'Yüzde yüzü aşan sapma var'

'Yüzde yüzü aşan sapma var'
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, enflasyonda yapılan hedeflemede, yüzde 100'ü aşkın yanılma bulunduğunu ifade ederek, "Bunun bedelini de ihracatçı, sanayici, Türkiye'nin rekabetçi sektörleri ödememeli..." dedi.

Şubat ayı enflasyon rakamlarına ilişkin soruları yanıtlayan Tüzmen, enflasyon hedefinde yüzde 100'den fazla bir sapma olduğunu kaydetti.

Tüzmen, şunları kaydetti:

"Bu şekilde enflasyon hedeflemesi yapılırken Türkiye, büyük bedeller ödedi. En büyük bedeli de ihracatçı, sanayici ödedi. Rekabetçiliğimizde ciddi sıkıntılar yaşadık. En yıkıcı etkisi, bizim şikayet ettiğimiz cari açık. Bunun esas tetikleyicisi de dış ticaret açığı. Dış ticaret açığının bu kadar fazla olmasının sebebi artan ithalatımız. İhracatın ithalatı karşılama oranı, Ocak ayında yüzde 65, Şubat ayında 70'e gelmesine rağmen yine de sıkıntı yaşatıyor."

Tüzmen, sanayicinin kendi ara malını kullanmadan dışarıdan ara malı getirmesi, sanayicinin ithalatçıya dönüşmesi sürecini yaşadıklarını, ihracatçının ithal ettiği ürünleri ihracat yaparken gördüklerini söyledi.
Aşırı değerli Türk Lirası sağlanarak enflasyonun aşağı çekilmeye çalışıldığını ifade eden Tüzmen, ödenen bedel karşılığında enflasyonda yüzde 100'ün üstünde bir yanılma payı bulunduğunu niteledi.

Tüzmen, "Bence bu, çok arzulanan bir gelişme değil. Ben bunu ciddi bir sapma olarak alıyorum" diye konuştu.

Kürşad Tüzmen, şunları kaydetti:

''Artık olan olmuş. Bu saatten sonra neler yapılabilir ona bakmak lazım. Tabii ki bizim kur 1,700'den 1,400'e doğru inerken Türk Lirasının aşırı değerlenmesine müsaade etmeseydik, o zaman Türkiye'nin rekabetçiliği açısından çok faydalı işler yapmış olurduk. İhracat artışımız var ama çok yüksek de ithalat artış oranımız var. Ciddi bir tehdit unsuru ile yolumuza devam etmeye çalışıyoruz.''

Merkez Bankasının nasıl hareket etmesi gerektiği yönündeki bir soru üzerine de Tüzmen, "Rakamlar ortada, tablo açık. Tekrar bir gözden geçirme yapması gerekir. TL'nin aşırı değerlenmesi ile aşağıya indirilmeye çalışılan enflasyonun yeterli olmadığı görüldü. Bütün bu dengeleri tekrar tekrar gözden geçirmekte yarar var" dedi.

(AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.