Vergi barışı beyanının 27 milyarı yurtdışından
Mehmet Şimşek, Maliye Bakanlığı'nda yaptığı açıklamada bu beyanlar üzerinden 1 milyar 556 milyon 629 bin lira vergi tahakkuk edildiğini ifade etti. 64 bin mükellefin varlık barışından yararlandığını dile getiren Şimşek, varlıkların toplam beyan edilen tutar içindeki dağılımını ise şöyle açıkladı: "Döviz yüzde 50,4, Türk Lirası yüzde 29,6, altın yüzde 7, menkul değerler yüzde 6,6 taşınmaz yüzde 6,4."
Varlık Barışı uygulamasının 22 Kasım 2008-2 Mart 2009 dönemini kapsayan ilk döneminde; 10 milyar 748 milyon 738 bin lirası yurtdışından, 4 milyar 83 milyon 331 bin lirası yurt içinden olmak üzere toplam 14 milyar 832 milyon 69 bin lira kaynak beyan edilmişti. Bu dönemdeki beyanlar üzerinden 419 milyon 141 bin liralık vergi tahakkuk ettirildiğini kaydeden Şimşek, uygulamanın ikinci döneminde 16 milyar 201 milyon 199 bin lirası yurt dışından 16 milyar 269 milyon 276 bin lirası da yurtiçinden olmak üzere 32 milyar 470 milyon 475 bin lira varlığın beyan edildiğini vurguladı. Bu beyanlar üzerinden 1 milyar 137 milyon 487 bin lira vergi tahakkuk ettiğine dikkat çekti. Şimşek, "Aralık ayı içinde banka ve aracı kurumlara beyan edilen varlıkların bu kurumlarca bildirimlerine ilişkin süre 15 Ocak 2010 tarihinde sona ereceğinden yukarıdaki rakamlar bu bildirimlerden sonra netleşecektir." diyerek, rakamları artabileceğine işaret etti.
"IMF İLE İLİŞKİLERİMİZ KAYNAK BOYUTUYLA SINIRLI DEĞİL"
Açıklamalarının ardından basın mensuplarının, "Bu kaynaktan sonra IMF'in finansmanına ihtiyaç kalmadı mı?" sorusuna, "IMF ile ilişkiler kaynak boyutuyla sınırlı değil." cevabıyla yetindi. "20 milyar liralık artışı neye bağlıyorsunuz?" sorusuna, "Varlık Barışı uygulamasının amacı 2008 yılı son çeyreğinden başlayan küresel kriz söz konusuydu. Bu krizin etkilerini en azından finansman kaynaklarını hafifletmeye yönelik uygulamaydı. Türkiye son 60 yılın en büyük krizine rağmen finansman krizi çekmedi. Amaç yurtdışında olan varlıkları Türkiye'ye çekmekti. Bu konuda başarılı olduk." karşılığını verdi. İkinci dönemdeki artışın mükelleflerin son güne kadar beklemesinden kaynaklandığını dile getiren Bakan, "Gelir İdaresi'nin ve Maliye'nin benim ve arkadaşlarımın proaktif çabasına bağlamak lazım. Mükelleflerle yakın diyalog içine girdik. Varlık barışının fırsat olduğunu çok defa ifade ettik. Bunun katkısı büyük oldu." değerlendirmesini yaptı.
"DAHA ÖNCEKİ GİBİ ŞOV AMAÇLI BEYAN OLSA İSİM AÇIKLARLARDI"
Maliye Bakanı Şimşek, "Daha önce yaşanan Ali Türkan'ın hayali beyanına benzer olaylar olacak mı?" şeklindeki soruya karşılık, "Son dönemde büyük meblağları beyan edenler isimleri gizli tuttular. Daha önceki gibi şov yapmak için olsaydı isimlerini açıklarlardı. Öyle riski nispeten küçük görüyorum." dedi. Yabancılara uygulanan stopaj oranına ilişkin soruya da "Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını bekliyoruz. Bir değerlendirme yaparız. Yeni bir düzenlemeye gideriz. Şu aşamada daha fazla yorum yapmak istemiyorum." bilgisini verdi.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.