Silah sanayii, krizi tabanca ihracatı ile aştı

Silah sanayii, krizi tabanca ihracatı ile aştı
Türkiye'deki yerli silah sanayi kriz dönemini tabanca ihracatı ile aştı. Türkiye'nin en büyük tabanca ve av tüfeği üretimi yapan Sarsılmaz Silah Sanayi, yurtdışına yaptığı silah ihracatını artırdı. 73 ülkeye ihracat yapan firmanın ürettiği tabancalar, 5 ü

Sarsılmaz Silah Sanayi Tabanca Pazarlama ve Satış Müdürü Temel Coşkan, kriz döneminde ihracat atağında bulunduklarını ve 73 ülkeye tabanca bazı ülkelere av tüfeği ihraç ettiklerini açıkladı. Temel Coşkan, Sarsılmaz marka tabancalarını, Türkiye'nin yanısıra Pakistan, Suriye, Venezüella, Mekadonya ve Tunus'un güvenlik güçleri tarafından kullanıldığını ifade etti. Coşkan, silah üretimindeki yerli sanayi olarak yakaladıkları kalitenin ihracatta artış olarak kendilerine yansıdığını belirterek, "Sarsılmaz markası adı altında 16 değişik modelde tabanca ve 32 değişik modelde de av tüfeği imal ediyoruz. Yıllık üretim kapasitemiz tabancada 200 bin adet. Talebe göre bu üretim kapasitemiz tam olarak dönem dönem gerçekleşmektedir." dedi. 

Türkiye'de orduların kullandığı uzun namlulu silah üretiminin yasa gereği MKE'ye ait olduğunu aktaran Coşkan, firmalarının uzun namlulu silah yapabilecek kapasitede olduğuna dikkat çekti. Coşkan, yasal düzenleme ile özel şirketlere de bu yetkinin verilmesi talebini şu sözlerle dile getirdi: "Eğer böyle bir yasal düzenleme olursa firmamız yurtdışına orduların kullanacağı uzun namlulu silah üretebilir. Bu şekilde Türkiye'ye döviz getirisi sağlayabileceğimiz gibi bu tür silahların üretiminde Türkiye'nin söz sahibi olmasına imkan sağlanmış olabilir."

GÖSTERİŞ GÜVENDEN ÖNCE GELİYOR
İnsanların kendi güvenliği için silah satın aldığını belirten Temel Coşkan, Türkiye'de gösterişin öncelikli olduğunu dile getirdi. Güven unsunun silah almada ikinci planda kaldığını aktaran Coşkan, "Mecburi olarak silah alan insanlarımız var. Bunlar polis, asker, sarraf gibi esnaflar, büyük çiftliği olan kişiler, özel güvenlik görevlilerini sıralayabiliriz. Muhtar, belediye başkanları, il genel meclis üyeleri de taşıma ruhsatı alabilmekteler. Bir de bulundurma ruhsatı ile ev yada işyerinde tabanca bulunduranlar var. Aslında silah alan kişileri analiz ettiğimizde güven ve mecburi alan kişilerin dışındaki sayı gösteriş nedeniyle silah talep ettiğini görüyoruz." ifadelerini kullandı.

SİLAH ALANLARA EĞİTİM VERİLSİN
Silah alanların mutlaka eğitimden geçirilmesi gerektiğini kaydeden Coşkan, bu konuda bir düzenleme yapılacak silah alanların ehliyet için verilen kursa benzer eğitim verilmesinin faydalı olacağını söylüyor. İnsanların, silah konusundaki bilgisinin yeterli olmadığına dikkat çeken Coşkan, firma olarak silah alan müşterilerine kısa süreli eğitim verdiklerini ama bunun geniş kapsamlı olmasının yararlı olacağına işaret etti.

ADLİ VAKALARDA SİLAHLARIN YÜZDE 80'İ RUHSATSIZ ÇIKIYOR
Türkiye'de silahla işlenen suçlarda kullanılan silahların yüzde 80'inin ruhsatsız silah olduğu belirtiliyor. Ruhsatlı tabancanın kullanıldığı olayların çoğunu da kuyumcu ve diğer işyeri soygunlarında savunma amacıyla silah kullanımı oluşturuyor.

SİNİRLERİNİZE HAKİM OLAMIYORSANIZ SİLAH ALMAYIN
Temel Coşkan, silahın bir güvenlik unsuru şeklinde kullanılması gerektiğini ifade etti. En küçük kavgada bile silahı çıkaran ve kullanacak bir karaktere sahip olanın silah almaması önerisinde bulundu. Genel insanların kendisini koruma adına değil karıdakini korkutma adına silah kullandığını aktaran Coşkan, "Kişi kendi namusuna, evine, işyerine kendi canını kast edecek şekilde saldırı olursa bu silahı kullanmalıdır. 'Çabuk sinirleniyorum' diyen karakterler bu bahane arkasına sığınmamalı ve silah almamasının daha yararlı olacağını bilmelidir.

SİLAHI BAŞKA MERMİLERİNİ BAŞKA YERE SAKLAYIN
Taşıma ve bulundurma ruhsatı ile alınan tabancanın yanı sıra av tüfeklerinin saklanması konusunda dikkatli olunması istendi. Temel Coşkan, bir şekilde silah alan kişilerin özellikle ev ortamında tuttukları silahla ilgili tedbirler alması gerektiğini söyledi. Coşkan, silah sahibinin silahı başka mermilerini başka yere saklamasını isteyerek, "Çocuklar saklanan yerleri bilmemelidir" dedi. Coşkan, silah temizliği yaparkende kişinin yanında hiç kimsenin bulunmamasını sağlaması gerektiğine vurgu yaptı. 

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.