YTL'ler çayımıza şeker oldu
Piyasada dolaşımda bulunan 819 milyon liralık madeni paranın 414 milyon lirası Y'siz kuruş ve liralardan oluşuyor. Bu paralar 2 gün sonra alışverişte kullanılamayacak. Sadece Merkez Bankası ve Ziraat Bankası'nda değiştirilebilecek. Piyasadan toplanan YTL'ler ise çayımıza şeker oldu.
Merkez Bankası yetkililerinin CİHAN'a verdiği bilgiye göre, paradaki dönüşüm banknotlarda daha başarılı oldu. 6 sıfırdan kurtulan Türk Lirası'nın 'Yeni' ibaresinden kurtulması aşamasında vatandaş en çok kağıt paraları kullandı. 25 Aralık 2009 gün sonu itibariyle dolaşımda bulunan yaklaşık 39 milyar TL değerindeki 975 milyon adet banknotun, yaklaşık 37 milyar TL'si Y'siz kağıtlardan oluştu. Yani 763 milyon adetlik kısmı TL banknotlardan oluştu. Bu oran, dolaşımdaki banknotların tutar olarak yüzde 96'sınının Itri'li, Yunus Emre'li banknotlardan oluştu.
MADENİLER DEĞİŞMEKTE AĞIR KALDI
Madeni paralarda ise 25 Aralık 2009 gün sonu itibariyle dolaşımda bulunan yaklaşık 819 milyon lira değerindeki 2,6 milyar adet madeni paranın yaklaşık 414 milyon TL'si 'Yeni' ibaresinden kurtulan liralardan oluştu.
Piyasadaki 2,6 milyar adet demir kuruş ve liraların 1 milyar adetlik kısmı TL madeni para. Söz konusu değişim oranlarına göre, vatandaşların alışverişte kullandığı madeni paraların tutar olarak sadece yüzde 50'si TL madeni para.
ELİNDE YTL KALAN TELAŞLANMASIN
2009 yılı boyunca tedavülde bulunan TL ve YTL'ler artık birlikte kullanılamayacak. Bu durumda elde kalan YTL'ler ne olacak sorusu akla geliyor. Vatandaşlar, YTL banknot ve kuruşlarla alışveriş yapamayacak. Ancak bu paralar ellerinde kalmayacak.
Merkez Bankası yetkilileri, 'bu konuda telaşlanmayın' çağrısında bulundu: "Elinde hala YTL bankot veya madeni para olan vatandaşlarımızın telaşlanmasına gerek yoktur. Zira, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren madeni paralar 1 yıl; banknotlar ise 10 yıl boyunca Merkez Bankası ve Ziraat Bankası tarafından kabul edilmeye devam edilecektir."
YTL'LER ÇAYIMIZA ŞEKER OLDU!
Piyasadan toplanan YTL banknotların akıbeti ise fabrikalarda yakılmayla sonuçlandı. Merkez Bankası Banknot Matbaası'nda kırpıntı haline getirilen paralar, çimento fabrikalarında çimento üretimi için kullandı.
Aynı şekilde, şeker fabrikalarında pancarın eritilmesi için yüksek derecede ısı elde etmek için vatandaşın kullandığı paralar yandı. Ayrıca, katı atık toplama merkezlerine toplanan bir dönemin en değerli kağıtları, fabrikalarda şeker elde edilerek vatandaşın çayında da tuzu olacak.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.