İstanbul'da ekonominin güveni yerine geliyor
İTO'nun çalışmasına göre İstanbul Güven Endeksi ve İstanbul Eğilim ve Beklenti Endeksi 2008 Ekim ayına göre ortalama yüzde 30 artış gösterdi. Değerleri yorumlayan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, elde edilen verilerin krizin psikolojik boyutlarının aşıldığına işaret ettiğini aktardı.
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş düzenlediği basın toplantısıyla yaklaşık 3 yıldır çalışmaları devam eden, "İstanbul Piyasa Güven İndeksi" ve "İstanbul Piyasa Eğilim ve Beklenti İndeksi" rakamlarını açıkladı. Çalışmayı yürüten Prof. Dr. Münevver Turanlı ve Prof. Dr. Ateş Vuran da toplantıda Yalçıntaş'a eşlik etti. Ekonomin rasyonel bir alan olduğunu ancak aynı zamanda psikolojik etkenleri de barındırdığını belirten İTO Başkanı Yalçıntaş, ekonominin doğru yönlendirilmesi için karar alıcıların toplumdaki beklenti eğilimlerini iyi bir şekilde analiz edebilmesinin şart olduğunu aktardı. Yaklaşık 350 bin üyesi olan İTO'nun ilk kez İstanbul özelinde Piyasa Güven İndeksi ve Eğilim ve Beklenti İndeksi'ni açıkladığını aktaran Yalçıntaş , indekslerin odaya bağlı 1000 firma ile görüşerek yapıldığını anlattı. Çalışmayı 2006 yılından bu yana 3 aylık periyotlar halinde hazırladıklarını dile getirdi.
İndekslerin ortaya koyduğu verileri açıklayan İTO Başkanı Yalçıntaş, "Piyasa Güven Endeksi'nin ilk verisi 2006 yılının Ekim ayında 100,44 ile iyimserlik düzeyindeydi. Bu oran küresel finansal krizin tavan yaptığı 2008 Ekim ayında en düşük değerine inerek yüzde 69,56 olarak gerçekleşmişti. Yani küresel krizin etkilerini gösterdiği Ekim 2008 tarihi, karamsarlığın zirveye çıktığı dönem olmuştu. Ancak İndeks bu tarihten itibaren artış eğilimine geçerek 2010 Ocak ayında 90,19'a çıkmıştır. 2008 Ekim ayına göre yüzde 29,7 artması karamsarlığın her geçen gün azaldığını ortaya koyuyor. Piyasa Eğilim ve Beklenti İndeksi'nde de Güven İndeksindekine paralel bir trend vardır. 2008 Ekim ayında 70,89 ile dibe inen değer, 2010 Ocak ayında 96,48'e çıkmıştır. 2008 Ekim ayına göre yüzde 36,1 artış gösteren indeks değeri "eğilim ve beklentide iyimserlik düzeyine yaklaşıldığını gösteriyor." şeklinde konuştu.
"İŞ DÜNYASINDA İHTİYATLI İYİMSERLİK HAKİM"
Elde edilen verilerin yaşanan sıkıntılı ve zorlu döneme rağmen beklentilerde bir iyileşme yaşanmaya başladığını gösterdiğini aktaran Yalçıntaş, basın mensuplarının soruları üzerine yaşanan süreci 'piyasanın ihtiyatlı iyimserlik" gösterdiği şeklinde yorumladı. "Bizim rakamlarımızda piyasanın beklentileri, bu günü nasıl değerlendirdiği ve yarını nasıl gördüğü var. 2006 yılında yarına olumlu bakıyorlardı, 2007 den itibaren bu umut düşmeye başladı, soru işaretiyle bakmaya başladılar. Bu soru işareti 2008 yılında yani krizin tavan yaptığı zamanda en dibe vurdu 2008 den itibaren 2009 yıhında tekrar kötümserlik azalmaya başladı. Bugünkü noktaya geldi. Bizim açıkladığımız 90'ın üzerindeki rakamlar ihtiyatlı bir iyimserlik noktasına geldiğimizi gösteriyor. diye konuştu.
Çalışmanın ve indeksin kamuoyuyla paylaşılmasının bundan sonra devam edeceğini açıklayan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında yapılacak çalışmaların sonuçlarının Şubat, Mayıs, Ağustos ve Kasım aylarında kamuoyuyla paylaşılacağını kaydetti.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.