Güneş enerjisinden elektrik

Güneş enerjisinden elektrik
SDÜ'de güneşten elektrik enejisi elde edildi, yüzde 70 tasarruf sağlandı.

Isparta Süleyman Demirel üniversitesi (SDü), Yenilenebilir Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (YEKARUM) 'elektrik ihtiyacını güneşten elde eden projesi' sayesinde enerjide yüzde 70 tasarruf sağlıyor. Projenin konutlarda da uygulanması halinde 20 yıl boyunca ücretsiz aydınlatmanın sağlanabileceği belirtildi. YEKARUM Müdürü Yrd. Doç. Dr. İbrahim üçgül, benzer sistemlerin AB ülkelerinde kullanıldığını, 2008'i 'enerji verimliliği yılı' ilan eden Başbakanlığın projelerine destek vermesini istedi.

SİSTEM NASIL çALIŞIYOR?
Sistemde 'PV - güneş elektrik panelleri' (gün-elektrik panelleri) yardımıyla güneşten elde edilen elektrik enerjisi, aküler aracılığıyla depolanarak kullanılabiliyor. Güneş olmadığı zaman ihtiyaca göre 4 gün boyunca enerji verebilen sistemde, aydınlatmada kullanılan lambalar da yine özel olarak üretildi. Bu lambalar diğerlerine göre yüzde 70'den daha fazla enerji tasarrufu sağlıyor. Geliştirilen aydınlatma armatürlerinin güce bağlı olarak mevcut tasarruflu armatürlere göre 6 kat az enerji tükettiğini ifade eden üçgül, şunları söyledi: "Sistemde; led diyotlu aydınlatma armatürleri, güneş elektrik panelleri, akümülatör, şarj kontrol cihazı ve otomatik algılama ünitesi bulunuyor. Sistemde tek bir panelle sadece aydınlatma ihtiyacı karşılanabilecek. Diğer ihtiyaçlar için panel sayısının arttırılması gerekiyor."

üçgül, bir evin sadece aydınlatılması (tasarruflu armatürlerle) için kurulacak sistem bin Euro'ya mal olduğunu, ancak evin tüm elektrik ihtiyacının karşılamak istenmesi durumunda maliyetin yükselebileceğini ifade ediyor. "Almanya şartlarında 10 bin Euro'ya çıkıyor. ülkemizde ise bu rakam oldukça yükselmektedir." diyen üçgül, maliyet artışının en büyük nedenlerini; vergi muafiyetinin olmayışı ve KDV indiriminin bulunmaması, panel fiyatlarının çok yüksek olmasına bağladı.

Sistem kurulduktan sonra 20 yıl boyunca enerji üretebildiğine dikkat çeken üçgül, detayını ise şöyle anlatıyor: "çünkü sistemde kullanılan güneş elektrik panellerinin ömrü 20 yıl ve bu süre sonunda değiştirilmeleri gerekiyor. özellikle büyük site ve apartmanlar için çok cazip olan sistem kendini mevcut enerji yasalarımıza ve piyasa şartlarına göre 12 yıl içinde amorti edebiliyor. Bu süre, güneşlenme değerleri bizden daha düşük olan Avrupa ülkelerinde ise 4-5 yıl arasındadır. Bu nedenle mevcut güneş potansiyelimizi değerlendirmek ve doğayla dost olmak adına ülkemizde de mutlaka etkili bir teşvik hayata geçirilmelidir."

TESCİL çALIŞMALARI SüRüYOR
Halen SDü yerleşkesinde sokak ve bahçe aydınlatılmasında kullanılan sistemin yaygınlaştırılması ve tescil için çalışmalar sürdürülüyor. Yine sistem için geliştirilen yüksek tasarruflu 'led'li aydınlatma armatürlerinin tescili için de başvuru hazırlıkları tamamlandı. AB ülkelerinde benzer sistemlerin yaygın olarak kullandığını belirten üçgül, Türkiye'de de isteyenlere devlet tarafından teşvik verilmesi halinde enerji maliyetlerinde büyük tasarruf sağlanabileceğine işaret etti.

SİSTEM NERELERDE KULLANILABİLİR?
Bu sistemin; çiftlik, dağ evleri, yazlıklar, küçük ve orta ölçekli işletmeler, elektriği olmayan şehre uzak köyler, acil iletişim sistemleri, otoyol ışıklandırılması, sulama ve pompa sistemleri, bahçe, sokak ve reklam panoları aydınlatılması, telekomünikasyon sistemleri, TV ve radyo sistemlerinin elektrik ihtiyacının karşılanmasında rahatlıkla kullanılabileceği belirtiliyor. Buna benzer bir sistem özellikle Almanya'da kullanılıyor. Kaynağını tamamen güneşten alan ve çevreyi kirletmeyen sistemin kurulması için Almanya ciddi katkı sağlıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.