Tüketiciler, banka ve aidatlarından şikayetçi

Tüketiciler, banka ve aidatlarından şikayetçi
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER)Antalya Şube Başkanı avukat Abdullah Özçulcu, bankaların, kredi kartıaidatı ya da hesap işlemi ücreti adıyla kazanç elde etmelerinin önünegeçilemediğini söyledi.

Özçulcu, açıklamasında, bu alanda hukuki düzenleme yapılmayarak tüketicilerin bankalar karşısında kendi başlarına bırakıldığını savundu. Özçulcu, 15 Mart'ın 1962'den beri Dünya Tüketici Hakları Günü olarak kutlandığını belirtti.

Türkiye'de ise 1995 yılında çıkarılan 4077 sayılı yasa ile tüketicilerin haklarının korunmasına yönelik ilk adımın atıldığını hatırlatan Özçulcu, "Bu, alanda çıkartılan ilk müstakil ve kapsamlı yasadır. Daha sonra TBMM Genel Kurulu'nda 2003 ve 2008 yıllarında yapılan değişikliklerle uygulamada görülen bazı aksaklıklar önemli ölçüde giderilmiş bulunmaktadır. Ancak, yıldan yıla hızla değişen piyasalarda ve yaşanan yeni tüketici sorunları karşısında yetersiz kalan yasada öngörülen yeni değişiklik tasarısı bir an evvel meclis gündemine getirilmelidir." dedi.

Tüketicilerin karşılaştığı sorunların başında, bireysel alışveriş sorunlarının değil, bankaların ve telefon şirketlerinin yaptığı işlemlerin geldiğini belirten Özçulcu, şöyle dedi:

"Bu tür kuruluşlarla yaşanan sıkıntıların aşılmasında vatandaşlarımız zorluk çekmektedir. Haksız ve hukuksuz olduğu yıllardır yargı kararlarıyla kanıtlanan kredi kartı aidatı, hesap işletim ücreti gibi pek çok uygulama halen devam etmektedir. İşin üzücü tarafı, bu tür konularda yasal düzenleme yapılmayarak insanların bireysel olarak uğraşmaları istenmektedir. Sonuçta hakkını arayamayan yüz binlerce insanımızın parası birilerinin cebine gitmeye devam etmekteir."

Kiracılar Derneği (KİRADER) Genel Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu da yayınladığı mesajda, tüketici haklarının korunmasına ilişkin çalışmaların yeterli olmadığını söyledi. Özellikle kamusal hizmet ve ürünler konusunda tüketici haklarının korunması, genişletilmesi ve geliştirilmesi gerektiğini savunan Büyüknohutçu, "İçme suyu, elektrik enerjisi, sağlık, ulaşım ve haberleşme gibi her türlü kamusal ürün ve hizmetler daha kolay ve daha uygun fiyatlara ulaşılabilir olmalıdır. Bunu sağlamak merkezi ve yerel iktidarların temel görevidir. Bir taraftan merkezi idare tarafından elektrik, doğal gaz ve sağlık hizmetlerinde diğer taraftan yerel yönetimler tarafından içme suyu, toplu ulaşım ve diğer benzeri hizmet ve ürünlere yapılan oransız ve insafsız zamlar tüketiciyi canından bezdirmiştir." diye konuştu.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.