'İyi tarım' iyi gidiyor!

'İyi tarım' iyi gidiyor!
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hayata geçirilen İyi Tarım Uygulamaları, sistemin başlamasının üzerinden kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen sektörde hareketliliğe yol açtı. Yaklaşık üç aydır marketlerinde “İyi Tarım” ürünlerini satan

FURKAN ALTINOK'UN HABERİ...

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın “İyi Tarım Uygulamaları” tüketiciden olumlu not aldı. İTU projesine aktif olarak katılan ilk zincir market olan Migros, “İyi Tarım İyi Gelecek” sloganıyla başlattığı çalışmalardan hem tüketici hem de üreticiden olumlu geri bildirimler alıyor. Migros’taki hareketliliğin sektörün diğer oyuncularını da İTU’ya yönlendirdiği ve önümüzdeki aylarda başka firmaların da sisteme dahil olacakları öğrenildi.

“DİPLOMALI” SEBZE MEYVE
Ocak ayından itibaren raflarına “diplomalı” yaş sebze meyve koyan Migros, İTU kapsamında 2 bin 200 çiftçiyle anlaştı. Bu sayı her geçen gün daha da artıyor. Geçtiğimiz yıl Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’yla görüşmelere başladıklarını ifade eden Migros yetkilileri haziran ayında 5 bölgede ve çeşitli ilçelerde üreticilerle toplantılar yaparak çalışmalara başladıklarını bildirdi. Çiftçilerin ve Migros’un İTU sertifikası için hazırlıklara başladıklarını belirten yetkililer, sertifika çalışmalarının düzenli olarak devam ettiğini, yılda 130 bin ton yaş sebze meyvenin 268’i Migros ve 9’u Macrocenter olmak üzere 277 mağazaya sevkedildiğini anlattı. Bursa, Antalya ve Akdeniz illeri ağırlıklı olmak üzere tüm illerle çalıştıklarını ifade eden yetkililer, Tansaş ve Şok formatlarının da bu uygulamaya dahil edilmesi için yeni sertifika çalışmalarının yapıldığını dile getirdi.

TARIM BAKANLIĞI’NDAN TAM DESTEK
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, tarım ürünlerin en yüksek besin ve hijyenik değerde tüketiciye ulaşmasını sağlayan ve böylece sistemle hem gelecek nesillerin sağlıklı olmasına katkı gerçekleştiren hem de ilaçtan sulamaya kadar pekçok aşamanın kontrol altında tutulması nedeniyle çiftçilerin maliyetleri yüzde 30’a varan oranlarda azaltan sisteme büyük destek veriyor.

236 AYRI KRİTERDEN GEÇİLİYOR
İTU sistemi “tarladan rafa” 236 ayrı kritere uygunluk sağlanmasını öngören bir çalışma olarak hayata geçiriliyor. İlaçlamaya girmeyen ürünlerde domatesler arılar tarafından tozlaşırken, seralardaki sarı bantlara yapışan sinekler de doğal yöntemle yok ediliyor. Üreticiler sertifika almış olsa da gerek Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, gerek çiftçiye sertifikasyon sağlayan kuruluşlar, gerekse de alıcı market görevlileri tarafından habersiz denetimlere tâbi tutuluyor. Tarla ya da seralardan toplanan ürünler, kapakları mühürlenen kamyonlarla Migros depolarına ulaştırılıyor.

ŞELLİ: İYİ TARIM UYGULAMALARI’NA TEŞVİK VERİYORUZ
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli, bakanlık olarak İTU’ya katılmak isteyen bütün kişi ve kuruluşlara ellerinden gelen desteği sağladıklarını söyledi. Bugüne kadar 5 bin 94 sebze-meyve üreticisinin İTU kapsamına girdiğini anlatan Şelli, şöyle konuştu: “Bu üreticiler 1 milyon 166 bin dekar alanda iyi tarım uygulaması gerçekleşiyor. İyi Tarım Uygulamaları yapanlara meyve ve sebze alanlarında dekar başına 20 TL, örtü altında dekar başına 80 TL destek veriyoruz. Yine Bombus kovanları için 50 TL teşvik sağlıyoruz. Çiftçilerimiz indirimli kredi desteğinden de yaralanabiliyor. Bu çerçevede, Ziraat Bankası, çiftçilere Tarım Kredi Kooperatifleri’nden kullanacakları tarımsal kredilerde cari faiz oranlarından yüzde 60 indirim imkânı sağlıyor. Tarladan rafa kadar İTU için 15 ana başlıkta 236 kriter gerekiyor. Sertifika veren 12 adet sertifikasyon kuruluşu Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından denetleniyor.”

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.