'Yasa, Kürşat Tüzmen yasası değil'

'Yasa, Kürşat Tüzmen yasası değil'
Tüzmen, İstanbul Dekorasyon ve Tasarım Fuarında (İ-Deco) gazetecilerin ihracatçılarla ilgili yasa tasarısı taslağı ve FOB ihracat bedelinin yüzde 10'una kadar kesinti uygulanmasına ilişkin sorularını yanıtladı.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı Taslağıyla ilgili olarak, ''Türkiye'nin yasası bu, Kürşad Tüzmen'in yasası değil. Bu, Türkiye ihracatçı birliklerinin yasası değil, bu Türkiye ihracatçılarının, Türkiye'nin yasası'' dedi.

Tüzmen, İstanbul Dekorasyon ve Tasarım Fuarında (İ-Deco) gazetecilerin ihracatçılarla ilgili yasa tasarısı taslağı ve FOB ihracat bedelinin yüzde 10'una kadar kesinti uygulanmasına ilişkin sorularını yanıtladı.
İhracatçı birliklerinin Atatürk tarafından 4 Mart 1937'de kurulduğuna işaret eden Tüzmen, kendilerinin zaman içinde ihracatı nasıl daha fazla artıracakları yönünde çalışmalar yaptıklarını vurgulayarak, "Şimdi gelinen noktada bir tasarı hazırlandı. Kesinti, ihracatçıların ihtiyaç duydukları zaman, yönetim kurulu kararlarıyla verebilecekleri bir karar neticesinde yüzde 10'a kadar bununla ilgili olarak kesinti yapıp bunları araştırma geliştirmede, pazarlamada, teknoloji yenilemede ve bu tip eğitim harcamalarında harcayabilecekleri bir oran'' diye konuştu.

Kürşad Tüzmen, bunun kanunla konulup, kanunla kaldırılacağını, bu yönde de konulan limitin yüzde 10 olarak belirlendiğini ifade ederek, ''Şimdi diyeceksiniz ki, bu olmasa ne olur? Olmasa da olur. Yine ihracatçı birlikleri yönetim kurullarında kararlar alırlar ve uygularlar. Bunu, daha rahat bir şekilde ihracatçı birlikleri bünyesinde çalışan yönetim kurulu üyelerinin de ellerini esnekleştirecekleri, rahatlatacakları bir oran olarak koydu arkadaşlar'' diye konuştu.

Bir gazetecinin kesintinin zorunluluk olup olmadığı yönündeki sorusuna da Tüzmen, ''Kesinlikle böyle bir zorunluluk yok'' yanıtını verdi.

Bu kesinti doğrudan Dış Ticaret Müsteşarlığının kasasına mı gidiyor?'' sorusuna da Tüzmen, ''Hayır... öyle bir kasa keşke olsa. öyle bir kasam olsa zaten bu kadar uğraşır mıyım? Bu kadar gövdemle girer miyim bu işlere?'' yanıtını verdi.

Kürşad Tüzmen, ''Kesinti uygulanırsa kampanyalarla beraber ihracat daha da mı artar, yoksa kesinti ihracatçıların şevkini kırar mı?'' sorusunu da, ''Benim Türkiye ihracatını aşağıya çekmek veya Türkiye ihracatçısını rahatsız edecek veya Türkiye ihracatçısına zarar verecek bir işin arkasında olduğumu hiç bugüne kadar gördünüz mü?'' diye yanıtladı.

Ekonomideki verilere yönelik yapılan eleştirilerle ilgili soruları da yanıtlayan Tüzmen, ''Bütün kesimleri memnun ettiğiniz zaman iş yapamazsınız. Ama vereceğiniz kararlarda ülke menfaatini öne alarak bir çalışma ortaya koyabiliyorsanız bu bir başarıdır'' diye konuştu.

İşsizlik oranlarına ilişkin olarak da Tüzmen, işsizlik oranlarında ciddi bir azalma olduğunu, sonra tekrar biraz yükseldiğini kaydederek, ''Ama yüzde 10'lar seviyesindeki bir işsizlik oranı, Türkiye'nin yüzde 16'lardan bu rakama çektiği düşünülürse bir başarıdır. Tabii daha da aşağı çekmek, bir AB ortalaması noktasına getirmek bizim arzumuz. Ama kolay değil bu işler. çalışacağız, gayret göstereceğiz, yapıcı eleştirilere kapımız açık'' dedi.

(AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.