2009'u 324 milyar dolar kayıpla kapattılar

2009'u 324 milyar dolar kayıpla kapattılar
Bankaların kredi vermemesi ve yatırımcıların çekincelerinden dolayı Arap borsalarının tarihi bir düşüş yaşayarak 2009 yılını 324 milyar dolar kayıpla kapattıkları belirtiliyor. Resmi rakamlara göre Arap ülkelerinin önde gelen 13 borsasının 2008'teki topla

Merkezi Abu Dabi'de bulunan ve Arap ülkelerinin menkul kıymetler borsasıyla ilgili bilgileri yayınlayan Arap Para Fonu'nun raporuna göre 2009'daki iş hacmi 2007'nin yarısına, 1,6 trilyon dolarla zirve yaptığı 2006'nın da üçte birine düştü. Düşüşler en fazla 6 Körfez ülkesini bir araya getiren Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkelerde gerçekleşti. 

Yetkililer düşüşlerin özellikle 2009 yılı başlarında çok yüksek olduğunu, yıl sonuna doğru iş hacminin artma trendine girdiğini belirtiyor.

Kayıplarda ilk sırayı alan Suudi Arabistan borsasında şi hacmi kaybı yaklaşık 161 milyar dolar olurken, Dubai borsası da en çok kaybedenler listesinde ikinci sırayı aldı. Diğer kaybedenler ise Kuveyt, Katar, Ürdün, Mısır ve Fas borsaları oldu.

İş hacmi bakımından Suudi Arabistan borsası 322 milyar dolarla Arap borsaları içinde açık ara önde ve tüm Arap borsalarının toplamından fazla iş hacmine sahip bulunuyor. Suudi Arabistan'I Kuveyt, Mısır, Dubai, Katar, Abu Dabi ve Fas borsaları izliyor.

Ancak iş hacmi düşmesine rağmen Arap borsalarının 2009'u 85 milyar dolarlık değer artışıyla kapattıkları belirtiliyor. 2008 sonunda 895 milyar dolar civarında olan Arap borsalarının değeri 2009 sonunda 890 milyar dolara yükseldi. 2010 yılının ilk günlerinde de bu yükseliş trendi devam ediyor. Ocak ayının ilk 11 gününde Arap borsalarının toplam değerinde 21 milyar dolarlık artış kaydedildi.

Uzmanla özellikle likidite ve önde gelen şirketlerin göstergelerinde önemli iyileşmeler beklediklerini belirtiyor.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.