Petkim, dünya devlerini arazisinde yatırıma davet etti

Petkim, dünya devlerini arazisinde yatırıma davet etti
Petkim Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdal Aksoy, Aliağa gibi bir yerde 1 milyar dolarlık üretim yapmayı yeterli görmediklerini söyledi. Petkim büyüklüğündeki bir petrokimya tesisinin Singapur'da 80 milyar dolarlık iş yaptığını belirten Aksoy, dünya devler

Petkim, 45. kuruluş yıldönümünü kutladı. İzmir'in Aliağa ilçesindeki petrokimya kompleksinde düzenlenen törende konuşan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Aksoy, Petkim'i daha büyük iş hacmine ulaştıracak kurumsal yapının henüz başında olduklarını, Socar'la ham petrol kaynaklarına sahip Hazar ile Ege denizlerini birleştirecek şekilde ortaklık yaptıklarını belirtti. Büyümek için takımı kurduklarını anlatan Erdal Aksoy, "Turcas, Türkiye'de 1950'lerden itibaren BP, Shell ve Mobil gibi uluslararası devlerle ortaklıklar kurdu. BP ve Shell'le ortaklıklar günümüzde de sürüyor. Socar-Turcas ortaklığı da doğru başladı. Bu sahada en az 10, 20, 30 milyar dolar iş hacmine ulaşabiliriz." dedi. Dünyanın en büyük şirketlerine, "Gelin, üretim tesisinizi Petkim kompleksi içinde kurun. Bizim alt yapı ve enerji olanaklarımızdan yararlanarak gelişmenizi buradan sağlayın." dediklerini aktaran Aksoy, "Gelsinler, burada bizden daha fazla büyüsünler, hiçbir kıskançlığımız olmaz." açıklamasında bulundu.

Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk ise dünyadaki birçok büyük kuruluşun olduğu gibi Petkim'in de global krizde dayanıklılık denemesinden geçtiğini söyledi. Bu süreçte hızlı karar verme ve üretim yapmanın yanısıra hammadde ve enerji kullanımında tasarruf sağlayarak krizden en az hasarla çıkmayı başardıklarını anlatan Öztürk, "Krizde kapanan firmalar nedeniyle dünya petrokimya üretimi 50 milyon tonluk kapasitesini kaybetti. Bu da toplam üretimin yaklaşık yüzde 10'una tekabül ediyor. Gelecek, belirsizlik ve dalgalanmayı içeriyor." şeklinde konuştu. Genel Müdür Öztürk, Türkiye'de yıllardır hep defansta oynayan petrokimya sektörünün, özelleştirmeyle birlikte gol atabileceği şans topunu yakaladığını söyledi. Libya, İran, Suudi Arabistan ve Cezayir gibi petrol üreten ülkelerin, petrokimya tesisleri kurabileceği güçlü ortaklar aradığını ifade eden Öztürk, güçlü bir ortaklık geleneği olan Türk ve Azeri firmalarının Petkim üzerinde ortaklık kurmasının büyük bir şans olduğuna dikkat çekti.

Petrol İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaş da ham petrol ithal eden ülkelerin, her damlasını değerlendirerek yüksek katma değerli ürünlere dönüştürmesinin önemine değindi. Türkiye'de bu alanda Petkim'in üzerine düşen görevi yerine getirdiğini vurgulayan Öztaş, şunları kaydetti: "Petkim, ülke üretiminin yüzde 26'sını karşılıyor. Türkiye'nin petrokimya alanındaki en büyük hatası, başka tesisleri kurmuş olmamasıdır. Bunun da sorumlusu özelleştirme uygulamaları olmuştur. Şimdi Petkim'in büyümeye yönelik yatırımlarını destekliyoruz ve sendika olarak özelleştikten sonra yatırıma yönelik açıklamaları takip ediyoruz. Rafineri kurulmasına yönelik kararı da önemsiyor ve destekliyoruz."

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.