Beşiroğlu: Alkol bütün hastalıkların kaynağı
Yeşilay Haftası nedeniyle Tabipler Bölge Odası, Yeşilay Van Temsilciliği ve Halk Eğitim Merkezi (HEM) Müdürlüğü işbirliğiyle ''Sigara, Alkol ve Uyuşturucu'' konulu panel düzenlendi. Panele, YYü Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Bülent özbay, Doç. Dr. Lütfullah Beşiroğlu ve Doç. Dr. İsmail Katı konuşmacı olarak katıldı.
Doç. Dr. Lütfullah Beşiroğlu, ABD'de yüzde 10'larda olan alkol bağımlığının, Türkiye'de yüzde 1 seviyesinde olduğunu vurguladı. Kişilerin psikolojik durumlarının alkol kullanımını ortaya çıkardığını anlatan Beşiroğlu, insanların içindeki olumsuz hayat koşuları, beyindeki bazı mekanizmaları harekete geçirdiği bunun sigara, alkol ve uyuşturucu gibi zararlı maddelerini kullanımını etkilediğini söyledi. Beşiroğlu, Türkiye'de alkol bağımlığının en fazla Ege Bölgesi'nde görüldüğünü anlattı. YYü öğrencileri arasında yapılan bir araştırmada da öğrencilerin yüzde 20'sinin düzenli olarak alkol kullandığını gösterdiğini kaydeden Beşiroğlu, şunları söyledi: "Birçok hastalığın kaynağı olarak görülen alkol, kullanıcıları için ayrıca büyük bir maddi kaybı da beraberinde getiriyor. Toplumumuzda, alkol zararlı bir alışkanlık gibi karşılanmamakta ve 'sigara öldürür, alkol güldürür' gibi bir anlayışa neden olmaktadır. Bazı televizyon kanallarında da alkolün nasıl içilmesi gerektiği yönünde programlara rastlamaktayız. Sigara ve uyuşturucu alışkanlıklarıyla yaptığımız mücadeleye alkolü de eklememiz gerekiyor."
Sigaranın zararlı konusunda konuşan Doç. Dr. özbay ise, sigaranın, başta kanser olmak üzere bir çok hastalığa neden olduğunu belirterek, sigaranın neden olduğu hastalıklardan her yıl dünyada 5 milyon, Türkiye'de ise 100 bin insanın yaşamını yitirdiğini söyledi. Sigarayla başlayan alışkanlıkların alkol ve uyuşturucu kullanımına da yol açtığını vurgulayan özbay, sigara kullanan kişilerin kansere yakalanma riskinin 33 kat arttığını kaydetti.
Uyuşturucu kullanımı ve zararları konusunda bir sunum yapan Doç. Dr. İsmail Katı da, uyuşturucu bağımlığının temelinde bilgisizlik, özenti, moda, merak, manevi boşluk, hasta toplum, arkadaş çevresi ve eğitimin yetersizliğinden kaynaklandığını söyledi. Sigara kullanımının 10, alkolün 11 ve uyuşturucu kullanım yaşının 12'ye kadar indiğini anımsatan Katı, 2006 verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 5'inin uyuşturucu bağımlısı olduğunu, Türkiye'deki genç nüfusun yüzde 26'sının da uyuşturucu kullandığını vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.