Otomotiv ihracatı arttı
BURSA Otomotiv sektörü ihracatında en büyük payı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 artışla 726 milyon 520 bin dolar olarak gerçekleşen binek otomobil ilk sırayı aldı. Otomotiv yan sanayi ihracatı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artış göstererek 669 milyon 342 bin dolara yükseldi. Eşya taşımaya mahsus motorlu araçlar ihracatı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34'lük artış göstererek, 413 milyon 771 bin dolar seviyesine ulaştı.
İhracatta ilk sırayı yine AB ülkeleri aldı. Almanya'yı İtalya, Fransa, Birleşik Krallık ve İspanya izledi. Bu dönemde 5 binlik bazında toplam 165 ülkeye ihracat gerçekleştirildi.
"UİB, 20. YILINDA 20 MİLYAR DOLAR HEDEFİNİ AŞTI"
Bu arada, Uludağ İhracatçı Birlikleri'nin Kasım ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35 oranında artışla 2 milyar 316 milyon dolar olarak gerçekleşti. İlk 11 aylık ihracat da önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32 artışla 20 milyar 290 milyon dolar oldu. UİB, böylelikle 2007 yılı için belirlediği 20 milyar dolarlık ihracat hedefini aştı.
İhracat rakamlarını değerlendiren UİB Genel Sekreteri İbrahim Okur, tüm olumsuzluklara rağmen ihracatın arttığını kaydetti. Okur, "İster Türk Lirası, ister Euro bazında, isterse de dolar bazında olursa olsun ihracat artıyor. Bu başarıyı göz ardı edemeyiz" dedi.
"İHRACATTA KARLILIK YOK"
Yaşanan sorunlara rağmen ihracatın rekor seviyelere çıkmasını değerlendiren Okur, "İhracatta karlılık yok. Kar edilmeyen bir ihracatta, AR-GE'ye pay ayıramazsınız, teşvikler düşer. Bu şartlarda bile ihracatın arttığını görmek çok sevindirici. İşte ihracatçımıza 'Çılgın Türkler' denilmesinin sebebi budur. İhracatçımız bu tabiri hak ediyor" dedi.
İhracatçının birçok soruna rağmen canla başla çalıştığını kaydeden Okur, hükümetin bazı konularda acil düzenlemeye gitmesi gerektiğini vurguladı. Okur, "İstihdam üzerindeki vergiler, yüksek girdi maliyetleri ve düşük döviz kuruyla savaşan ihracatçı kar etmiyor. İhracatçı ne kadar koşarsa koşsun artık nefesi kesilmeye başladı. Hükümet yerli malı kullanmayı teşvik edici yeni düzenlemeler yapmalı. Böylece ithalatı kontrol altına alabiliriz. İhracatçı da rahat nefes alır" diye konuştu. Okur, şöyle devam etti: "Birlik olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ihracatçılarımızın sorunlarının çözümü için her platformda dile getirmeye devam edeceğiz. Ama bu sorunlarla ihracatçılarımızı ve kamuoyunun içini karartıcı veya moral bozucu değil motive edici ve vizyon veren, moral veren ve teşvik eden özelliğimizi de sürdüreceğiz. Bu vesileyle de 2008 yılı sloganımız 2008'de 28. Yani 2008 yılında 28 milyar dolar ihracat hedefimiz. Bugüne kadar koyduğumuz hedeflere ulaştığımız gibi bu hedefe de ulaşacağımıza inanıyoruz, ihracatçılarımıza güveniyoruz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.