Tüzmen: Eski düşmanlarımız şimdi ticaret ortağımız oldu
"Komşularımızla sıkıntılarımız vardı, bunlar aşıldı. Şimdi onlarla olan ticaret hacmimiz ciddi oranda arttı." diyen Tüzmen, bu ülkelerin şu anda Türkiye'nin ticaret ortağı olduklarını kaydetti.
Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin Hollanda'da düzenlenen yeni yıl yemeğine katılan Tüzmen, burada Türk işadamları ve sivil toplum temsilcileriyle bir araya geldi. Türkiye'de son dönemlerde hem içeride hem de komşularla ilişkiler bakımından ciddi bir dönüşümün yaşandığına işaret eden Tüzmen, bu süreç hakkında bilgi verdi.
Başkent Amsterdam'da gerçekleştirilen programa, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Hollanda Başkanı Veyis Güngör, Lahey Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Bülent Şenay, Ticaret Müşaviri Engin Ertekin, Hollanda Genç İşadamları Federasyonu (HOGİAF) Başkanı Mehmet Kabakyer, Dünya Türk İş Konseyi Avrupa Bölge Komitesi Başkanı ve Hollanda Türk İşadamları Derneği (HOTİAD) Başkanı Turgut Torunoğulları ile Demokratlar 66 (D66) Partisi milletvekili Fatma Koşer Kaya'nın yanı sıra çok sayıda işadamı, siyasetçi ve sivil toplum temsilcisi katıldı.
Türkiye'nin sınır komşularıyla eskiye dayanan köklü bir geçmişi ve tarihi bir birlikteliğinin bulunduğuna değinen Tüzmen, bu tarihi ortaklığı kullanarak aslında akrabalar arasında ticaret yaptırdıklarını kaydetti. Komşu ülkelerde meydana gelen olaylara kayıtsız kalmanın imkânsız olduğunu anlatan Tüzmen, "Sınırın ötesindeki arkadaşlarla eskiden birlikte yaşıyorduk. Tarihi bir ortaklığımız var. Kafkasya'da, Ortadoğu'da, Orta Asya'da Balkanlar'da bir hadise olduğu zaman bizim de yüreğimiz yanıyor. Çünkü oradakilerle ya dil ya din; ya kültür ya da tarihi ortak bağlarımız var. Büyük bir milletin ferdi olarak nerede bir haksızlık varsa ona karşı bir hareket tarzı geliştirmek zorundayız. Bu büyü bir sorumluluk. Bu coğrafyada kendi ayaklarımız üstünde durmamız çok önemli. Bundan hareketle 'düşmanca ilişkiler geride kaldı' diyerek harekete geçtik. Hadi arkadaşlar alın bavulunuzu ve çıkın yola dedik. Bunun meyvelerini de aldık. Yunanistan'la ticaret hacmimiz 200, 250 milyon dolardı, bugün 3 milyar dolayında. Bulgaristan'la 300 milyon dolardı, bugün 5 milyarı geçmiş durumda. Romanya ile 400 milyon dolardı, şimdi 7 milyardan fazla. Rusya ile 7 milyar dolardı bugün 38 milyara ulaşmış durumda. İran'la bir buçuk milyar dolardı, şimdi 10 milyara çıkmış. Suriye'yle yok denecek kadar azdı, bugün 3 milyara yaklaşmış durumda. Irak'ta 50 milyon dolardı, bugün 5 milyardan fazla. Şimdi bu ülkeler ticaret ortağımız haline geldi. Hatırlayın Suriye ile savaşa girecektik neredeyse, şimdi vizeleri kaldırdık." şeklinde konuştu.
Ülkemizin sahip olduğu sağlam güven ortamının ciddi oranlarda yatırım getirdiğine değinen Kürşat Tüzmen, dünyanın gözünün Türkiye üzerinde olduğunu ileri sürdü.
Türkiye'nin AB üyeliği konusunda da konuşan eski Bakan, üyeliği bir aşk ilişkisine benzeterek, "Bu kadar emek verdiğimiz bir aşkı nihayetlendirmek istiyoruz." dedi. "1963 yılında imzalanan Ankara Anlaşması'yla başlayan aşkta, 2003 yılında nişan takıldı." diyen Tüzmen, evlilik tarihinin henüz belli olmadığını, ama bunun nihayetlendirme arzusunda olduklarının altını çizdi.
Aslında AB'nin Türkiye'ye olan ihtiyacının, Türkiye'nin onlara olan ihtiyacından daha fazla olduğuna temas eden Tüzmen, Türkiye'nin, enerji ve ulaşım başta olmak üzere her anlamda bir kesişme noktasında bulunduğunu ve bundan da kolay kolay vazgeçilemeyeceğini ifade etti. Tüzmen, "Türkiye çok büyük bir güç, bunu yanına alan daha kuvvetli olacaktır." dedi.
Avrupa'da yaşayan Türkleri kastederek "Aslında bir anlamda Türkiye AB'ye girmiştir." şeklinde konuşan Tüzmen, Hollanda'da bulunan 400 bine yakın Türk'ün hem iki ülke arasındaki ekonomik ve diğer ilişkilerin gelişmesine, hem de Türkiye'nin AB üyeliğine önemli katkılar yaptığını söyledi. (CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.