Tam Gün Yasası neleri getiriyor?

Tam Gün Yasası neleri getiriyor?
Şanlıurfa Harran Üniversitesi kurucu rektörü Prof. Dr. Servet Armağan, Tam Gün Yasası ile ilgili ayrıntıları habervaktim'e anlattı. 

Bugünlerde Kamuoyunu en çok ilgilendiren bir Konu TBMM’nde görüşülmekte olan Sağlık Çalışanları için “Tam Gün Yasası” dır. Bendeniz bir sağlık çalışanı değilim. Ama 4 yıl Rektörlük yaptım ve bu esnada sağlık çalışanlarını çalıştırdım ve bu konudaki mevzuatı uyguladım. Bu sebeple en azından Üniversitelerdeki uygulamayı iyi biliyorum. Bu sebeple konuya ait değerlendirmelerimi sunacağım:

1-Ana Hatları:
Bu satırların yazıldığı sırada bu kanun henüz kesinleşmiş ve yürürlüğe girmiş değil. Bu sebeple muhtemel değişiklikler bir tarafa,kanunun ana hatları şöyledir:

Hekim, özelle kamu arasında tercih yapacak

1-Doktorların hastanede tam gün çalışmasını öngören Tam Gün Yasa Tasarısı çıktığında, doktorlar, muayenehane, özel hastane, devlet hastanesi ya da üniversite arasında tercih yapmak zorunda kalacak. Tıp fakültelerindeki öğretim elemanları da tam gün çalışacak.

2-İsteyen hekim, kamu hastanelerinde mesai sonrasında hizmet vermeye devam edecek. Bu, çalıştığı hastanenin dışındaki bir kamu hastanesi de olabilecek. Mesai dışındaki çalışma karşılığında ek ücret alınacak.

3-Tıp fakültesi açılabilmesi, aynı zamanda hastane kurulması gerekmeyecek. Üniversiteler, eğitim amacıyla devlet hastanelerini kullanabilecek.

4-Hasta haklarının korunması amacıyla doktorlar, hatalarına karşı sigortalanacak. Meslekî mali sorumluluk sigortasıyla doktorun vatandaşın sağlığına verdiği zarar, sigorta şirketi tarafından karşılanacak.

5-Devlette tam gün hizmet verecek olan hekimlerin maaşlarında önemli oranda iyileşme yapılacak. Nöbet ücretleri ve döner sermaye payları artacak. Düzenlemeyle pratisyen hekimlerin geliri yüzde 43, uzman hekimlerinki yüzde 71, klinik şef ve şef yardımcılarının maaşları yüzde 80 artacak.

6-Mesai sonrasında çalışan tabip ve diş hekimlerine ek ödeme matrahlarının yüzde 30'u, üniversite öğretim elemanlarına yüzde 50'si, diğer personele yüzde 20'si kadar ek ödeme verilecek.

7-Doktorun alacağı döner sermaye gelirinden bir miktar kesilerek Sosyal Güvenlik Kurumu'na prim olarak aktarılacak. Böylece emekli olduklarında daha yüksek maaş alacaklar.

8-Askerî hekimin maaşı 2 kat artacak

2-Hedefleri:

1-Bu kanunun hedefi,halkımızın sağlık çalışanlarından daha çok istifade etmesi ve ettirilmesidir.Çünkü sağlık çalışanları, sabah 08,akşam 5 mesaisi yapacaklardır.Böylece bütün gün çalışan sağlık elemanları,gün içinde sağlık kuruluşuna başvuran halka hizmet verecekleridir.Halk,hekimine kavuşacaktır.

2-Bundan evvel,halk istediği doktora her zaman muayene olamamakta,ya da muayenesine gitmesi şartiyle bu imkâna sahip olabilmekteydi.

3-Böylece çalıştığı sağlık kuruluşundan maaş alan ve fakat poliklinik hizmetine gelmeyen veya az gelen doktor,hastaneden ayrılmak, ya da bu şartlara uymak zorunda kalacaktır.Ayrılanlar sebebiyle hastaneler boşalmaz,endişe etmeyin.

3-Başarı şansı:
Bu kanunun başarı şansı sıkı bir denetimdir.Eğer denetim olmazsa,yeni yasanın verdiği daha yüksek maaşı alacaklar ve fakat yine poliklinik hizmeti vermeyeceklerdir!Bu sebeple Üniversite kliniklerinde bilhassa Dekanların denetimi şarttır.Bilinmelidir ki,denetim her zaman gereklidir.

4-Sağlık çalışanlarının iş bırakması kanunsuzdur:
Bu kanuna karşı olanlar bir günlük(19.01.2010) iş bırakma yoluna gittiler.Ama bu kanunsuz davranışa rağbet beklenildiği kadar olmadı.Çünkü böyle bir davra- nış kanunsuzdur.Üstelik,halkımızı sağlık hizmetlerinden mahrum bırakmıştır. Buna ise sağlık çalışanlarının hakkı yoktur.Çünkü hem maaş almış,hem de çalışmamışlardır.Bir kanuna karşı olmak başka,halka eziyet etmek başkadır.

Sağlık Bakanı kanuna aykırı bu durumu belirtmiş ve sağlık çalışanlarını uyar –mış, “Gerçek Hakim iş bırakma eylemi yapmaz” demiştir.Bakan çok haklı.

Bu menfi davranış bazı kesimler tarafından,hükümetin icraatlarına karşı alışkanlık haline getirilmiş bir sorumsuzluk örneğidir.Anayasa vatandaşların haklarını aramalarını düzenlemiş(A.md. 38,vd.),ama Anayasa ve kanunlara aykırı bir hak araması düzenlememiş ve istememiştir.

5-Eşitik konusu:
Bu kanun tam gün yasasına uyanlara,döner sermaye gelirlerinden,maaşlarının 3 katına kadar ek bir para vermeyi düzenliyor.Gerek üniversitelerimizde ve ge- rekse devlet hastanelerinde tam gün çalışıp da hekim olmayanların,farklı maaş almaları sonucunu Anayasanın 10.md.sine aykırı görüp şikâyetçi olmaları mümkündür.Bu ihtimali Hükümetin nazara alması ve tedbir düşünmesi gerekir.

Sonuç:
Tam Gün yasası üzerine şimdiye kadar bir çok hükümetler çalıştı ve düzenle -meler getirdiler.Ama başarılı oldukları söylenemez.Bu defaki düzenleme ise, tecrübelerime göre söylüyorum, çok az eksiği olan bir düzenlemedir.Başarılı olması hem sağlık çalışanlarının ve hem de halkımızın lehinedir.

Harran Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Servet Armağan

HABERVAKTİM.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.