Güvenlik toplantılarında belirlenen eksikler genelgeye dönüştürüldü. Uygulamalar, tüm kentlerde kritik cadde ve sokakların belirlenmesini ve buralara yönelik özel önlemler geliştirilmesini öngörüyor
Güvenlik toplantılarında belirlenen eksikler genelgeye dönüştürüldü. Uygulamalar, tüm kentlerde kritik cadde ve sokakların belirlenmesini ve buralara yönelik özel önlemler geliştirilmesini öngörüyor
İçişleri Bakanlığı, 17 Şubat’ta Ankara’da askeri servis araçlarına yönelik bombalı araçla yapılan saldırıdan sonra aldığı ivedi güvenlik önlemlerinin ardından, güvenlik toplantılarında belirlenen eksikleri genelgeye dönüştürdü. Kalıcı olarak uygulanacak güvenlik uygulamaları, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere bütün kentlerde kritik cadde ve sokakların teker teker belirlenmesini ve buralara yönelik özel önlemler geliştirilmesini öngörüyor.
Genelgede, kentlerdeki aydınlatma sorunlarının giderilmesi, kritik cadde ve sokaklarda trafik ışıklarının geçişlerde kontrollü işletilmesi, gerekirse jammer kullanılması, şehit cenazelerinde diğer cenazelerin sahipleriyle irtibat kurularak olası saldırıların engellenmesi, çöp toplama araçlarında görevli kişilerin araştırılması gibi detaylı talimatlar verildi.
Üst düzey önlemler
Genelgede ayrıca, devlet büyüklerinin geçişleri sırasında şüpheli araç-kişi uygulamasının yapılması, plaka tanıma sistemlerinin etkin kullanılması, diplometik temsilciliklerin her birinden bir rütbeli personelin sorumlu olması, hassas noktaların zırhlandırılması, kamera sistemlerinin yenilenmesi ve artırılması gibi üst düzey önlemler de sıralanıyor.
Genelgede, polisin büro görevinden dış göreve çıkartılması talimatı verilirken, güvenlik önlemlerinin, “kamuoyu tarafından görünür, hissedilir ve caydırıcı” olması talimatı yer alıyor.
İçişleri Bakanlığı’nın 8 Mart tarihli genelgesinde 17 Şubat’ta Ankara’da askeri servis araçlarına yönelik saldırıdan sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılan güvenlik toplantılarında kararlaştırılan tedbirlere yer verildi. Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, MİT, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, Mülkiye Teftiş Kurulu, İller İdaresi, Mahalle İdareler Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na da gönderilen İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Selami Altınok imzalı genelgede, sıralanan önlemler konusunda yapılanların bakanlığa 21 Mart’a kadar bildirilmesi istendi.
Alınacak tedbirler
Genelgede, emniyete ve valiliklere yönelik olarak “17 Şubat günü Ankara’da askeri servis araçlarının geçişi sırasında meydana gelen bombalı araç saldırısı sonrasında ivedi olarak alınması gereken tedbirler tüm valiliklerimize bildirilmiştir. Terörle mücadele konusunda mevcut tedbirlerimizin gözden geçirilerek muhtemel tehditlerin engellenmesine yönelik olarak, daha görünür, hissedilir ve caydırıcı hale getirilmesi büyük önem taşımaktadır. Alınan önlemlerin sonuç alıcı olabilmesi için sahaya yansıtılması ve kamuoyunca hissedilmesinin de kayda değer etki oluşturacağı yadsınamaz bir gerçektir. Önümüzdeki döneme dair muhtemel her türlü terör eylemlerinin engellenmesi ve üzücü olayların yaşanmamasını teminen yazılarda belirtilen tedbir ve uygulamalara ilaveten, tüm illerimizde aşağıda belirtilen hususlara özel bir önem verilecektir” deniliyor. Genelgede yer alan alınacak önlemler şöyle sıralanıyor: