Muhsin Yazıcıoğlu (ön-sol3), 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında 'Ülkücüler' davasında yargılanırken.
Türkiye siyaseti ve Darbeler


2 Eylül darbesinin komutanları
Ora.Nejat Tümer
Org.Nurettin Ersin
Org.Kenan Evren
Org.Tahsin Şahinkaya
Org.Sedat Celasun

Öğretmenleri için eylem yapan İzzet Ünver Lisesi öğrencilerinin kimlik kontrollerinin yapılmasının ardından yere yatırılarak bekletilmesi. 1980

21 Mart 1980'de karşıt görüşlü iki grup öğrencinin burs paralarını almak için gittikleri banka şubesinde karşılaşıp kavga etmeleri sonucu yaşananlar ve polisin bankaya girmeye çalışması.


12 Eylül 1980 darbesi sonrasında MHP ana davasından yargılanıp 36 yıl cezaya çarptırılan Caner Erdinç, tahliyesine 5 yıl kala TBMM'de başlatılan çalışmalar sonrası geçen hafta, Ankara 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararla tahliye edildi. Erdinç, "Referandum yapılmasaydı, bugün hala tutukluydum." dedi. Erdinç'in arkadaşları ile çektirdiği fotoğraf. Ortada merhum Muhsin Yazıcıoğlu da bulunuyor.

Kasım 1979'da kurulan AP Hükümeti'ni dışarıdan destekleyen MSP Genel Başkanı Necmettin Erbakan, 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında laikliğe aykırı davranmak suçlaması ile Ankara Sıkıyönetim komutanlığı 1 nolu Askeri Mahkemesi'nde yargılandı. MSP Genel Başkanı Necmettin Erbakan, Uluborlu Asliye Ceza Mahkemesi'nden gelen talimat üzerine Ankara 4.Asliye Ceza Mahkemesi'nde ifade verdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren başkanlığında gerçekleştirdiği 12 Eylül darbesi ile Türkiye Cumhuriyeti, 27 Mayıs 1960 darbesi ve 12 Mart 1971 muhtırasının ardından silahlı kuvvetlerin yönetime üçüncü müdahalesini yaşadı.

12 Eylül Darbesi sonrasında Kenan Evren ve kuvvet komutanlarından oluşan Milli Güvenlik Konseyi 1983 genel seçimlerine kadar Türkiye’ye ilişkin tüm kritik kararları aldı.

1980 ihtilali ile Süleyman Demirel’in Başbakan olduğu hükümet görevden alındı. Türkiye Büyük Millet Meclisi lağvedildi. Anayasa uygulamadan kaldırıldı. Siyasi partiler kapatıldı, parti liderleri gözetim altında tutuldu, yargılandı.

Türk siyasetinin yeniden tasarlandığı ve yaklaşık dokuz yıl süren askeri düzende, 14 bin kişi yurttaşlıktan çıkarıldı. Açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı. 517 kişiye idam cezası verildi.

171 kişinin işkenceden öldüğü belgelendi. 937 film sakıncalı bulunduğu için yasaklandı. Gazeteler 300 gün yayın yapamadı. 30 bin kişi sakıncalı olduğu için işten atıldı. 12 Eylül 1980 sabahı sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Alparslan Türkeş (ortada) Ankara Adliyesi'nde ifade verdi.

16 Mayıs 1978'de Ankara'nın Keçiören ilçesinde 7 kişinin öldürüldüğü Piyangotepe katliamı sanıkları Sıkıyönetim Mahkemesi'nde yargılandı.

Hükümetin manevi şahsiyetine hakaretten yargılanan CHP eski Antalya Milletvekili Deniz Baykal beraat etti

Konya ve İstanbul Cumhuriyet Savcılıklarının istemi üzerine Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na getirilen Türkiye İşçi Köylü Partisi (TİKP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in (ortada) ifadesine başvuruldu.

21 Haziran 1975 tarihinde Karabük'te yaptığı konuşmada hükümetin manevi şahsiyetine hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında dava açılan CHP eski başkanı Bülent Ecevit'in Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ifadesi alındı.

Eski Bayındırlık Bakanı Şerafettin Elçi Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde yargılandı.

Milli Birlik Komitesi, Devlet ve Hüküme Başkanı, Türk Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Org. Cemal Gürsel, 27 Mayıs İhtilali sonrası ilk basın toplantısını yaptı.

Türk Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Org. Cemal Gürsel

Milli Birlik Komitesi (MBK) Devlet ve Hükümet Başkanı, Türk Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Org. Cemal Gürsel, 27 Mayıs ihtilali sonrası Ankara sokaklarında.

Adnan Menderes Yassıada duruşmalarında ifade verirken. 27 Mayıs İhtilali









Kayseri Milletvekili olan İbrahim Kirazoğlu, hakkında idam cezası verilen ancak uygulanmayan Agah Erozan gibi TBMM Başkanvekili’ydi. Hakkında yolsuzluk davası bulunmayan Kirazoğlu, “Meclis’i taraflı idare etmek” suçuyla Yassıada’da hâkim karşısına çıkarıldı.

Danıştay üyesinin kardeşiydi hakkında idam cezası verildi NUSRET KİRİŞÇİOĞLU Tahkikat Komisyonu Raportörü olan Nusret Kirişçioğlu, Türkiye’nin ilk kadın Danıştay üyesi Şükran Esmerer’in kardeşi ve Çanakkale Milletvekili’ydi. Avukat olan Kirişçioğlu, CHP’yi kapatma gibi bir düşüncenin olmadığını dile getirmişti. Kirişçioğlu’nun idamı oylamadaki muhalefet şerhine takıldı.

omisyon başkanına müebbet hapis AHMET HAMDİ SANCAR Yassıada’da idam cezasına mahkûm edilen ancak daha sonra cezası müebbet hapse çevrilen Ahmet Hamdi Sancar, Tahkikat Komisyonu Başkanı’ydı. Demokrat Parti tarafından kurulan komisyon, muhalefet ve basının eylemlerini soruşturmak için hayata geçirilmişti.









İşte Türkiye siyasetinin daha önce görmediğiniz 'depophotos' arşivinden çıkan tarihi fotoğrafları...
5 Ocak 1998
DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli TBMM'de biraraya geldi.

23 Haziran 1998
MHP Genel Başkani Devlet Bahçeli, Yenipazar ilçesinde bulunan Yörük Ali Efe Evi Müzesini ziyaret etti.

4 Ekim 1987
Milliyetçi Çalışma Partisi 2. Olağanüstü Kurultayı yapıldı. Kurultayda, siyasi yasağı sona eren Alparslan Türkeş, genel başkan olarak seçildi.


1 Ocak 2005
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) seçim çalışmaları kapsamında İzmir'de miting düzenledi. Mitingde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bir konuşma yaptı.

23 Ekim 2002
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Aydın'da seçim çalışmaları kapsamında bir miting düzenledi. Mitingde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bir konuşma yaptı.

1 Temmuz 2002
Başbakan Bülent Ecevit ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Mesut Yılmaz, Devlet Bahçeli ve Hüsamettin Özkan basın toplantısı düzenledi.



16 Temmuz 1997
MHP'nin yeni Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve parti yönetimi Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i ziyaret etti.


22 Kasım 1997
MHP'de yapılacak seçim öncesi yarışacak adaylar belirlendi. Genel Başkan Adayları Tuğrul Türkeş ve Devlet Bahçeli.

24 Ocak 1993
Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP), düzenlenen kurultay ile adını Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) olarak değiştirme kararı aldı.








17 Eylül 2010
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da eski Başbakan Adnan Menderes'in ölüm yıldönümü dolayısıyla mezarı başında düzenlenen törene katıldı. Erdoğan buradaki törenden sonra eski başbakanlardan Turgut Özal'ın mezarını da ziyaret etti.










23 Ağustos 2011
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Libya'nın Bingazi şehrine geldi. Davutoğlu Bingazi'de çeşitli temaslarda bulundu.







25 Eylül 2008
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ile CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, gazeteci Uğur Dündar yönetiminde TBMM'de tartıştı.

17 Aralık 2008
CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Uğur Dündar yönetiminde Star TV ekranlarında biraraya gelerek tartıştılar.





25 Nisan 2002
Ak Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan, 1992'de Rize'de yaptığı konuşması nedeniyle Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi ( DGM ) Savcısı Nuh Mete Yüksel'e ifade verdi

4 Eylül 2003
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Aydın - Denizli arasında temeli atılan 126 kilometrelik duble yolun açılış törenine katıldı. Erdoğan, makam aracının direksiyonuna geçerek duble yolda araç kullandı.

4 Mayıs 2002
AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, beraberinde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül ve AK Parti kurucuları arasında yer alan avukatı Hayati Yazıcı ile Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na giderek mal varlığı hakkında ifade verdi.

5 Kasım 2002
AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüşmek üzere Çankaya Köşkü'ne çıktı. Cumhurbaşkanı Sezer'in daveti üzerine gerçekleşen görüşme saat 11.00'de başladı. Erdoğan görüşmeye Genel Başkan Yardımcıları Vecdi Gönül ve Abdulkadir Aksu ile Genel Sekreter Ertuğrul Yalçınbayır ile birlikte geldi.

16 Kasım 2003
Türkiye tarihinin en önemli terör eylemleriyle sarsıldı. İstanbul’da eş zamanlı gerçekleştirilen terör eylemlerinde Beyoğlu Büyük Hendek ile Kuledibi caddelerinin buluştuğu yerde bulunan Neve Şalom Sinagogu'na da intihar saldırısı düzenlendi. Bomba yüklü araçlarla yapılan saldırılarda toplam 25 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan beraberinde İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile olay yerinde incelemelerde bulundu.








13 Kasım 2002
AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Avrupa Birliği ülkeleri ziyaretinin ilk ayağı olan Roma'da İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile görüştükten sonra AB seyahatinde devam etti.





3 Nisan 2004
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Kocatepe Camii'nde şehit cenazesine katıldı.

10 Mayıs 2000
TCK'nın 312. maddesinden bir yıl ceza alan ve 16 Aralık 1999 tarihinde cezaevine girip 4 ay 10 günlük cezasını çeken Hasan Celal Güzel tahliye oldu. Güzel'i karşılamaya Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazeteci Nazlı Ilıcak gibi isimler geldi.

17 Ağustos 2001
Yenş kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yöneticileri Anıtkabir'i ziyaret etti. Ziyarette AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kurucular Kurulu üyeleri hazır bulundu. Erdoğan, Anıtkabir Özel Defterini imzaladı.

17 Ağustos 2001
Yeni kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi ilk grup toplantısını TBMM'de yaptı. Toplantıda AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan kürsüye çıkarak partililere hitap etti.





30 Mart 1994
1994 yılında, Ankara ve İstanbul belediyelerini kazanan Refah Partisi'nin genel başkanı Necmettin Erbakan, yerel seçimlerden sonra basın düzenledi. Erbakan, anketlerde Refah partisini düşük gösteren gazetenin anket haberini göstererek "anket soytarıları" tabirini kullandı ve para karşılığı uydurulduğunu öne sürdü.

30 Mart 1994
1994 yılında, Ankara ve İstanbul belediyelerini kazanan Refah Partisi'nin genel başkanı Necmettin Erbakan, yerel seçimlerden sonra basın düzenledi. Erbakan, anketlerde Refah partisini düşük gösteren gazetenin anket haberini göstererek "anket soytarıları" tabirini kullandı ve para karşılığı uydurulduğunu öne sürdü















23 Ağustos 2004
Başbakan Erdoğan, STV Ankara Temsilcisi Haluk Örgün'ün oğlu İhsan'ın Söğütözü Saklıbahçe'deki sünnet düğününe katıldı. Erdoğan, saat 22.00'yi gösterdiğinde İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'yla birlikte Saklıbahçe'nin bekçi kulübesine geçerek Atina Olimpiyatları'nda 5000 metrede koşan milli atlet Elvan Abeylegesse'yi televizyondan izledi.

14 Ağustos 2004
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin İstanbul İl Başkanlığı’nın, Ak Parti’nin 3. kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında Esenler Tekstilkent civarına 3 bin fidan dikilmesi etkinliğine katıldı.

























