Habervaktim
  • Güncel
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Kültür Sanat

Anadolu'nun Fetih sembolleri

Osmanlı'nın fethettiği yerlerde gelenek haline gelmiş bir uygulaması vardı: Fethedilen yerin burçlarında ezan okutulması ve en büyük kilisesinin camiye çevrilmesi. İmparatorluğa uzanan yolda yapılan fetihlerin hemen hepsinde bu gelenek uygulandı.
YAYINLAMA: 14 Ekim 2016 Cuma 10:12
GÜNCELLEME: 14 Ekim 2016 Cuma 10:13
Anadolu'nun Fetih sembolleri 1 128

Osmanlı'nın fethettiği yerlerde gelenek haline gelmiş bir uygulaması vardı: Fethedilen yerin burçlarında ezan okutulması ve en büyük kilisesinin camiye çevrilmesi. İmparatorluğa uzanan yolda yapılan fetihlerin hemen hepsinde bu gelenek uygulandı.

 

Anadolu'nun Fetih sembolleri 2 228

Tam altı asır boyunca üç kıta ve yedi denize hükmetmiş Osmanlı Devleti, fethettiği topraklardaki farklı dinlere mensup tebaaya karşı hoşgörüsü ve adil yönetimiyle varlığını sürdürdü. Ancak mabetlere ve inançlara saygılı olan Osmanlı'nın fethettiği yerlerde gelenek haline gelmiş bir uygulaması da vardı: Fethedilen yerin burçlarında ezan okutulması ve en büyük kilisesinin camiye çevrilmesi.

 

Anadolu'nun Fetih sembolleri 3 328

İmparatorluğa uzanan yolda yapılan fetihlerin hemen hepsinde bu gelenek uygulandı. Bunun en bilinen örneği halen İstanbul'un fethinin sembolü olan Ayasofya'dır. Şimdilerde müze olsa da, Konsantiniyye fethedil-diğinde Fatih Sultan Mehmet Han'ın ilk icraatlarından biri Ayasofya'yı camiye çevirmek olmuştu.

 

Anadolu'nun Fetih sembolleri 4 428

Ayasofya kelimesindeki aya sözcüğü kutsal, aziz anlamına gelirken sofya sözcüğü de eski Yunancada bilgelik anlamındaki sophos sözcüğünden gelmektedir.

 

Anadolu'nun Fetih sembolleri 5 528

Yani Ayasofya kutsal bilgelik anlamındadır. Bu Ortodoksluk mezhebinde, Tanrı'nın üç niteliğinden biri sayılır ve bu nedenle de özellikle Bizans (Doğu Roma) döneminde Anadolu'nun de¬ğişik yerlerinde Ayasofya adı verilen birçok kilise yapıldı. (Bunu İslam kültüründeki Ulucami mefhumuna benzetebiliriz.)

 

Anadolu'nun Fetih sembolleri 6 628

Bu Ayasofyalar içinde yine İstanbul'daki Küçük Ayasofya, Trabzon Ayasofya'sı ve İznik Ayasofya'sı en bilinenleridir. Çünkü bu mabetlerin Hıristiyanlık tarihinde de önemli bir yeri vardır. Ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne göre Türkiye'de beşi cami olarak kullanılan, ikisi de ibadete kapalı yedi Ayasofya vardır. Kastamonu Üniversi- tesi'nden Yrd. Doç. Ersoy Soydan ise, Tür¬kiye'de Kilise ve Manastırlar adlı kitabında adı Ayasofya olan dokuz kilise olduğunu söyler. Peki, bu Ayasofyalar neredeler ve ne durumdalar?

 

Anadolu'nun Fetih sembolleri 7 728

Fethin sembolü: İstanbul Ayasofya'sı

Yapıldığı dönemde Bizans'ın, sonrasında ise fethin sembolü olan Ayasofya, şim¬dilerde yılda yaklaşık 3,5 milyon kişinin ziyaret ettiği, sadece İstanbul'un değil, Türkiye'nin en çok gezilen müzesi. Aya- sofya'nın bulunduğu yere ilk kilise 360 yılında yapılmış. 404 yılında yıkılan yere ikinci kilise 415 yılında inşa edilmiş. Günü¬müz Ayasofya'sı ise İmparator Justinianos tarafından dönemin iki önemli mimarı olan İsidoros ile Anthemios'a yaptırılmış. 

Anadolu'nun Fetih sembolleri 8 828

Mabedin yapım çalışmaları sırasında yüz usta, bin kalfa ve on bin işçi çalıştırılır. Yapının bir an önce bitirilmesini arzu eden İmparator Justinianos, eski kentlerden kalma güzel mimari parçaların Ayasofya'da kullanılmak üzere İstanbul'a gönderilmesini, tüm eyaletlerine gönderdiği bir yazı ile emreder. Böylece Anadolu, Suriye, Mısır ve Yunanistan'ın antik şehirlerinden mimari parçalar, gemilerle Ayasofya'ya getirilir. 

 

Anadolu'nun Fetih sembolleri 9 928

Yapımına 23 Şubat 532'de başlanan 3. Ayasofya, süslemeleri dışında dönemin şartlarına göre rekor bir sürede, 5 yıl 10 ay 24 gün sonra bitirilerek, 27 Aralık 537'de ibadete açılır.

916 yıl boyunca kilise olarak kullanılan mabet, İstanbul'un fethinden sonra camiye çevrilir. Fatih Sultan Mehmet Han için bu cami öylesine mühimdir ki, bir vakıf kurup mabedi koruma altına alır ve bir vakfiye yayınlayıp yapının kıyamete kadar cami olarak kalmasını ister. Ancak Fatih'in bu arzusu ve duası yerine getirilemez ve yapı 1 Şubat 1935'te müzeye dönüştürülüp ziyarete açılır. Halen Hıristiyanların kiliseye, Müslümanların camiye çevrilmesini istediği mabet için birçok kampanya düzenleniyor.

Anadolu'nun Fetih sembolleri 10 1028

Kurtuluşa adak: Küçük Ayasofya

Sultanahmet'in arkasına düşen Küçük Ayasofya semtinde, sessiz ve mütevazı bir şekilde yükselen Küçük Ayasofya'nın yapım hikâyesi oldukça ilginçtir. Bizans İmparatoru I. Jüstinyen ve karısı Theo- dora tarafından Büyük Ayasofya'yı yapan mimarlar İsidoros ve Anthemis'e 527-536 yılları arasında Aya Sergios ve Bachos Kilisesi adıyla yaptırılan mabet, bir kurtuluş adağıdır.

Anadolu'nun Fetih sembolleri 11 1128

I. Anastasios'un Bizans İmparatoru olduğu zamanda imparatora karşı bir isyan başlar. İsyana Anastasios'un yeğeni I. Justinia- nos'un da adı karışır. İsyan bastırıldıktan sonra Justinianos, amcası tarafından idama mahkûm edilir. İdamın gerçekleşeceği günden önceki gece İmparator Anastasios rüyasında Aziz Sergios ve Aziz Bachos'u görür ve bu İki aziz, Justinianos'un masumiyetine şahitlik eder.

 

Anadolu'nun Fetih sembolleri 12 1228

Rüya imparatoru öyle çok etkilenir ki verdiği idam kararından vazgeçerek yeğenini bağışlar. I. Justinianos da tahta çıktıktan sonra, hayatının bağışlanması kararına mucip olan azizlere şük-ran borcunu ödemek için bir adak kilisesi olarak Aziz Sergius ve Aziz Bacchus adına bu kiliseyi inşa ettirir.

 

Anadolu'nun Fetih sembolleri 13 1328

Yıllarca kilise olarak hizmet veren mabet, İstanbul'un fethinden sonra 1497'de Sultan II. Beyazıt döneminde Darüssaade ağası Hüseyin Ağa tarafından camiye çevrildi. Yıllar içinde çeşitli restorasyonlar gören yapı halen İstanbul'un en etkileyici camilerinden biri. Bahçesindeki el sanatları atölyeleri ile de meraklıları için önemli bir merkez.

 

Anadolu'nun Fetih sembolleri 14 1428

Aslına dönüş: Trabzon Ayasofya'sı

İstanbul'dan sonraki önemli Ayasofya- lardan biri de Trabzon'daki Ayasofya'dır. 1238-1263 yılları arasında Trabzon İmparatorluğu krallarından I. Manuel Kommenos tarafından yaptırılan mabedin bir manastır kilisesi olduğu biliniyor. Adının Ayasofya olmasının nedenin ise I. Manuel Komme- nos'un gerçek Doğu Roma İmparatoru'nun kendisi olduğunu kanıtlamak istemesi olarak değerlendiriliyor.

Anadolu'nun Fetih sembolleri 15 1528

Fatih Sultan Mehmet'in 1461'de Trabzon'u fethetmesinden sonra da uzun süre kilise olarak hizmet veren mabet, 1584 yılında sultanın emriyle Kürd Ali Bey adlı bir ayân tarafından minber ve müezzin mahfili eklenerek camiye dönüştürülür. I. Dünya Savaşı sırasında Ruslar tarafından depo ve hastane olarak kullanılan yapı tekrar cami olsa da 1964'ten sonra müzeye çevrilir. 2013 yılına kadar bu şekilde hizmet veren Trabzon Ayasofya'sı, yapılan restorasyonun ardından aslına döndü ve 52 yıl sonra Müslümanların ibadetine açılarak özüne döndü.

 

Anadolu'nun Fetih sembolleri 16 1628

7. Konsülün ev sahibi: İznik Ayasofya'sı

Bursa'nın büyük ilçelerinden biri olan İz­nik, Bizans döneminde bir sur kenti ve Hris- tiyanlık için önemli bir merkezdi. 325'te İm­parator Konstantinus, İstanbul'u Bizans'ın başkenti ilan ettiğinde Hıristiyanlığın ilke­lerini belirleyecek ilk evrensel konsülü de İznik'te topladı. Bu sırada Ayasofya henüz inşa edilmemişti. 

Anadolu'nun Fetih sembolleri 17 1728

Kesin yapım tarihi bilinmemekle birlikte 4.- 8. yüzyıllar arasında inşa edildiği bilinen Ayasofya Kilisesi, özel-likle 787 yılında İznik'te toplanan 7. Ruhani Konsül ile ünlüdür. Ayasofya'da toplanan, 350 piskopos ve çok sayıda keşişin katıldığı 7. Konsül bütün Hristiyanlarca kabul gören son konsüldür ve bu inancın şekil-lenmesinde önemli bir rol oynamıştır.

 

Anadolu'nun Fetih sembolleri 18 1828

Bu nedenle de İznik Hristiyan âleminde özel bir öneme sahiptir ve her yıl bir çeşit hac ziyareti yapan yüzlerce turisti kendine çeker.  İznik 1331'de Orhan Gazi tarafından Osmanlı topraklarına katıldıktan sonra camiye çevrilen Ayasofya, bu nedenle İznik Orhan Camii diye bilinir.

 

Anadolu'nun Fetih sembolleri 19 1928

Kanuni Sultan Sü-leyman döneminde Mimar Sinan'a restore ettirilen camiye mihrap ilave edilir, yan neflerde büyük kemer açıklıkları yapılır ve gerçek bir cami haline getirilir. Cumhuriyet döneminde ise müzeye çevrilen mabet, 2007'ye kadar bu şekilde kullanıldı. Aynı yıl başlayan restorasyon sonrasında 2011'in 6 kasım günü, yani 90 yıl sonra kılınan bayram namazıyla ibadete açıldı.

 

Anadolu'nun Fetih sembolleri 20 2028

Küllerinden doğacak: Enez Ayasofya'sı

Edirne'nin Enez ilçesi de bir Ayasofya'ya ev sahipliği yapar. İlçedeki antik kent Ai- nos'un içinde kesin kayıtlar bulunmasa da 12. yüzyılda inşa edildiği düşünülen mabet, Enez Kalesi'nin güney doğu ucundaki en yüksek noktada yer alır. Yunan Haçı planlı yapı döneminin de büyük kiliselerinden biri. Bölgenin 1456'da Osmanlı hâkimiyetine girmesiyle camiye çevrilir.

Anadolu'nun Fetih sembolleri 21 2128

Uzun yıllar cami olarak hizmet veren ve yıllar içinde tahrip olan mabet 1965 depreminde büyük hasar alır ve kaderine terk edilir. Uzun yıllar bu şekilde kalan mabet, 2007 yılında büyük bir restorasyona alındı ve müze mi yoksa cami mi olacağı tartışmaları da beraberinde geldi. Geçtiğimiz yıl açıklama yapan Vakıflar Genel Müdürlüğü müjdeyi verdi ve cami olarak vakfedilen ibadethanenin, vakfiyesine uygun şekilde açılacağını duyurdu. Halen restorasyon çalışmaları devam eden mabet, yakın zamanda hizmete açılmayı bekliyor.

 

Anadolu'nun Fetih sembolleri 22 2228

Geçmişi meçhul, şimdisi makbul: Vize Ayasofya'sı

Kırklareli'nin Vize ilçesindeki Gazi Süleyman Paşa Camii olarak bilinen mabet de orijinal hali büyük ölçüde korunmuş bir Doğu Roma kilisesidir ve adı Küçük Aya- sofya'dır. Yapının ilk olarak ne zaman inşa edildiği tam olarak bilinmese de arkeolojik kazılara göre 5. veya 6. yüzyılda bir bazilikanın temelleri üzerine kurulduğu tahmin ediliyor. 

Anadolu'nun Fetih sembolleri 23 2328

İlk kez 19. yüzyıla ait belgelerde

Ayasofya Camii olarak anılan yapının Doğu Roma dönemindeki adı hakkında ise bilgi yok. Kiliseye Ayasofya adını da Vizeli Rumların verdiği sanılıyor. Günümüzde camii olarak kullanılan mabet, Vize'ye gelenlerin en çok ziyaret ettiği yer olarak ilçe turizmine hizmet ediyor.

Anadolu'nun Fetih sembolleri 24 2428

Boynu bükük bir cami: Gümüşhane Ayasofya'sı

Gümüşhane'nin merkez köylerinden olan Kabaköy'ün Doğu Roma döneminde önemli bir yerleşim yeri olduğu biliniyor. Bu nedenle 10. yüzyılda buraya inşa edilen Ayasofya da episkosluk merkezi olarak kullanılmış. 

Anadolu'nun Fetih sembolleri 25 2528

Trabzon'un Osmanlı topraklarına katılmasında sonra 1869 yılında camiye çevrilen mabet köyden bir aileye vakfedilmiş. Uzun yıllar İslami ilimlerin tedrisatının yapıldığı bir eğitim merkezi olarak da kullanılan mabet son zamanlarda ilgisizlikten mustarip. Köyde yaşayan halkın azalması nedeniyle fiilen kapanma noktasına gelen caminin üç apsisi de tahtayla kapatılmış durumda ve bu bölüm depo olarak kullanılıyor.

 

Anadolu'nun Fetih sembolleri 26 2628

Anadolu'da ilk: Ereğli Ayasofya'sı

Anadolu'nun ilk Ayasofya'sına ev sahipliği yapan yer Zonguldak Ereğli'sidir. İstanbul'daki Ayasofya'dan 100 yıl önce, yani 400'lü yıllarda II. Theodosios tarafından inşa edilen mabet 900 yıl boyunca kilise olarak hizmet verir. Bölgenin Orhan Gazi tarafından fethedilmesinden sonra ise camiye çevrilir ve Orhan Gazi Camii adını alır. Günümüzde Orta Camii olarak bilinen yapı uzun bir restorasyon sürecinden sonra 2014'de yeniden ibadete açıldı.

Anadolu'nun Fetih sembolleri 27 2728

Köylüler sahip çıktı: Tatvan Ayasofya'sı

Bitlis'in Tatvan ilçesine bağlı Çekmece köyü de 1515 yıllık bir Ayasofya'ya sahip. Uzun yıllar bölgedeki Ermeni halk tarafından kilise olarak kullanılan mabet, Ermenilerin göç etmesinden sonra sahipsiz kalmış. 

Anadolu'nun Fetih sembolleri 28 2828

Köy halkı da 50 yıl önce binanın yıkılıp gitmesini önlemek için, yapıyı tamir edip camiye çevirmiş. Yıllarca bu şekilde hizmet veren ve orijinalliğini büyük ölçüde koruyan yapı geçtiğimiz yıllarda büyük bir restorasyona alınarak aslına uygun hale getirilip yeniden ibadete açıldı. 

 

Habervaktim
Anasayfa
Künye
İletişim
Gizlilik İlkeleri
Sitene Ekle
Habervaktim © / Sitemizde kullanılan içerik ve görsellerin tüm hakları saklıdır, izinsiz kullanımı hukuki yaptırıma tabidir.
Haber Portalı Yazılımı
Habervaktim
Haberler
  • Son Haberler
  • Manşetler
  • Güncel
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Kültür Sanat
  • Yaşam
  • Spor
  • Otomobil
  • Eğitim
  • Medya
  • Teknoloji
  • Sağlık
  • Yurt Haber
  • Biyografi
Kurumsal
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Kullanım Şartları