'Cep'lere servis işkencesi

'Cep'lere servis işkencesi
Firmaların bozulan cep telefonlarını serviste fazla bekleterek müşterileri mağdur ettiği ve böylelikle suç işledikleri belirtildi.

Cep telefonlarının serviste uzun süre bekletilmesi sonucu tüketicinin yaşadığı mağduriyeti değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya; “satarken ürününü öven firmalar, satış sonrası hizmetleri reddederek, suç işlemektedir” dedi.

GİT-GEL İŞKENCESİ
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 13. maddesinde yer alan, “satıcı; garanti belgesi kapsamındaki malların, garanti süresi içerisinde arızalanması halinde malı işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep etmeksizin tamir ile yükümlüdür” ve Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğin 6. maddesinde yer alan; “Malın tamir süresi en fazla 30 işgünüdür” hükümlerini hatırlatarak; tüketicinin bayi ile servis arasında git-gel yaşamadığını söyledi.

“KULLANICI HATASI” HİLESİ
Cep telefonunun ortalama kullanım süresinin teknolojisi gereği 7 yıl, ülkemiz tüketicisinin alışkanlığı gereği 1 yıl olduğunun altını çizen Kaya, “Arıza nedeniyle servise başvurulması halinde, çoğunlukla 30 iş gününden fazla bekletilmesi, firmaların satış sonrası ürününe sahip çıkmadığını, yeterli servis ağının oluşturulmadığını göstermektedir. Türkiye’yi tatlı pazar olarak gören üretici firmalar, servis ağlarını kurmakta ihmalkâr davranmakta, gerekli yedek parça stokunu oluşturmamakta, maliyetini tüketiciye yüklemektedir. öte yandan imalattan kaynaklanan hatalar olsa bile, ‘kullanıcı hatası’ denilerek, tüketiciden ek bedeller talep edilmekte; oluşan anlaşmazlık sonucu tüketicinin mağduriyet süresi uzamaktadır” diye konuştu.

NE YAPILMALI?
Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaşanan bu sorunlar göstermektedir ki, ithalatçı ya da üretici firma ürününe satıncaya kadar sahip çıkmakta, satış sonrası sorumluluklarını yerine getirmemektedir. Tüketici kullanamadığı telefonu ile ilgili hakkını aramak yerine, yeni cihaz almakta; bu ise satıcı firmaların işine gelmekte, servis sorumluluğunu bilerek ihmal etmektedir. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı , cihazların servislerde bekleme süresini dikkate alarak, satış sonrası hizmetleri vermeyen firmalara gerekli yaptırımları uygulamalıdır. öte yandan tüketiciler de; bir yandan cep telefonu alırken, garantisi ve servis hizmetlerini sorarak ürün tercihine gitmeli, bu konuda yaşanacak hak ihlâllerinin giderilmesi için de bulundukları yerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine başvurmalıdırlar.”

(Engin Kaşdaş-habervaktim)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.