Rakamlarla savunma sanayii
Savunma sanayi kaynaklarından derlenen bilgiye göre, Türk savunma sanayinin yıllık ihracatı, üç yıl içinde 1,5 milyar dolar düzeyine ulaşacak.
Aviation Weekly, Jane's Defence Weekly ve Defense News gibi yabancı savunma sanayi kaynaklarına göre, Türkiye, son yıllarda, savunma sanayi ihracat pazarını, Orta Doğudan, Afrika'ya Avrupa'dan da Uzak Doğu'ya doğru genişletiyor.
Savunma sanayinde, eskiden ağırlıklı olarak, Savunma Sanayii Müsteşarlığı portföyündeki kuruluşlar ihracat gerçekleştirirken, son yıllarda, savunma sanayindeki milli katılımın teşvik edilmesiyle de özel şirketler, yurt dışına özgün savunma sanayi ürünleri ihraç etmeye başladılar.
Türk savunma sanayinde, kara ve hava araçlarında 7, deniz araçlarında 4, roket-füze alanında 7, elektronik askeri yazılımda 15 ve bilişim alanında 7 şirket faaliyette bulunuyor.
ASELSAN, kaideye monteli stinger, 9600 frekans atlamalı telsiz, ROKETSAN 122 mm'lik çok Namlulu Roketatar, YONCA-ONUK Ani Müdahale Botu, HAVELSAN Simülatör ve Elektronik Harp Test ve Eğitim Sahası, OTOKAR ise Cobra gibi belli başlı ihraç ürünleriyle tanınıyorlar.
ABD'nin silah ambargosunun zorladığı koşullar sonucu Türk savunma sanayinin önemli temelleri atıldı. Bu durum, kendi kendine yeterli bir savunma sanayi alt yapısının kurulmasına yönelik politikaların temelini oluşturdu.
Başlarda kendi ihtiyacının bir kısmını üretmeyi amaçlayan Türk savunma sanayi, 1990'lı yıllardan itibaren de ihracatçı ülke konumuna ulaştı.
İzlenen politika çerçevesinde savunma sanayindeki yerli firma sayısı 200'ü geçmiş durumda ve bu firmaların yıllık cirosu da 3-4 milyar dolar civarında bulunuyor.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından hazırlanan yeni stratejik planda, NATO savunma projelerinde Türk savunma sanayinin halen yüzde 4 olan payının, 2011 yılı sonuna kadar yüzde 20'ye çıkarılması hedeflendi.
Bu kapsamda NATO içinde savunma projelerinde yerli sanayinin payının artırılmasına yönelik çalışmalara, Türk savunma sanayi ve ilgili kuruluşların katılımı sağlanacak.
SSM'nin 2007-2001 yıllarını kapsayan dönemdeki hedefleri doğrultusunda, Türkiye'nin savunma yatırımlarındaki etkinliğinin arttırılmasının yanı sıra üyesi bulunduğu NATO'ya verdiği savunma katkı payı da artırılacak.
Türkiye, savunma harcamaları açısından, Orta Doğu'daki 10 ülke arasında dördüncü, Avrupa ülkeleri arasında da beşinci sırada bulunuyor.
Orta Doğu'daki en yüksek savunma harcamasını İran yapıyor.
Savunma harcamalarına ortalama 9,9 milyar dolar harcayan Türkiye, Orta Doğu ülkeleri arasında savunma harcamaları açısından dördüncü sırada bulunuyor.
Avrupa'da silahlı kuvvetler mevcudu açısından birinci sırada yer alan Türkiye, savunma harcamaları açısından ise 5. sırada bulunuyor.
Avrupa'da en çok savunma harcamasını İngiltere yapıyor.
(AA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.