Türk ve İranlı işadamları işbirliğinde kararlı

Türk ve İranlı işadamları işbirliğinde kararlı
Türk ve İranlı işadamları, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 30 milyar dolara çıkarılmasının temelini oluşturacak adımları Bursa'da attı. İran'ın Ankara Büyükelçisi Bahman Hosseinpour ve Huzistan Eyaleti Valisi Seyed Jafer Hijazi başkanlığında Bursa'ya

Bursa Valisi Şahabettin Harput'u ziyaret eden İran heyeti, burada iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için protokol imzaladı. Ardından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'na (BTSO) geçen İran heyeti, burada sanayicilerle bir araya gelerek ikili görüşmelere başladı.

BTSO'da yaptığı konuşmada; "Dünyada var olan gerçek şudur ki hakkın ve adaletin değil, kuvvetin ve gücün hakim olduğu bir dünyada yaşıyoruz" diyen Bursa Valisi Şahabettin Harput, bu gerçeğin farkında olarak Türkiye, İran ve diğer komşuların bölgede güçlü olmak zorunda olduklarını belirtti.

Güçlü ve kuvvetli olmanın altyapısı olan bütün zenginliklerin, Türkiye ve İran'da sayılamayacak kadar fazla olduğuna dikkat çeker Harput, "Şimdi yapılacak şudur; işte bu zenginlikleri ortak akıl, bilim, yürek ve inançla bir araya gelerek değerlendirmektir. Biz de tam şu anda o niyetle bir araya geldik. Büyük zenginliklere sahip olan Huzistan ile ikili ilişkileri geliştirmek üzere önemli bir kardeşlik ve işbirliği protokolü imzaladık. Bu protokolle sayın Başbakanımızın kısa süre önce İran'a yaptığı gezi sırasında altını çizdiği ve '30 milyar doları' hedef olarak gösterdiği iki ülke arasındaki ticaret hacminin bu rakamlara ulaşmasında bugün burada üstünde durduğumuz konularda önemli bir başlangıç oluşturacaktır." şeklinde konuştu.

Bu protokalle sadece ekonomik değil, kültürel, siportif, turistik ve benzeri çok yönlü ilişkilerin de geliştirilmesi konusunda tam bir mutabakat sağladıklarının altını çizen Harput, Huzistan valisinin davetine icabet etmek üzere Nisan ayında Hüzistan gezisini, sanayicilerin katılımı ile programlarına aldıklarını sözlerine ekledi.

İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bahman Hosseinpour da iki ülke arasındaki ticaret hacmi hedefinin 20 milyar dolar olduğunu belirterek, "İki ülke 400 yıldır barış halinde. Buna karşın, birçok ülkenin tarihi bu kadar uzun değil. Şu andaki ticari ilişkiler yeterli değil. Bu hedefe ulaşmak için vilayetler arası işbirliğini artırmalıyız. Çeşitli illeri ziyaret ederken valileri de yanımda götürüyorum. İşbirlikleri bu hedefe ulaşmada öncü olacaktır. İki ülke arasında çok ortak noktamız var. Aramızdaki sınır 400 yıldır barış sınırı olmuştur. Biz bu 400 yılı halklarımızın çıkarı için kullanmalıyız. Artık top siz tacirlerdedir. Eğer birşey yapamazsanız bu 400 yıl 600 yıl olur ve bizler yine birşey yapamadan bu süreyi tüketmiş oluruz. Avrupa ülkelerine bakarsanız ticaret hacimlerinin çoğu komşu ülkeleriyledir. Ticaretlerinin yüzde 60'ını komşularıyla yapıyorlar. Onların bizim kadar ortak noktaları yok. Gelecekte bu hedefe ulaşacağımıza inanıyorum. Dünyadaki ilişkiler ticaret üzerine kurulmuştur." şeklinde konuştu.

BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker ise Türkiye ve İran arasındaki mali ilişkilerin iki ülke arasında tarihi ilişkiler gibi daha üst seviyede olmasını istediklerini belirtti. İki ülkenin büyüklükleri ve tarihi değerlere bakıldığında, iki ülke arasındaki ticaret hacminin istenen düzeyde olmadığına işaret eden Parseker, "Her türlü yakınlığımızdan yola çıkarak bu ticari ilişkilerimizi geliştirmeliyiz. Bu gün iki ülke arasındaki demiryolu ulaşımının sağlanması ve nakliyecilerimizin yaşadığı sıkıntıların da giderilmesi lazım. Ayrıca bankacılık siteminin de tam olarak işlemiyor olması sanayicileri zorlamakta. Ama kendi aramızda geliştirdiğimiz güven sistemi ile birlikte kısmende olsa bunu aşmaktkayız." dedi.

Bursa'nın, Türkiye'nin 4'üncü büyük kenti olmasının yanında tekstil, otomotiv ve yan sanayi ile makine ve gıda sektörleri açısından da son derece önemli bir kent olduğunun altını çizen Parseker, "Bursa, İstanbul'dan sonra ülkemize en fazla katma değeri sağlayan kent olmasının yanı sıra, en fazla ihracat yapan kenttir. Bu vesile ile iki ülke arasındaki dış ticaretimizin daha fazla geliştirmeliyiz." şeklinde konuşmasını tamamladı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de aynı coğafya ve kültürel yakınlığı paylaşan iki komşu ve dost ülkenin birlikte ikili ilişkileri geleştirmesi gerektiğine işaret etti. Başkan Altepe, şöyle dedi:

"Avrupa'ya baktığımızda yaşanan onca savaşa ve katledilen onca insanlara rağmen Avrupa'da bugün sınırlar kalkmıştır. Çüntü onca şavaşta insanların yaşadığı acılardan ders alarak yanlıştan dönülmüştür. Barışın ve huzurun kıymetini anlamışlar. Bizlerde ise malesef bu özellik yok. İşte özellikle bizler aynı bölgede bulunan ülke ve milletler olarak üzerinde en çok oyunların oynandığı bölge olarak birlik ve beraberlik içinde olmalıyız. Dost ülkelerimizle kenetlenerek bölgemizin huzur bölgesi olması konusunda işbirliği içinde olmalıyız. Ayrıca ikili ilişkilerimizi geliştirerek güzel ticari iliştkiler kurmalıyız."

Huzistan Eyaleti Valisi Seyed Jafer Hijazi ise Huzistan'ın İran'ın en önemli şehri olduğunu belirterek, "Tarım, petrol ve sanayi gelişmiş vaziyettedir. Bugun imzalanan mutabakat ile ilişkilerimiz daha iyi olacak. İlimizde yakın gelecekte yabancı yatırımcılarla toplantımız olacak. Bursa ile ilişkilerin gelişmesine iki noktada önem veriyoruz. Öncelikle Türkiye Müslüman bir ülke ve biz bu tür ülkelerle ilişkileri geliştirmek istiyoruz." şeklinde konuştu.


(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.