TBMM Genel Kurulunda, Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyası verilmesini öngören teklif oybirliği ile kabul edildi ve artık Şanlıurfa istiklal madalyasına sahip üçüncü il oldu.
TBMM Genel Kurulunda, Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyası verilmesini öngören teklif oybirliği ile kabul edildi ve artık Şanlıurfa istiklal madalyasına sahip üçüncü il oldu.
Peki istiklal madalyası nedir kimlere verilir?
İstiklal Madalyası, Kurtuluş Savaşı'nda yararlılık gösteren askerlere ve sivillere, o dönemde milletvekili olanlara, savaşa katılan alayların sancaklarına, Erzurum ve Sivas kongrelerine katılanlara, İstiklal Madalyası Kanunu adlı özel bir yasaya göre verilen madalyadır.
1 Kasım 1926 tarihine kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce verilmiş olan İstiklal Madalyaları'nı, bu tarihten sonra müracat edenlere Millî Savunma Bakanlığı vermektedir. Toplam 95261 kişiye verilmiştir.
İstiklal Madalyası Kimlere Verilir?
15 Mayıs 1919'dan 9 Eylül 1922 tarihine kadar süren Kurtuluş Savaşı'nda cephede veya cephe gerisinde kahramanlık ve fedakarlık gösterenlere İstiklal Madalyası verilmiştir. 20 Kasım 1920'den itibaren 1926 yılına kadar, milletvekili, kuvay-ı milliyeci, PTT memuru, mülk-i amir ve askerlerden oluşan toplam 6920 kişi TBMM tarafından İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiştir.
1968'de 1005 sayılı yasanın (1 Mart 1968 tarihi itibariyle) kabulüne kadar geçen 47 yıl içinde 17.557'si subay-astsubay ve 77.704'ü erbaş ve er olmak üzere toplam 95.261 kişiye "İstiklal Madalyası" verilmiştir. 30 Ocak 1929 gün ve 3579 sayılı kanun gereğince; Kurtuluş Savaşı'nda milli orduda görev alan alay sancaklarına da birer İstiklal Madalyası verilmiştir.
İKİ ŞEHİR BİR İLÇE SAHİPTİ
Türkiye'de ayrıca artık Şanlıurfa dışında İstiklal Madalyası sahibi iki şehir ve bir ilçe bulunmaktadır. Bunlar Kahramanmaraş Gaziantep ve İnebolu'dur. Gaziantep 2008 yılında istiklal madalyasını alabilmiştir.
Kahramanmaraş, 21 Ocak 1920 – 11 Şubat 1920 arasında kurtuluş mücadelesi vererek şehri Fransız işgalinden kurtaran halkın kahramanlığı nedeniyle 5 Nisan 1925'te kırmızı şeritli istiklal madalyası ile ödüllendirildi. Kurtuluş Savaşı sonrasında Meclis'ten gelen "şehirde Kurtuluş Savaşı'na katılanların bildirilmesi" şeklindeki yazı üzerine toplanan şehrin ileri gelenlerinin "Maraş'ta Milli Mücadele'ye katılmayan tek bir fert bile yoktur" cevabı üzerine
TBMM, madalyayı fertlere değil bütün şehir halkına verme kararı almıştır.
1925'ten beri 12 Şubat'ta gerçekleşen törenlerde şehrin İstiklal Madalyası bayrağa törenle takılarak bu olay canlandırılır.
İnebolu ise 9 Nisan 1924 tarihli TBMM kararıyla İnebolulu kayıkçıların gayretleri ve başarıları nedeniyle beyaz şeritli istiklal madalyası ile ödüllendirilmiştir.
Madalya, İnebolu Belediyesi'nde muhafaza edilmektedir.
Her yıl 9 Haziran'da tören alanında istiklal madalyası ile birlikte verilen berat açılıp okunur.
TBMM Genel Kurulunda, Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyası verilmesini öngören teklif, kabul edilerek yasalaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, 6702 sayılı 'Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyası Verilmesi Hakkında Kanun'u onaylayarak, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.
KURTULUŞ SAVAŞI'NDAKİ DESTANSI MÜCADELESİNDEN ÖTÜRÜ VERİLECEK
Kanuna göre, Kurtuluş Savaşı sırasında verdiği destansı mücadeleyle büyük kahramanlık gösteren Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyası verilecek.
TEKLİF 4 PARTİNİN OYLARIYLA OYBİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ
Teklif, AK Parti, CHP, HDP ve MHP'li bütün milletvekillerinin oylarıyla oybirliği ile kabul edildi. Başkanlık Divanında bulunan Başkanvekili Akif Hamzaçebi ve katip üyeler ile AK Parti, CHP, MHP ve HDP'li milletvekilleri ayağa kalkarak teklifin kabul edilmesini alkışladı.
ÇELİK'TEN TEŞEKKÜR KONUŞMASI
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, teklifin kabul edilmesinin ardından teşekkür konuşması yaptı. Çelik, "Şanlıurfa'nın kurtuluşunda büyük rol oynayan 12'leri rahmet ve minnetle anıyorum. 1984'te verilen şanlı unvanı da bugün verilen İstiklal Madalyası da onların hediyesidir." diye konuştu.