''Helal gıda' ihracatı arttırır'

''Helal gıda' ihracatı arttırır'
Uluslararası Helal Gıda Konferansı dün İstanbul Feshane Kongre ve Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) tarafından düzenlenen Uluslararası Helal Gıda Konferansı dün İstanbul Feshane Kongre ve Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi. Yurtiçinden ve yurtdışından akademisyenlerin katıledığı konferansta Türkiye’deki “Helal Gıda Sertifikası” talepleri etraflıca tartışıldı. Kur’an-i Kerim tilavetiyle başlayan konferansa, Devlet Eski Bakanı Hasan Aksay, İstanbul Vali Yardımcısı Hurrem Aksoy, MüSİAD Genel Başkanı ömer Bolat, Tarım İl Müdürü Ahmet Kavak, TİM Yönetim Kurulu üyesi Hasan Hüseyin Nakiboğlu, Rotterdam İslam üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

BüYüKöZER: SERTİFİKA FİRMALARIN YüKüNü HAFİFLETECEK
Ev sahibi olarak toplantının açılış konuşmasını yapan (GİMDES) Başkanı Hüseyin Kamil Büyüközer, dünyada 1.5 milyara yakın Müslüman yaşadığına dikkat çekerek, “Helal Gıda Sertifikası çalışması, bu güne kadar gasp edilmiş bir hakkın kazanılması çabasından başka bir şey değildir” dedi. Sertifika çalışmasına karşı çıkan çevrelerin haksız olduğunu belirten Büyüközer, “Kimsenin üretimine karşı değiliz. Sadece üretir ve satarken tüketici hassasiyetinin gözetilmesini istiyoruz. 1.5 milyarlık Müslüman toplum var. Bu potansiyelin üretici firmalar tarafından fırsat olarak görülmesi lazım” dedi. Büyüközer, bu sertifikayla üretici firmaların sırtındaki yükün hafifleyeceğini de kaydetti.

BOLAT: SERTİFİKA İHRACATIMIZI ARTTIRIR
Musevilerin “Kosher” sertifikası, Hintlilerin ve vejetaryenlerin “Vegan” sertifikalarının yıllardır dünya pazarlarında aktif olarak kullanıldığına dikkat çeken MüSİAD Genel Başkanı ömer Bolat, Türkiye’de ise Helal Gıda Sertifikası çalışmalarının ideolojik bazı sebeplerle geciktirildiğini söyledi. Helal Gıda Sertifikası talebinin tamamen bir tüketici talebi olduğunu ifade eden Bolat, Helal Gıda Sertifikası Ortadoğu’ya olan ihracatımızı arttırır” dedi. Dünyadaki helal ürün pazarının 150 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını ifade eden Bolat, bütün Müslümanların helal gıdayı benimsemesi sağlandığı taktirde global helal gıda pazarının yıllık 600 milyar dolara ulaşması beklendiğini kaydetti. Bolat, insanların yedikleri konusunda gittikçe hassaslaştıkları bir dünyada Müslüman üreticiler, satıcılar ve pazarlamacılar tüketiciye helal gıda güvencesi ve imkanı sunması gerektiğini kaydetti.

HANİFA: MüSLüMAN YİYİP İçTİGİNE DİKKAT ETMELİ
İngiltere Helal Gıda Sertifikalandırma Kurumu Başkanı Muhammed Hanifa is, gıda sanayinin gelişmesi ile birlikte katkı maddelerinin kullanma oranlarının da yoğunlaştığına dikkat çekti. Müslümanların helal ile haramı kesinlikle karıştırmaması gerektiğini belirten Hanifa, “İnşallah, Türkiye nüfusunun tamamına yakınını teşkil eden Müslüman kardeşlerimiz de doğru dürüst bir sertifikalandırma sistemine kavuşur” diye konuştu.

(İbrahim Acar - Vakit)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.