar Sözlüğü'nü bu hafta nadasa bıraktım... Bunun yerine, son zamanlarda elimin altında bulunan edebiyat yapıtlarında altını çizdiğim kimi satırları sizinle paylaşmayı istedim. Ben o satırları buraya alıntılarken içimde yeni romanlar, hikåyeler okuma isteği uyandı. Belki sizde de öyle olur.

***

Sessiz bir gün. Dünyanın mutlak hakimi olsaydım, bütün insanlar için her sene en azından bir günü sessizliğe ve tefekküre ayırırdım. (M. NUAYME/Kendini Arayan Adam)

***

Yeni gerçeklik... Siz kimsiniz? Bir görüntü. Sonra kim olacaksınız? Yok olan bir görüntü. (P. SOLLERS/ Venedik Karnavalı)

***

Şehrin kalabalık bir caddesinde de yürüyor olsalar, gözlerden uzak bir park köşesinde de otursalar, hep bir sahnede gibiler. Şimdi sıkı durun: Aşk bir gösteri sanatıdır. Taklitle öğrenilir. (B. BIÇAKÇI/Veciz Sözler)

***

Rus olmak kötümser olmaktı. Oysa Sovyet olmak, iyimserlikti. İşte bu yüzden "Sovyet Rusya" kendisiyle çelişen sözcüklerden oluşuyordu. İktidar bunu hiçbir zaman anlamamıştı. (J. BARNES/ Zamanın Görüntüsü)

***

Doktor, hiç adeti değilken sizi kısa bir görüşmeye çağırdığında, sigarayı bırakıyorsunuz. Sigara içmeye devam etseniz bile artık aynı şey olmaz. O ilk nefeslerin masumiyeti... Deniz kıyısında... Finistere kayalıklarında... Bir zamanlar genç olduğunuzu düşündüğünüzde artık yaşlısınızdır. (A. OVERATH/ Havaalanı Balıkları)

***

Seattle burası: Kısa, parlak bahar birden susuverdi ve yağmurlar geri geldi. Bütün tekerlekler yavaşlamış, bütün görüş mesafeleri kısalmış, bütün modern ticari kafalar birden kendi içine dönmüş. Saatlerce sürecek bu yağmur; apartman daireleri barınak, birer kuş yuvası işlevi görecek. Damlalar her tentede, her saçakta, her antende dönüp duracak. Her şeyin içine işleyip değiştiren yağmur, tabiatla uygarlık arasındaki yarığı daraltacak. O boşlukta unutulmuş özlemler depreşecek. (T.ROBBINS/ Sirius'tan Gelen Kurbağa)

***

Otoriteye uyma dürtüsü çocukluğundan beri içine işlemişti. Asker ailelerinden gelen biri için kurallar vardır, geri kalanlar içinse ilkeler.
(J.HOLT/Hain)

***

İçeride, dışarıda. Yaratılış ve diriliş sebebiye. Beş vakit meşgulüm. (L.İPEKÇİ/Başkası Olduğun Yer)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.