500 milyar dolarlık ihracat haberinde hız kesildi
Arslan, 2009 yılı ilgili yaptığı değerlendirmede, global kriz nedeniyle koşar adım ilerledikleri yolda bir miktar geriye düştüklerini belirterek, "Ancak, biz bu duraksamayı küçük bir mola olarak görüyoruz. 2009 yılı için tüm ihracatçılar olarak koyduğumuz 100 milyar dolar hedefini aştık. Şimdi sıra 2010 yılındaki 111 milyar dolarlık hedefimizde. Ve tabi ki sonrasında 2023'te 500 milyar dolara ulaşmak." dedi.
Global krizi birçok ülkeye oranla daha az hasarla atlatılmasının tesadüf olmadığını ifade eden Arslan, daralan Avrupa pazarına karşılık Irak başta olmak üzere komşu ülkelere artan ihracatın son dönemde can simidi olduğuna dikkat çekti.
Tarım sektörünün yüzde 2'lik oranla en az ihracat düşüşü yaşanan sektör olarak düşüşün şiddetini azalttığını kaydeden Arslan, krizde en önemli aktörün hiç şüphesiz ihracatçılar olduğunu belirtti.
Trajikomik olmakla birlikte ihracatçıların krizle yaşamaya alıştığını ve bu nedenle krizleri çok daha iyi yönetir hale geldiğine işaret eden Arslan, "Etkileri halen devam eden global krizde de görülmüştür ki ayakta kalma adına karlarından fedakarlık yapan ihracatçılar sadece bugün için değil aynı zamanda geleceğimiz içinde adım atmışlardır. Bu nedenle 2023 hedefine giden yolda daha umutlu, kararlı ve inançlıyız." dedi.
2009 yılı ihracatının, küresel ekonomik kriz nedeniyle yılın son çeyreğindeki toparlanmaya rağmen geçen yıla göre yüzde 24 azalma kaydederek 101 milyar 629 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirten Arslan, 1999 yılından bu yana artış eğiliminde olan ihracatın 9 yıl sonra ilk kez düşüş gösterdiğini ifade etti.
İthalatta ise tahminen yüzde 30 civarında yani ihracata göre daha fazla daralma yaşanacağını kaydeden Arslan, "Bu durumda ihracatın ithalatı karşılama oranının artarak yüzde 70'ler seviyesini geçecektir. 2009 yılında bir önceki yıla göre Türkiye geneli ihracatta yüzde 24'lük azalış yaşanmasına rağmen AKİB'in ihracatında sadece yüzde 1'lik bir azalış olmuştur. Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin 5 milyar 411 milyon dolar olan ihracatı 5 milyar 346 milyon dolara düşmekle birlikte Genel Sekreterlikler bazında toplam ihracat içindeki payını yüzde 4.2'den yüzde 5.5'e çıkarmıştır. AKİB bünyesindeki 8 birlikten 4'ünün ihracatı geçen yıla göre artış göstermiştir. AKİB, hem krizden daha az etkilenen Ortadoğu ülkelerine yakınlık hem de tarımsal ürünler ağırlıklı portföyünün avantajını kullanarak krizden daha az etkilenmiştir. Özellikle Irak 2008 yılında olduğu gibi 2009 yılında da AKİB'den en fazla ihracat yapılan ülke olmuştur. Bu ülkeye yapılan ihracat geçen yıla göre yüzde 58 oranında artmıştır." şeklinde konuştu.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.