Doğu Karadeniz ihracatta göz dolduruyor
Bölgeden yapılan ihracatta bir önceki yıla oranla yüzde 15 düşüş yaşandı. İhracat değerinde düşüş yaşanmasına rağmen miktar olarak bir önceki yıla oranla yüzde 6'lık artışla bir milyon 124 bin 454 ton ürün ihraç edildi.
Ürün grubu bazında bölgeden gerçekleşen ihracatın yüzde 39'unu fındık ve mamulleri oluştururken, yüzde 28'le yaş meyve sebze ihracatı ikinci sırada yer aldı. Geçen yıl aynı dönemde gerçekleşen fındık ihracatına göre miktar bazında yüzde 3 artış, değer bazında ise yüzde 2 düşüş yaşandı. Türkiye geneli toplam yaş meyve sebze ihracatı sıralamasında da bölge ikinci sıraya yükseldi.
Yıl içerisinde Doğu Karadeniz Bölgesi'nden 100 değişik ülkeye ihracat yapıldı. Rusya Federasyonu en fazla ihracat yapılan ülke olurken, onu Gürcistan ve Çin Halk Cumhuriyeti takip etti. Nijerya, Hong-kong, Kırgızistan Bangladeş, El-Salvador ve Togo ise geçtiğimiz yıl ilk kez ihracat yapılan ülkeler oldu.
Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, dünyada yaşanan ekonomik krizin iç piyasada olduğu gibi, dışı piyasalarda da etkilerinin görüldüğünü belirtti. Gürdoğan, "Yurt dışı piyasalarda yaşanan yıkıcı rekabet koşulları, ihracatçımızın rakip ülke eşdeğerinde desteklerden yoksun olması, rekabetçi bir kur sistemimizin olmaması, finansman imkânlarına erişimde yaşanan sıkıntılar ve finans kesiminin ihracatçı üzerindeki baskısı ihracat rakamlarımıza menfi olarak yansıyarak ihracatımızda değer bazında düşüşlere sebebiyet vermiştir. Ancak, bunca sıkıntı içinde ihracatçımız yılmadan ve yorulmadan gerektiğinde zararına bile olsa satışlarına devam ederek müşterilerini elinde tutmaya çalışmış ve bunda da bir nebze olsun başarılı olmuştur. İhracatımızda değer bazında düşüş olmasına rağmen bir önceki yıla oranla miktar olarak daha çok mal satarak yüzde 6 oranında artış sağlamış bulunmaktayız." dedi.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.