"Antalya'da günlük 150 bin sağlıksız ekmek üretiliyor"
Antalya'da fırın enflasyonu yaşanıyor. 145 ruhsatlı fırının olduğu Antalya'da 40 civarında işletme kaçak üretim yapıyor. Ruhsatsız üretim yapan fırınlara her geçen gün yenileri ekleniyor. Yasal mevzuata uymadığı tespit edilen fırınlara vurulan mühürler görevlilerin oradan ayrılmasının ardından kırılarak, üretime kaldığı yerden devam ediliyor. Bu durumdaki fırınlarla ilgili savcılığa yapılan suç duyurusunun ardından başlatılan yasal süreç ağır işlediği için anında sonuç alınamıyor. Çemberin daraldığını fark eden fırınlar ise isim değişikliği yaparak şehrin bir başka bölgesinde üretim yapmaya devam ediyor.
Merdiven altı olarak tabir edilen apartman altlarındaki fırınlarda hijyenik kurallara uymadan üretilen ekmeklerin sağlık açısından risk oluşturduğuna işaret eden Mükremin Asil, sadece kendisinin 43 tane ruhsatsız fırın tespit ettiğini söyledi. Birtakım art niyetli işletmecilerin pratik yöntemler seçerek apartman altlarında ruhsat almaya gerek duymadan üretim yaptıklarını belirten Asil, "Yakalanıp, kovulana kadar ne üretirsem kar hesabıyla üretim yapıyorlar." dedi.
Ruhsat almadan açılan fırınların cezai işlem uygulansa bile mühürleri kırarak faaliyetlerine devam ettiğini anlatan Mükremin Asil, "Bu insanlar o işi kafaya koymuş. Belli noktada çember daraltılıp da yaşanmaz hale gelince orayı devredip başka isimle bir başka yerde fırın açıyorlar. Her ilçede var. Ne unu eliyorlar, ne içine doğru düzgün malzeme koyuyorlar. Birtakım katkılarla ekmeği şişirip vatandaşı kandırıyorlar. Hem ekmeğin gramajından çalıyorlar, hem ruhsatını almış, yatırımını yapmış olan üreticilere karşı haksız rekabet ediyorlar." diye konuştu.
Antalya'da üretilen ekmek miktarının kışın 450 binler seviyesine düşmesine karşın yazın 850 binlere çıktığı bilgisini veren Asil şöyle devam etti: "Tespit edilen 43 fırının ürettiği 150 bin civarındaki ekmeğin, bu tarz fırınların üretmiş olduğu ekmekler olduğunu düşünüyorum. Antalya'da günlük 150 bin civarında, hijyenik olmayan ekmek piyasada dolaşıyor."
Antalya Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası'nın günlük üretim kapasitesinin 100 bin ekmek olduğunu ifade eden Asil sözlerini şöyle sürdürdü: "En son teknolojiyi kullanarak el değmeden, sağlıklı ve hijyenik kuralları ön planda tutarak, tünel fırın sistemiyle ekmek üretiyoruz. Bu pahalı bir teknoloji. Örneğin mikronize elek kullanıyoruz. Ham madde laboratuarda kabul gördükten sonra içeri alınıyor. Alındıktan sonra un mikronize elekte eleniyor. Elendikten sonra dinlendirilip, sonra kullanılıyor. Ekmek hepimizin sofrasında yer alan bir gıda maddesi. Biz istiyoruz ki halkımız sağlık koşullarda üretilmiş ekmek yesin."
RUHSATSIZ FIRINLARLA BAŞEDİLEMİYOR
Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Musa Kazım Buhurcu da ruhsatsız fırınlarla ilgili belediyeyle ve Tarım İl Müdürlüğü'yle sürekli yazışmalarına rağmen mesafe alamadıklarını dile getirdi. Buhurcu, "Tarım çoğunu mühürledi. Fakat yetkili arkadaşlar iş yerinden çıkar çıkmaz mühür kırılıp üretime devam ediliyor. Ondan sonra savcılığa suç duyurusunda bulunuluyor, ancak sonuç almamız uzun sürüyor." şeklinde konuştu.
Antalya'da fırın enflasyonu yaşandığını ve 15-20 günde bir, yeni 1- 2 fırın açıldığını kaydeden Buhurcu, "Fırın sayısı çok. Antalya'da günlük 550-600 bin ekmek üretiliyor. Kurulu kapasitemiz 1,5 milyon ekmek. Antalya'nın nüfusunu doyuracak kapasitemiz var. Ekmek üretmek bedavaymış gibi, daha çok ehli olmayan insanların sektöre girdiğini görüyoruz. 'Günlük sıcak para var' düşüncesiyle bir yönelme var. Daha önce başka işlerle uğraşmış müteahhit, market sahibi, tuhafiyeci fırın açıyor." dedi.
Türkiye'de her sektörde teknolojik ilerleme yaşanırken fırıncıların 30 yıl öncesine geri döndüğünü ifade eden Buhurcu, "Avrupa'da taş fırınlarda ekmek üretmek yasak olmasına rağmen biz 20-30 senesinin teknolojisini kullanmaya başladık. Her sektör yeninin peşinde olur biz eskinin peşine düştük. Piyasaya sonradan girenler teknoloji maliyetli olduğu için bu yola yöneliyor." değerlendirmesinde bulundu. (CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.