'Laptop'larda sorun var
Tüketici Hakları Merkezi Tü-MER Genel Sekreteri Gülten Altıntaş, “Haklarının takipçisi olmayan tüketiciler vaat edilen özellikleri taşımayan bilgisayarları kullanmak zorunda bırakılmaktadır” dedi.
FİRMALAR YANLIŞ TANITIM YAPIYOR
Bilgisayar mağdurlarının sayısında yaşanan artış dolayısıyla bir açıklama yapan Tüketici Hakları Merkezi Tü-MER Genel Sekreteri Gülten Altıntaş, art arda açılışları yapılan teknoloji mağazalarının tüketicilere uygun fiyat ve koşullarda bilgisayar alma imkânı tanıdığını hatırlatarak, “Günümüz teknolojisinden uzak kalmak istemeyen tüketiciler satın almayı düşündükleri bilgisayarlar hakkında yeteri kadar araştırma yapmadıkları için mağdur olabilmektedir. Bunun yanında, birçok reklâm ve ilan ile ürünlerini pazarlamaya çalışan bilgisayar firmaları kullandığı yanlış yöntemlerden dolayı tüketici mağduriyetlerine neden olabilmektedir” diye konuştu.
çOK SAYIDA ŞİKAYET GELİYOR
Tüketici Hakları Merkezi Tü-MER’e son günlerde özellikle dizüstü bilgisayar satın alan tüketicilerin çok sayıda şikayet ulaştırdığını kaydeden Altıntaş, şikayetlerle ilgili şu bilgileri verdi: “Tüketiciler, satın aldıkları bilgisayarların reklamındaki vaat edilen özellikleri ile kullanımdan sonraki özellikleri arasında farklılıklar olduğunu bu nedenle firmalar tarafından yanıltılarak mağdur olduklarını belirtmektedir. Yaşanan mağduriyetlerin genelinde özellikle dizüstü bilgisayar satın alan tüketicilerin pil kulanım süreleri ile ilgili yanlış bilgilendirildikleri tespit edilmektedir. Mağdur oldukları gerekçesi ile satıcı veya ithalatçı firmalara müracaat eden tüketiciler gerekli duyarlılığın gösterilmemesinden dolayı şikayetçi olmaktadır.”
DİZ üSTüNDE BüYüK SORUN
“örneğin yurtdışından ithal edilen bir dizüstü bilgisayar için pil kullanım süresi reklam ve ilanında “3 saat” olarak gösterilmekte fakat tüketici bu bilgisayarı tüm pil tasarruf önlemleri ile 45 – 50 dakika arası kullanabilmektedir. Pil kullanım süreleri ithalatçı ve satıcı firmaların reklâmlarında ve internet sitelerinde net olarak belirtilmediği gibi binlerce dizüstü bilgisayar kullanıcısı vaat edilen özelliklerde olmadığı için ayıplı bir ürün ile karşı karşıya kalmaktadır.”
30 GüN İçİNDE MüRACAAT EDİN
Konu hakkında itiraz eden tüketicilerin hukuki mücadeleleri devam etmektedir. Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 4. maddesinin; “Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda ya da reklam ve ilânlarında yer alan veya satıcı tarafından bildirilen veya standardında veya teknik düzenlemesinde tespit edilen nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan ya da tahsis veya kullanım amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar, ayıplı mal olarak kabul edilir” şeklinde düzenlendiğini de hatırlatan Altıntaş, “Bu maddeye göre firmaların reklâmlarında veya internet sitelerinde vaat edilen özellikleri taşımayan tüm bilgisayarlar ayıplıdır. Dolayısıyla bu durumda olan tüketiciler ürünü satın aldıkları firmaya veya ithalatçı firmaya 30 gün içinde müracaat ederek (ihtar çekerek) ister ayıpsız yenisiyle değiştirilmesini isterlerse de ücret iadesini talep edebilirler” ifadelerini kullandı.
BAŞKA NE YAPMAK GEREK?
öte yandan yanıltıcı reklamı nedeniyle ayıplı bilgisayar satın alan tüketiciler Reklam Kurulu’na dilekçe ile şikayette bulunabilecekleri gibi ödedikleri bedelin iadesi ve bugüne kadar ayını yöntemler ile satışı yapılan bilgisayarların toplatılması için Tüketici Mahkemelerine dava açabilirler.
(Engin Kaşdaş-habervaktim)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.