Emekliye çifte maaş umudu!

Emekliye çifte maaş umudu!
Emekli maaşları arasındaki adaletsiz dağılım Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Peki bu olay nasıl gelişti? Bundan sonra ne olacak? İşte ayrıntılar:

Emekli maaşları arasındaki adaletsiz dağılım Anayasa Mahkemesi’ne taşındı.Emekli maaşları arasında uçurum yaratan düzenlemelerin iptali için açılan dava Anayasa Mahkemesi’nde. Bu olay şöyle gelişti: İşçi, Memur ve Bağ-Kur Emeklileri Derneği Başkanı Hamdi Öz emekliler arasındaki maaş farkının Anayasa’nın 10’uncu Maddesi’ne, dolayısıyla eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle Ankara 5. İş Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme dilekçeyi inceleyip dosyayı bilirkişiye gönderdi. Bilirkişi hazırladığı raporda maaş farkının adaletsiz olduğu sonucuna vardı. Rapor üzerine İş Mahkemesi Anayasa Mahkemesi’ne görüş belirtip belirtemeyeceğini sordu. Öz’ün avukatı da dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesini istediklerini bildirdi. Anayasa Mahkemesi’nden gelen yazıda emeklilerle ilgili dosyanın incelenip karar verilebileceği ifade edildi. İş Mahkemesi de dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne gönderdi. 

EN DÜŞÜK MAAŞ 1200 LİRA
Davayı açan Öz, konuya ilişkin bilgi verirken, bilirkişi raporunda maaşında 230 liralık bir eksik ödemenin bulunduğu görüşüne varıldığına işaret ederken, intibak yasasının çıkması durumunda en düşük emekli maaşının bin 200 liraya yükseleceğini savundu. Öz’e göre, yapılacak yeni maaş düzenlemesi en az 4 milyon emeklinin maaşında 500-600 liralık artış sağlayacak.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Bundan sonra emeklilerin mutlu sona kavuşması için ise birkaç aşamanın daha geçilmesi gerekiyor. Anayasa Mahkemesi bu yasaları iptal etmesi halinde hükümete, eşitliği bozmayacak yeni bir yasa çıkarması için süre verecek. Maaş artışı için hükümetin çıkaracağı yasanın içeriği önemli olacak. Ancak hükümet, bütçe imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle bu çapta bir düzenlemeye sıcak bakmıyor. Halen emeklilere bütçeden yılda 65 milyar TL maaş ödeniyor. 4 milyon emekliye yüzde 100’lere varan oranlarda zam yapılması halinde yaklaşık 40-45 milyar liralık ek mali fatura çıkacağı hesap ediliyor. Her şeye rağmen Anayasa Mahkemesi’nin kararı kesin olacağı için maliyet ikinci planda kalacak.

Zamlar 3-5 yıla yayılabilir
Sosyal güvenlik uzmanı yazarımız Sadettin Orhan, emekli maaşları arasındaki adaletsiz dağılımın Anayasa Mahkemesi’ne taşınmasını değerlendirdi. Orhan, Mahkeme’nin yasanın ilgili maddesini iptal etmesi halinde hükümetin emekli maaşları arasındaki farkı gidermek için yeni bir yasa hazırlayacağını söyledi. Eşitsizliğin giderilmesinin maliyetinin 30-40 milyar lirayı bulabileceğini kaydeden Orhan, “Hükümet, bu maliyeti bir anda karşılayamayacağı için eşitsizliği gidermek adına yapacağı zamları 3-5 yıla veya daha uzun süreye yayabilir. Yapılacak kademeli zamla emekliler arasındaki fark da böylece önlenebilir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.