Karaparacılara '1 Nisan şakası'

Karaparacılara '1 Nisan şakası'
Karapara aklayıcıları 1 Nisan’dan itibaren sıkı takibe alınıyor. Bankalar, muhasebeciler ve avukatlar da en az karapara aklayanlar kadar gelişmelerden sorumlu olacaklar.

Hükümetin karapara ile mücadele kapsamında yürüttüğü çalışmalarda önemli bir kavşağa gelindi. Maliye Bakanlığı’na bağlı Malî Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı’nın (MASAK) hazırladığı yönetmelik 1 Nisan’da yürürlüğe giriyor.

“MüŞTERİYİ TANIMAK” MECBUR OLACAK
“Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik”, gelişen bilişim teknolojisinden yararlanarak karapara aklayan ya da teröre finansal destek olanlara karşı etkin önlemleri içeriyor. Yönetmeliğin amaç bölümünde, “Bilişim alanındaki gelişmeler, finansal araçlardaki çeşitlenmeler, finansal faaliyetlerin hızlı, karmaşık ve sınır tanımayan bir boyut kazanması hususları göz önünde bulundurularak ülkemiz ihtiyaçlarını karşılamak ve aynı zamanda mevzuatımızı uluslararası standartlarla uyumlu hale getirmek amacı göz önünde tutulmuştur” deniliyor. Yönetmelikte; ek yükümlülük almak istemeyen meslek gruplarının, “müşteriyi tanımama” gerekçesinin önü kesilirken, sorumluluk altına giren meslek mensuplarının kapsamı da genişletiliyor. Bu çerçevede, eskiden de sorumlu olan finans kurumları çalışanlarının sorumlu tutulacağı işlem sayısı artırılırken, avukatlar, serbest muhasebeciler, serbest muhasebeci mali müşavirler ile yeminli müşavirler de yükümlü kapsamına alınıyor. Yönetmelikle, “Başta finansal kuruluşlar olmak üzere yükümlülerin iş ilişkisi içinde oldukları müşterilerini tanımaları, aklama ve terörün finansmanı ile ilgili olarak karşılaştıkları şüpheli işlemleri Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığına bildirmeleri, ilgili bilgi ve belgeler ile kayıtları muhafaza ve yetkili birimlerce istenildiğinde ibraz etmeleri” zorunluluğu getiriliyor.

HER BELGENİN FOTOĞRAFI çEKİLECEK
MASAK yönetmeliğinin getirdiği bir yenilik de, finansal işlemlerde önem derecesi yüksek belgeler ile özellikle kimlik bilgilerine ilişkin belgelerin elektronik görüntüsünün işlemi yapan kurumlarca alınması zorunluluğu oluşturuyor. Yönetmelik, “geriye işleyen” özelliğiyle de etkinliği sağlamayı amaçlıyor. Bu çerçevede, işlemlerden sorumlu tutulan meslek grupları, süreci devam eden işlemlerle ilgili de belge ve kimlik bilgilerine ilişkin elektronik görüntü yükümlülüklerini azamî altı ay içerisinde tamamlamak zorunda olacaklar.

DüŞüK RİSK, YüKSEK RİSK AYRIMI
Karapara aklama ve teröre finansal destekle mücadele amacıyla çıkartılan yönetmelik, “risk unsuru değerlendirmesi” ile düşük risk sahipleri ile yüksek risk sahipleri arasında kırtasiyeciliği azaltan bir yaklaşım da sergiliyor. Buna göre, daha önce bir işlemin yüksek risk grubunda sayılması için gerekli işlem tutarı 12 bin YTL iken yönetmelikle bu meblağ 20 bin YTL’ye çıkartılıyor. Yönetmelikte, “Yüksek risk içeren durumlar için daha fazla özen gösterilmesi öngörülürken, düşük risk içeren durumlar için ise basitleştirilmiş tedbirler uygulanması amaçlanmıştır. Böylece her işleme ve her müşteriye aynı tedbirler yerine, müşterinin veya işlemin risk durumuna uygun tedbirlerin uygulanması esası benimsenmiş olmaktadır” deniliyor.

(Murat Unay – habervaktim)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.