"Girişimci olmak için tek yol şirket kurmak değildir"

"Girişimci olmak için tek yol şirket kurmak değildir"
Belçika Aktif Girişimciler Federasyonu (BETİAD), genel merkezinde bir seminer düzenleyerek üye işadamlarını ve girişimci adaylarını şirket devirleri hakkında bilgilendirdi. BETİAD Brüksel Koordinatörü Ömer Taki'nin sunumu ve federasyonu tanıtıcı bir

Federasyon olarak her sene bir tema belirlediklerini aktaran Yılmaz, bu yılki temayı "şirket devirleri" olarak açıkladı. Yılmaz, katılımcılara ilk olarak mevcut konjonktür ve şirket devirleriyle alakalı istatistiki veriler sundu. "İkinci Dünya Savaşı sonrası doğan baby-boom nesli bugün 45-60 yaşları arasında. Bu neslin belirgin özellikleri, şimdiki gençlerin aksine çalışma hayatını ön planda tutmaları ve girişimci bir ruha sahip olmaları şeklinde açıklanabilir." diyen Yılmaz, mevcut neslin hafta sonu tatilinden ve düşük saatli mesaisinden fedakârlık etmek istememesinden dolayı girişimciliğe sıcak bakmadığını işaret etti. 

"Belçika ekonomisinin yüzde 96'sı KOBİ'lerden oluşuyor, bunlardan yüzde 83'ü ise aile şirketi. Ortalama 450 şirketin olduğu Belçika'da her yıl 30 bin şirket el değiştiriyor." diye konuşan Yılmaz, sözlerine şu şekilde devam etti: "Kariyer sonuna gelmiş müteşebbislerin yüzde 21'i şirketini aile bireylerinden birine devredeceğini söylerken, yüzde 44'ü ise piyasada devredebileceğini düşünüyor. Yüzde 20'lik bir kısım ise devredecek kimsesi olmadığından şirketinin kapısına kilit vurmayı düşünüyor."

Genel Sekreter Özkan Yılmaz, bu verilerin girişimci adaylarına ışık tutması gerektiğine vurgu yaparak, "Girişimci olmak için tek yol şirket kurmak değildir." ifadesini kullandı. "Şirket kurarak da girişimci olabilirsiniz." diyen Özkan, mevcut araştırmalarda şirket devralmanın, sıfırdan iş kurmaya oranla başarı şansını iki kat arttırdığının görüldüğünü ifade etti. Yılmaz buna rağmen şirket devralmanın göründüğü kadar kolay olmadığını ve girişimci adayını zorlu bir sürecin beklediğini söyledi. Şirket devralmak isteyen girişimci adaylarının ilk dönemlerde maddi ve manevi desteğe ihtiyacı olduğunu kaydeden Yılmaz, işletme devralmak isteyen gençlerin sıklıkla karşılaştığı sorunları, "finansal problemler, uygun bir işletmenin bulunamaması ve mesleki yetersizlikler" şeklinde sıraladı. Özkan Yılmaz son olarak şirket devralırken geçilmesi gereken aşamalardan 10 farklı adımda bahsederken programın sonunda girişimci adaylarına, devren satılık firma bilgilerinin derlendiği internet siteleri tanıtıldı.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.