Sıkıntıların başını kredi kartı çekiyor

Sıkıntıların başını kredi kartı çekiyor
Niğde Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanı Kenan Şahiner, Hakem Heyeti'ne 660 şikayet dilekçesi verildiğini belirterek, şikayetlerin 647'sinin tüketicinin lehine, 13'ünün de aleyhine sonuçlandığını belirtti.

Şahiner, en çok şikayetin kredi kartından alınan yıllık kart ücretlerinin iadesi için olduğunu, bu konuda 173 adet başvuru yapıldığını aktardı. Şahiner, bankalardan savunma alınarak, dilekçe sahiplerine kredi kartı ücretlerinin iadesi hususunda karar verildiğini kaydetti. 

Şahiner, 4822 Sayılı Kanun ile Değişik 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereği, Niğde Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne 01.09.2009-31.12.2009 tarihleri arasında yapılan tüketici şikayetleri ile ilgili bilgi verdi. Şahiner, "Üçüncü dönem olan 01.09.2009-31.12.2009 tarihleri arasında yapılan 227 adet şikayetten 227 adedi de tüketici lehine sonuçlanmıştır. 2009 yılı 01.01.2009-31.12.2009 tarihleri arasında ise toplam 660 şikayetten 647 adedi tüketici lehine, 13 adedi tüketici aleyhine sonuçlanmıştır. Bu şikayetlerden 52 adedine bilirkişi görevlendirilmesi yapılmıştır." diye konuştu.

Tüketicilerin önemle bilmesi gereken konulardan birisinin kapıdan satışlar olduğuna değinen Şahiner, şunları dile getirdi: "Kapıdan satış; işyeri, fuar, panayır gibi satış mekanlarının dışında yapılan satımlardır. Tüketici kapıdan satışa konu olan ürünü teslim aldığı tarihten itibaren yedi gün içinde malı kabul etmekte veya hiçbir gerekçe göstermeden ve hiçbir yükümlülük altına girmeden reddetmekte serbesttir. Hizmetlerin satımında ise bu süre sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren başlar, bu süre dolmadan satıcı veya sağlayıcı kapıdan satış işlemine konu mal veya hizmet karşılığında tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez. Satıcı cayma bildiriminin kendisine ulaştığı andan itibaren yirmi gün içinde malı geri almakla yükümlüdür. Yine tüketicilerin önemle bilmesi gereken konulardan birisi de garanti belgesidir. İmalatçı veya ithalatçılar ithal ettikleri veya ürettikleri sanayi malları için Bakanlıkça onaylı garanti belgesi düzenlemek zorundadırlar. Mala ilişkin faturanın tarih ve sayısını içeren garanti belgesinin tekemmül ettirilerek tüketiciye verilmesi sorumluluğu satıcı, bayi veya acenteye aittir. Garanti süresi malın teslim tarihinden itibaren başlar ve asgari iki yıldır. Satıcı; garanti belgesi kapsamındaki malların, garanti süresi içerisinde arızalanması halinde malı işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep etmeksizin tamir ile yükümlüdür. Tüketici onarım hakkını kullanmış ise garanti süresi içerisinde sık arızalanması nedeniyle maldan yararlanamamanın süreklilik arz etmesi veya tamiri için gereken azami süresinin aşılması veya tamirinin mümkün bulunmadığının anlaşılması hallerinde, ayıplı mal ve hizmetlerde yer alan diğer seçimlilik haklarını kullanabilir. Satıcı bu talebi reddedemez. Tüketicinin bu talebinin yerine getirilmemesi durumunda satıcı, bayi, acente, imalatçı-üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur. İlimiz Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na tüketicilerden gelen bütün şikayetler dilekçelerin verildiği günde değerlendirilerek en kısa sürede sonuçlandırılmaktadır. Buna göre herhangi bir itiraz vuku bulduğunda Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na müracaatları gerekmektedir." (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.